Μειώθηκε ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία τον Σεπτέμβριο στις 100,5 μονάδες (από 106,4 μον. τον Αύγουστο), κινούμενος σε υψηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο περσινό (98,2 μον.).

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, αν και οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται να μειώνονται, παραμένουν σε βασικές κατηγορίες προϊόντων, εξέλιξη που μειώνει τη σχετική αισιοδοξία στην αγορά.

Το θετικό κλίμα που επικράτησε μετεκλογικά μετριάζεται από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας και από τις σχετικές δυσχέρειες στην αντιμετώπισή τους.

Το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού αυξήθηκε στο 76,8% τον Ιούλιο (από 74% τον Ιούνιο), με την εξασφαλισμένη
παραγωγή να ανέρχονται στους 5,2 μήνες.

Επίσης, καταγράφονται μικτές τάσεις στους κλάδους της βιομηχανίας τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, βελτίωση για Μεταποίηση (1,4%) και Ορυχεία – Λατομεία (13,3%), αλλά υποχώρηση για Ηλεκτρικό ρεύμα (6,9%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, άνοδος σημειώθηκε σε Φάρμακα (19,9%) και Τρόφιμα (7,5%), αλλά μείωση για Βασικά Μέταλλα (3,9%).

Απασχόληση

Το β’ τρίμ. του 2023 η απασχόληση στη Βιομηχανία ενισχύθηκε κατά 2,0%, στα 427,8 χιλ. σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Ηπιότερη ήταν η άνοδος της απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας (+1,7%, y-oy), με αποτέλεσμα οι απασχολούμενοι να αυξηθούν στους 4.236,5 χιλ. το β’ τρίμ. του 2023 (+69,3 χιλ. σε σχέση με ένα έτος πριν).

Ο δείκτης κόστους εργασίας στη Μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 102,5 μονάδες το β’ τρίμ. του 2023, σημειώνοντας οριακή μείωση 0,1% σε σχέση με ένα έτος πριν.

Δείτε αναλυτικά εδώ το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του ΙΟΒΕ 

Διαβάστε επίσης

Χατζηδάκης: Στον σωστό δρόμο η ελληνική οικονομία

Ανατροπές για τους servicers: Πρόστιμο 500.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας λειτουργίας αν δεν δίνουν πληροφορίες σε δανειολήπτες 

«Mίνι ασφαλιστικό»: Ποια είναι τα νέα επιδόματα – Τι αλλάζει για τους συνταξιούχους