ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Απάντηση στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για απαξίωση της βιομηχανίας, υποστηρίζοντας πως τα μόνα προγράμματα που τρέχουν εκεί αφορούν συμφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών.
Το υπουργείο υπενθυμίζει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε την ΕΑΒ με μηδενική ρευστότητα, ταμειακά ελλείμματα και οργανωτική δυσλειτουργία, όπως προκύπτει και από τις εκθέσεις ορκωτών λογιστών του 2019. Παράλληλα, καταγράφει τις κινήσεις στις οποίες προχώρησε η νυν κυβέρνηση για να λύσει μια σειρά από προβλήματα στην ΕΑΒ, ενώ υπενθυμίζει πως αναπτύσσεται σε αυτή το σημαντικό πρόγραμμα «Αρχύτας», για την κατασκευή ελληνικών UAV, το οποίο έχει ήδη συμπληρώσει έναν χρόνο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας:
Στις δηλώσεις του, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να εμφανιστεί ως υπέρμαχος της ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, κατηγορώντας, μάλιστα, την Κυβέρνηση για «απαξίωση» αυτού του, πολλαπλά κρίσιμου για την πατρίδα μας, τομέα.
Προφανώς, ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι απευθύνεται σε Λωτοφάγους. Διότι ο ορισμός της απαξίωσης είναι η κατάσταση στην οποία οδήγησε την αμυντική βιομηχανία η δική του Κυβέρνηση. Κατάσταση η οποία αντιστράφηκε, χάρη στην εντατική, συντονισμένη και μεθοδική δουλειά της σημερινής Κυβέρνησης.
Ειδικότερα, τον Ιούλιο του 2019, η Κυβέρνηση παρέλαβε την ΕΑΒ με ταμειακά ελλείμματα, σχεδόν μηδενική ρευστότητα, οργανωτικές δυσλειτουργίες, επιχειρησιακές αγκυλώσεις και αδιαφανή, τουλάχιστον, πεδία.
Ενδεικτικά:
Η ΕΑΒ παρουσίασε κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2019 απόκλιση άνω του 10% (19% και 49,2% αντίστοιχα) στην εκτέλεση του προϋπολογισμού της.
Από τις εκθέσεις ελέγχου των ανεξάρτητων ορκωτών ελεγκτών για τα οικονομικά έτη 2015-2018 προέκυπτε ότι:
το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας καθίστατο αρνητικό, ενώ
υπήρχε η πιθανότητα η εταιρεία να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει μέρος των συμβατικών υποχρεώσεών της.
Στα παραπάνω, να προστεθεί ότι η εταιρεία κατέβαλλε παροχές στους εργαζόμενους, οι οποίες δεν εντάσσονταν στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
Tο Υπουργείο Οικονομικών και η Κυβέρνηση συνολικά, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, αλλά και των ευρύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, προχώρησαν και συνεχίζουν να προχωρούν, με μεγαλύτερη ένταση, σε αποφασιστικές λύσεις για την εταιρεία σε τρία επίπεδα.
1ον. Στο επίπεδο της λειτουργικής αναβάθμισής της:
-επιλύθηκαν χρονίζουσες αγκυλώσεις,
-αντιμετωπίστηκαν φορολογικές και τελωνειακές εκκρεμότητες,
-ενισχύθηκε και ενισχύεται κεφαλαιακά η εταιρεία.
2ον. Στο επίπεδο της ενδυνάμωσής της με εξειδικευμένο προσωπικό:
-θεσπίστηκε μια κατ’ εξαίρεση, αντικειμενική και ταχεία διαδικασία προσλήψεων προσωπικού ορισμένου χρόνου,
-παρασχέθηκε η δυνατότητα χρονικής παράτασης των ορίων των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου (τόσο των υφισταμένων όσο και των μελλοντικών) μέχρι τη λήξη του εκάστοτε προγράμματος,
-απαγορεύτηκε η «αιμορραγία» του προσωπικού μέσω της κινητικότητας, και
-πλέον δρομολογείται – σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών – η σταδιακή μονιμοποίηση των ικανών πενταετούς θητείας στελεχών, μετά από αξιολόγηση, προκειμένου να παγιωθεί η θέση τους στην εταιρεία και να αξιοποιηθεί πλήρως η επένδυση της ΕΑΒ στην εκπαίδευση και εξέλιξή τους.
