Σημαντικές προκλήσεις αντιμετωπίζει το ελληνικό μάρμαρο καθώς μετά την πανδημία και την υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Κίνα, οι απώλειες δεν έχουν καλυφθεί.

Η εταιρεία Ικτίνος Μάρμαρα μετά τις δυσκολίες της πανδημίας, σήμερα αναπτύσσει τις εξαγωγές της, αυξάνει τις πωλήσεις της, ετοιμάζεται να αναχρηματοδοτήσει το δανεισμό της με ευνοϊκότερων όρων σύμβασης αναχρηματοδότησης και αυξάνει την παραγωγή της. Παράλληλα, συνεχίζει να προσπαθεί να πωλήσει σε επενδυτή το τoυριστικό ακίνητο που διαθέτει στην Κρήτη.

1

Για την ενίσχυση της παραγωγής της ΙΚΤΙΝΟΣ, ήδη από τις αρχές του 2024 λειτουργούν τέσσερα νέα λατομεία και ειδικότερα, στην περιοχή της Δράμας, λατομείο με λευκό δολομίτικο μάρμαρο από το οποίο προγραμματίζεται εξόρυξη 9.000 τόνων.

Δεύτερο λατομείο στην περιοχή της Δράμας , με λευκό δολομιτικό μάρμαρο από το οποίο αναμένεται η εξόρυξη 5.000 τόνων. Επίσης στην περιοχή της Λειβαδιάς, δύο λατομεία ένα με γκρί μάρμαρο από το οποίο προγραμματίζετε εξόρυξη 4.000 τόνων και με μπεζ μάρμαρο για εξόρυξη 4.000 τόνων», σημείωσε η κ. Χαϊδά .

Η Αναπληρώτρια Διευθύνουσα της Ικτίνος, Ιουλία Χαϊδά ανέφερε πόσο επηρέασε την εταιρεία, η ύφεση στην οικοδομική δραστηριότητα της Κίνας καθώς από 65% οι εξαγωγές στην Κίνα είναι σήμερα  στο 35% ενώ η αναλογία εξαγωγών και πωλήσεων στην Ελλάδα από 80-20 έχει γίνει 50-50.

Σχετικά με τις εξαγωγές η κυρία Ιουλία Χαϊδά  σημείωσε ότι πλέον η εταιρεία στρέφεται σε άλλες αγορές, κάποιες από τις οποίες κινούνται έντονα ανοδικά, όπως αυτές της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδίας.

«Μετά τον κορονοϊό, αν και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι εξαγωγές μαρμάρου υποχώρησαν, οι ελληνικές εξαγωγές επλήγησαν περισσότερο. Κι αυτό γιατί το ελληνικό μάρμαρο ήταν εξαγωγικό κατά 80% στην Κίνα και οι επιπτώσεις ήταν σημαντικές», εξήγησε.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι ανοδικό για την εταιρεία που παρουσίασε αύξηση πωλήσεων 11%.

Ωστόσο, ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και όπως τόνισε η κυρία Χαϊδά, ειδικά η Τουρκία ανταγωνίζεται σε όλες τις αγορές το ελληνικό μάρμαρο δουλεύοντας με χαμηλότερα κόστη και ανταγωνιστικές τιμές. Και οι συνθήκες για την παραγωγή μαρμάρου είναι πολύ ευνοϊκότερες στην Τουρκία. Τα τουρκικά λατομεία αδειοδοτούνται σε 6 μήνες όταν στην Ελλάδα η αδειοδότηση λατομείου απαιτεί 5 χρόνια», τόνισε η κυρία Χαϊδά.

Όσον αφορά την αναχρηματοδότηση του δανεισμού, γίνεται για να μειωθεί το χρηματοοικονομικό κόστος. «Τα αποτελέσματα για το 2023 ήταν αρνητικά , έχουμε προβεί σε αναδιάρθρωση του δανεισμού μας μεταφέροντας δόσεις που αφορούν στην καταβολή κεφαλαίων ύψους 3.000.000 € για τα έτη 2024-2025 στη λήξη των δανείων μας, έτσι ώστε να αποκτήσουμε απαραίτητη ρευστότητα» σημείωσε η επικεφαλής της εταιρείας.

Ελληνικό μάρμαρο made in China

Το ελληνικό μάρμαρο μάλιστα πωλείται και… από την Κίνα, αφού οι πρώην πελάτες των ελληνικών εταιρειών γίνονται ανταγωνιστές τους.

Όπως αναφέρει η κυρία Χαϊδά, αφού δεν υπάρχει ζήτηση στην Κίνα, όσοι έκαναν εισαγωγές ελληνικού μαρμάρου για την κινέζικη αγορά, το επεξεργάζονται και το επανεξάγουν σε τρίτες χώρες φθηνότερα από το ελληνικό μάρμαρο από Ελλάδα.

«Πουλάνε κατεργασμένο μάρμαρο στις χώρες που πουλάμε κι εμείς σε φθηνότερη τιμή». Και υπάρχουν χώρες και πελάτες που δεν το προτιμούν και θέλουν να το πάρουν από την Ελλάδα, για να έχει την ελληνική επεξεργασία. Και υπάρχουν και άλλοι που προτιμούν το φθηνότερο και επιλέγουν το κινέζικο ελληνικό μάρμαρο.

Η δραστηριότητα εξόρυξης μαρμάρου έχει ενεργειακό κόστος στο 30% του λειτουργικού κόστους και η εταιρεία αναζητεί τρόπους για τη μείωσή του, με ενδεχόμενη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου δίπλα στο αιολικό πάρκο που ήδη διαθέτει ισχύς 20MW.

Με στόχο τον έλεγχο του ενεργειακού κόστους, η ΙΚΤΙΝΟΣ εφάρμοσε μια νέα τεχνολογία, το INSPIRER, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αποτελεί ένα εξελιγμένο σύστημα επιτήρησης λατομείων μαρμάρου.

Μέσω των αισθητήρων που είναι εγκατεστημένοι στα μηχανήματα, λαμβάνουμε πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία, τη λειτουργία, τις ώρες λειτουργίας και την κατανάλωση καυσίμων. Αυτά τα δεδομένα αναλύονται για την παραγωγή στατιστικών και τη δημιουργία προβλέψεων σχετικά με την απόδοση και τη συντήρηση των μηχανημάτων.

Συνολικά, το INSPIRER συνεισφέρει στη βελτίωση της απόδοσης, τη μείωση των κινδύνων και την αύξηση της ασφάλειας στον εργασιακό χώρο, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί μπαίνει τώρα στη μικρή λιανική η efood

NielseniQ: Το πρόβλημα της ακρίβειας σημαντικά υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο για τους Ελληνες καταναλωτές

Ted Baker: Το χρονικό μιας πτώσης – Τα σκάνδαλα, οι ζημιές και η προβληματική διαχείριση