Προστιμο συνολικά 25 εκατ. δολαρίων συμφώνησε να πληρώσει η διαχειρίστρια εταιρεία περιουσιακών στοιχείων DWS, προκειμένου να γίνει διακανονισμός σε δύο ξεχωριστές αγωγές που ασκήθηκαν σε αυτήν από τη ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ και οι οποίες απορρέουν από έρευνες για ένα σκάνδαλο διετίας, που αφορά το «greenwashing».

Η γερμανική εταιρεία, η οποία αποτελεί μονάδα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Deutsche Bank, κατηγορήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παραβιάσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ανακρίβειες που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επενδύσεις της.

«Η SEC διαπίστωσε ότι η DWS συμβούλευε για αμοιβαία κεφάλαια με περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο απέτυχε να διασφαλίσει την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως ορίζει η νομοθεσία», δήλωσε ο Gurbir Grewal, διευθυντής του τμήματος επιβολής της νομοθεσίας της ρυθμιστικής αρχής.

Η SEC κατηγόρησε επίσης την DWS ότι έκανε «ουσιωδώς παραπλανητικές δηλώσεις» σχετικά με τους ελέγχους της στους παράγοντες ESG που περιλαμβάνονται στις επενδυτικές και ερευνητικές συστάσεις για προϊόντα ESG, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ενεργά διαχειριζομένων αμοιβαίων κεφαλαίων.

«Η DWS διαφήμισε ότι το ESG βρισκόταν στο ‘DNA’ της, αλλά, όπως διαπιστώνει η έρευνα της SEC, οι επενδυτές της δεν ακολούθησαν τις σωστές επενδυτικές διαδικασίες που αφορούν το ESG», δήλωσε ο Sanjay Wadhwa, αναπληρωτής διευθυντής της SEC.

Ωστόσο, η DWS συμφώνησε με τις κυρώσεις χωρίς να παραδεχτεί ή να αρνηθεί τα πορίσματα της SEC.

Μάλιστα, εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι βρίσκεται «στην ευχάριστη θέση» να έχει επιλύσει τα συγκεκριμένα ζητήματα, προσθέτοντας ότι η επιτροπή κεφαλαιαγοράς δεν εντόπισε ανακρίβειες που να σχετίζονται με τις οικονομικές γνωστοποιήσεις της ή τα ενημερωτικά δελτία των κεφαλαίων της.

Η ίδια η DWS σημείωσε ότι «οι “αδυναμίες” που εντόπισε η SEC σχετίζονται με διαδικασίες για τις οποίες η εταιρεία έχει ήδη λάβει ανάλογα μέτρα για να αντιμετωπίσει τα όποια θέματα έχουν προκύψει».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η DWS έχει τεθεί στο μικροσκόπιο διάφορων υπηρεσιών, όπως η SEC, από τότε που η πρώην υπάλληλος Desiree Fixler ισχυρίστηκε πριν από δύο χρόνια ότι η διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων είχε παραποιήσει τα διαπιστευτήρια ESG.

Σύμφωνα με το Bloomberg, oι ισχυρισμοί και οι επακόλουθες έρευνες έπληξαν την τιμή της μετοχής της εταιρείας, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να εκτιμήσουν τον οικονομικό αντίκτυπο.

Διαβάστε επίσης: 

Αυτοκινητοβιομηχανία: «Μαύρος καπνός» στις διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα στις ΗΠΑ – Συνεχίζονται οι απεργίες

Sergio Ermotti (UBS): Άρχισε η επιστροφή των κεφαλαίων που απέσυραν οι πελάτες της Credit Suisse

Booking Holdings: «Μπλόκο» ΕΕ στην εξαγορά €1,6 δισ. της Etraveli