3ον. Στο επίπεδο της αποκατάστασης του αισθήματος δικαίου και της διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της εργασιακής πραγματικότητας στην εταιρεία:
-θεσπίστηκε επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας,
-παρασχέθηκε η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση αμειβόμενης υπερωριακής εργασίας,
-επιφυλάχθηκε στους εργαζομένους ειδική μεταχείριση ως προς παροχές ιδιωτικής ασφάλισης,
-εγκρίθηκαν δύο γενναιόδωρες – σε μη μισθολογικές παροχές – συλλογικές συμβάσεις εργασίας, και
-νομοθετήθηκε η χορήγηση χρηματικού κινήτρου παραγωγικότητας (bonus) στους εργαζομένους, υπό όρους και προϋποθέσεις.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το Υπουργείο Οικονομικών και η Κυβέρνηση συνολικά επιβεβαίωσαν και επιβεβαιώνουν – έμπρακτα – τη στήριξή τους στο σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο της ΕΑΒ.
Παράλληλα, διευρύνονται οι δραστηριότητες της εταιρείας με την προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης και της καινοτομίας στην ΕΑΒ.
Με ομάδα εργασίας, που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, ελληνικά πανεπιστήμια και την ΕΑΒ, προχωρά ο σχεδιασμός και η βιομηχανική παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) για πολιτικές ή/και στρατιωτικές εφαρμογές.
Η υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο φέρει την ονομασία «Αρχύτας», συμπλήρωσε ήδη 1 χρόνο.
Βάσει της έκθεσης αξιολόγησης των αρμοδίων, το έργο εξελίσσεται σύμφωνα με το πρόγραμμα και συνεχίζεται η προμήθεια και ο έλεγχος των εξαρτημάτων, παρά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται λόγω των διαταραχών οι οποίες έχουν προκληθεί στις εφοδιαστικές αλυσίδες παγκοσμίως.
Προβλέπεται προς τα τέλη του τρέχοντος έτους να ξεκινήσει η κατασκευή του πραγματικού πρωτοτύπου.
Η ΕΑΒ δομεί τη γραμμή παραγωγής και συγκροτεί τον τομέα προώθησης των πωλήσεων.
Το Υπουργείο Οικονομικών, ως κύριος μέτοχος της ΕΑΒ, χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους εμπλεκόμενους φορείς, στην ελληνική οικονομία και συνολικά στη χώρα.
Η ΕΑΒ, με την αρωγή των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εθνικής Άμυνας, συνεχίζει τις ενέργειες λειτουργικής και επιχειρησιακής αναδιάρθρωσης, βελτιώνει σταδιακά τα οικονομικά μεγέθη της και θέτει τις βάσεις επαναφοράς της σε κερδοφορία, μετά από 6 χρόνια ζημιογόνων χρήσεων.
Χρέος όλων των πλευρών είναι να συμβάλουν – μακριά από λαϊκισμούς – στη σύγχρονη, δομική και λειτουργική ανασυγκρότηση της ΕΑΒ, στη διεύρυνση των στόχων της, στην υγιή ανάπτυξή της με νομιμότητα, συνεχές νοικοκύρεμα και πλήρη διαφάνεια, στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, καθώς και στην παραγωγική και αποτελεσματική λειτουργία της.
Η ΕΑΒ δύναται, αλλά και υποχρεούται, να ανταποκριθεί με επάρκεια στην υψηλή αποστολή της, ως ισχυρού παράγοντα προώθησης της αμυντικής βιομηχανίας και, ευρύτερα, της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας.
Διαβάστε επίσης
Πρόγραμμα Αρχύτας: Ομοίωμα του πρώτου ελληνικού UAV στο περίπτερο της ΕΑΒ στη ΔΕΘ