Τον κύκλο  των συναντήσεων με τους θεσμικούς φορείς του κλάδου του φαρμάκου ανοίγει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δίνοντας πρώτα “βήμα” στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Το μεσημέρι της Τρίτης, 30 Ιουλίου, έχει προγραμματισμένη συνάντηση με το Δ.Σ. της  Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ενώ έπονται οι συναντήσεις με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και το PhRMA Innovation Forum (PIF) τις επόμενες ημέρες.

Μέσα από τον πρώτο γύρο των συζητήσεων αναμένεται να προκύψουν οι στόχοι και οι προτεραιότητες βάσει των οποίων θα διαμορφωθεί το τριετές σύμφωνο συνεργασίας που θα δεσμεύει τις δύο πλευρές, στο πλαίσιο της σύναψης συμφώνων με όλους τους φορείς στον ευρύτερο τομέα της Υγείας που έχει ανακοινώσει η νέα πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Ο κ. Κικίλιας έχει ήδη καλέσει τους εμπλεκομένους να καταθέσουν καινοτόμες ιδέες και προτάσεις, που μπορούν να οδηγήσουν σε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Στην ατζέντα της πρώτης συνάντησης με τους θεσμικούς εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς αναμένεται να βρεθούν τα μείζονα ζητήματα της ανεπαρκούς φαρμακευτικής δαπάνης και των υποχρεωτικών εκπτώσεων και αυτόματων επιστροφών (rebate και claw back) που ταλανίζουν το σύνολο του φαρμακευτικού κλάδου.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις  έχουν επανειλημμένως εκπέμψει «σήμα κινδύνου», επισημαίνοντας ότι αδυνατούν πλέον να αντιμετωπίσουν την εξοντωτική άμεση και έμμεση φορολόγηση, που φθάνει συνολικά το 70% του τζίρου τους, τονίζοντας την αναγκαιότητα της αύξησης του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης και της εφαρμογής διαρθρωτικών μέτρων.

Άδικη επιβάρυνση

Ειδικά όσον αφορά στις ελληνικές επιχειρήσεις, μείζον ζήτημα αποτελεί και ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται οι υποχρεωτικές επιστροφές, με την ΠΕΦ να επισημαίνει  ότι η επιβάρυνση των γενοσήμων και των παλαιών φαρμάκων με «τεράστια» clawback στην Ελλάδα αποτελεί μοναδικό φαινόμενο  που δεν απαντάται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τα γενόσημα και τα παλαιά οικονομικά φάρμακα αποτελούν ουσιώδη παράγοντα ισορροπίας της αγοράς καθώς, όχι μόνο δεν αυξάνουν τη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται  δημιουργούν σημαντικές εξοικονομήσεις γιατί αποτρέπουν τη χρήση ακριβότερων θεραπειών.

Η επιβολή clawback στα γενόσημα και τα παλαιά φάρμακα αποτελεί μια λανθασμένη πολιτική, σύμφωνα με την ΠΕΦ, που πέραν του γεγονότος ότι αντιμάχεται τους στόχους της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αποτελεί άδικη επιβάρυνση η οποία δεν τους αναλογεί.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει προειδοποιήσει ότι, ως αποτέλεσμα της «στρεβλής» φαρμακευτικής πολιτικής, σχεδόν 500 κωδικοί παλαιών καταξιωμένων και οικονομικών φαρμάκων κινδυνεύουν με απόσυρση, ενώ δημιουργείται μια νέα γενιά υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

“Μλόκο” επενδύσεων 500 εκατ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ, Θεόδωρο Τρύφων, η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να στηρίξει άμεσα και έμπρακτα την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, με επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία 2.000 νέων θέσεων εργασίας. Βασική προϋπόθεση αποτελεί ένα σταθερό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον και ένα τριετές πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής, με φορολογικά κίνητρα, συμψηφισμό παραγωγικών επενδύσεων και δαπανών R&D και εισαγωγή του στοιχείου της συνυπευθυνότητας.

Η δυναμική της φαρμακοβιομηχανίας στηρίζεται στην ισχυρή εγκατεστημένη βάση ανάπτυξης και παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα και τις εξαγωγές της, ενώ ενισχύεται και από το ευνοϊκό διεθνές κανονιστικό πλαίσιο καθώς και από τις σημαντικές ευκαιρίες από τις νέες αναδυόμενες αγορές και τη λήξη πατεντών σε blockbuster θεραπείες.

Τροχοπέδη αποτελεί το αντίξοο επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο, εάν αντιστραφεί, θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις από πολυεθνικές εταιρείες στο πεδίο των κλινικών μελετών, της συμπαραγωγής φαρμάκων και των logistics.