Πεκίνο και Ουάσινγκτον έκαναν ακόμα ένα βήμα για το τέλος της διαμάχης που απειλούσε να διώξει τις κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Alibaba, από τα αμερικανικά χρηματιστήρια, υπογράφοντας μια συμφωνία που θα επιτρέψει στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να ελέγχουν τις λογιστικές εταιρείες στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για περισσότερο από μια δεκαετία απαιτούσαν πρόσβαση σε έγγραφα ελέγχου κινεζικών εταιρειών εισηγμένων στις ΗΠΑ, αλλά το Πεκίνο ήταν απρόθυμο να αφήσει τις ρυθμιστικές αρχές του εξωτερικού να επιθεωρήσουν τις λογιστικές του εταιρείες, επικαλούμενο ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

1

Τι σηματοδοτεί η συμφωνία

Η συμφωνία σηματοδοτεί μια βελτίωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και αποτελεί τεράστια ανακούφιση για εκατοντάδες κινεζικές εταιρείες, τους επενδυτές τους και τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, δίνοντας στην Κίνα την ευκαιρία να διατηρήσει την πρόσβαση στις μεγαλύτερες κεφαλαιαγορές του κόσμου, εάν λειτουργήσει στην πράξη.

Εάν όχι, περίπου 200 κινεζικές εταιρείες θα μπορούσαν να αποκλειστούν από τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) Gary Gensler. Ο οργανισμός είχε προηγουμένως εντοπίσει τους Alibaba Group, JD.Com Inc και NIO INC μεταξύ εκείνων που κινδυνεύουν. Ανακοινώνοντας τη συμφωνία, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, προειδοποίησαν ότι ήταν απλώς ένα πρώτο βήμα και ότι η άποψή τους για τη συμμόρφωση της Κίνας θα καθοριστεί από το αν θα είναι σε θέση να διεξάγουν τις επιθεωρήσεις τους ανεμπόδιστα, όπως υπόσχεται η συμφωνία.

«Μην κάνετε λάθος όμως: Η απόδειξη θα είναι στην πράξη», είπε ο Γκένσλερ. «Αυτή η συμφωνία θα έχει νόημα μόνο εάν το PCAOB μπορέσει πραγματικά να επιθεωρήσει και να διερευνήσει πλήρως ελεγκτικές εταιρείες στην Κίνα», αναφέρει το Reuters.

Ωστόσο, το Συμβούλιο Εποπτείας Λογιστικών Εταιρειών (PCAOB), το οποίο επιβλέπει τους ελέγχους των εταιρειών που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι ήταν η πιο λεπτομερής και κανονιστική συμφωνία που έχει συνάψει ποτέ η ρυθμιστική αρχή με την Κίνα. Η Ρυθμιστική Επιτροπή Κινητών Αξιών (CSRC) δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση του ζητήματος του ελέγχου.

Πώς επωφελούνται τα κράτη

Κατ’ αρχήν, η συμφωνία φαίνεται ότι έδωσε στην PCAOB αυτό που ζητούσε εδώ και καιρό, δηλαδή πλήρη πρόσβαση στα κινεζικά έγγραφα εργασίας ελέγχου χωρίς τροποποιήσεις, το δικαίωμα να λαμβάνει μαρτυρίες από το προσωπικό της ελεγκτικής εταιρείας στην Κίνα και την αποκλειστική διακριτική ευχέρεια να επιλέξει ποιες εταιρείες θα επιθεωρεί.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ειδοποίησαν τις επιλεγμένες εταιρείες το πρωί της Παρασκευής και αναμένεται να προσγειωθούν στο Χονγκ Κονγκ, όπου θα πραγματοποιηθούν οι επιθεωρήσεις, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η μακροχρόνια διαμάχη ήρθε στο προσκήνιο το 2020 όταν το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε τον Νόμο περί Υπεύθυνων Εταιρειών Κρατήσεων, ο οποίος ανάγκασε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να είναι αυστηρότερη με τις κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ. Η SEC ολοκλήρωσε τους κανόνες εφαρμογής του νόμου τον Δεκέμβριο και άρχισε να προσδιορίζει τις εταιρείες φέτος, ξεκινώντας να χτυπά καμπανάκι στις πιθανές διαγραφές.

Οι κανόνες των ΗΠΑ

Η κινεζική ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών είπε ότι η διατήρηση των κινεζικών εισηγμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες ωφέλησε τους επενδυτές, τις εταιρείες και τις δύο χώρες. «Εάν η συνεργασία στη συνέχεια ικανοποιήσει τις ρυθμιστικές ανάγκες κάθε πλευράς, υπάρχει ελπίδα ότι το ζήτημα του ελέγχου θα επιλυθεί και θα αποφευχθεί η παθητική διαγραφή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η CSRC.

Οι κανόνες των ΗΠΑ ορίζουν ότι εάν η Κίνα διαπιστωθεί ότι δεν συμμορφώνεται, οι εταιρείες της θα μπορούσαν να αποκλειστούν από τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ έως τις αρχές του 2024, αλλά αυτή η προθεσμία μπορεί να παραταθεί. Ο Γκένσλερ είπε ότι οι κινεζικές εταιρείες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διαγραφή από το χρηματιστήριο εάν παρεμποδίζονται οι έλεγχοι.

Η PCAOB και η SEC αναμένουν να αποφασίσουν για τη συμμόρφωση της Κίνας μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσαν αξιωματούχοι. “Αυτό θεωρείται ως ένα θετικό πρώτο βήμα. Ωστόσο, τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη πλήρως”, δήλωσε ο Samuel Siew, ειδικός στην αγορά της CGS-CIMB. Οι μεγάλες κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν άνοδο στις συναλλαγές πριν από την αγορά, με την Alibaba να σημειώνει άνοδο 2,6%, την Pinduoduo (PDD.O) να κερδίζει σχεδόν 6% και την Baidu Inc κατά 3,3%, πριν υποκύψουν στο ευρύ sell-off στη Wall Street λόγω ανησυχιών για Αυξήσεις επιτοκίων της Federal Reserve.

«Αυτή η συμφωνία είναι μια σημαντική εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομία και τις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ, οι οποίες παραμένουν εξέχουσες κυρίως λόγω της ικανότητάς τους να εξισορροπούν την προστασία των επενδυτών και την πρόσβαση στις κορυφαίες εταιρείες του κόσμου», δήλωσε η Λιν Μάρτιν, πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Ενώπιον προκλήσεων

Αξιωματούχοι του PCAOB δήλωσαν ότι οι επιθεωρήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Χονγκ Κονγκ λόγω των αυστηρών περιορισμών που σχετίζονται με τον COVID στην Κίνα, με δυνατότητα μετακίνησης στην ηπειρωτική χώρα στο μέλλον.

Το Reuters ανέφερε νωρίτερα ότι το Πεκίνο είπε σε ορισμένες κινεζικές εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ και στους ελεγκτές τους να προετοιμάσουν τη μεταφορά των ελεγκτικών εγγράφων και του προσωπικού στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Κάι Ζαν, ανώτερος σύμβουλος στην κινεζική δικηγορική εταιρεία Yuanda, είπε ότι η συμφωνία δείχνει ότι “και οι δύο πλευρές έχουν ισχυρή βούληση να λύσουν” τη διαφορά, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις.

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Ενισχύεται η δημοτικότητα του Μπάιντεν

Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ θα επισκεφθεί τη Γερμανία

Στόλτενμπεργκ: «Οι ρωσικές δυνατότητες στην Αρκτική αποτελούν πρόκληση για το ΝΑΤΟ»