Σε αντίθεση με τους λεκτικούς συνειρμούς που ενδέχεται να προκαλεί το όνομά του, ο εξαιρετικά έμπειρος δικηγόρος Ιωάννης Τσιγκουνάκης έχει προσφέρει επί σειρά ετών… πλούσιες νομικές υπηρεσίες στα Folli Follie και γενικότερα στην οικογένεια Κουτσολιούτσου, η οποία κατέχει τα διοικητικά και μετοχικά ηνία της πολυσυζητημένης εταιρίας.

Ως εξειδικευμένος νομικός σύμβουλος ο Ιωάννης Τσιγκουνάκης έχει διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα.

Ανάμεσα σε αυτά είναι το εταιρικό ομόλογο των 150 εκατ. ελβετικών φράγκων, όπως και αυτό της (μετατρέψιμης) έκδοσης των 249,5 εκατ. ευρώ. Ρόλο είχε επίσης και σε ότι αφορά την κατεύθυνση της αμοιβής των 35,1 εκατ. ελβετικών φράγκων που δόθηκαν από τη Dufry, στο ευρύτερο πλαίσιο της συμφωνίας για την ολοκληρωτική εξαγορά των ΚΑΕ, στα τέλη του 2013. Αμοιβή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες πήγε σε εταιρικό λογαριασμό της θυγατρικής των Folli στην Κίνα, που τώρα αναδεικνύεται σε πέτρα του σκανδάλου, στην όλη αμαρτωλή υπόθεση των πλασματικών οικονομικών στοιχείων.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι στην παρούσα φάση ο Ιωάννης Τσιγκουνάκης είναι και ο νομικός «μέντορας» του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, στις μέχρι τώρα κινήσεις του απέναντι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και όχι μόνο. Πιθανότατα, συμβουλευτικές υπηρεσίες προσφέρει και στο Δημήτρη Κουτσολιούτσο, παρά τη θρυλούμενη ρήξη στις σχέσεις πατέρα και γιού, που όμως δεν πείθει τους περισσότερους από τους υποψιασμένους για τις εξελίξεις.

Ο Ιωάννης Τσιγκουνάκης είχε χρηματίσει στο παρελθόν και (μη εκτελεστικό) μέλος στο Δ.Σ των Folli, απ’ όπου αποχώρησε στις αρχές του 2011.

Ο θεωρούμενος ως «άνθρωπος των ειδικών αποστολών» στα Folli Follie, με τη νομική έννοια του όρου, είναι απόφοιτος της Νομικής σχολής των Αθηνών και κάτοχος DEΑ διεθνούς και τραπεζικού δικαίου, από το γαλλικό πανεπιστήμιο Pantheon Sorbonne.

Ο Ιωάννης Τσιγκουνάκης είναι ειδήμων στο εταιρικό και ναυτιλιακό δίκαιο. Μάλιστα για αρκετά χρόνια ήταν συνεταίρος στη δικηγορική εταιρεία «V&P». Δηλαδή στο νομικό γραφείο που είχε δημιουργήσει ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Ακόμη είχε διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Marfin Bank, όπως επίσης και σε αυτό της ναυτιλιακής εταιρείας Seanergy Maritime, για την οποία έγινε δικαστικός πόλεμος (με παράπλευρες… εκρηκτικές καταστάσεις) ανάμεσα στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και τον Βίκτωρα Ρέστη.

Τα τελευταία χρόνια, ο Ιωάννης Τσιγκουνάκης έχει αυτονομηθεί επαγγελματικά, έχοντας ιδρύσει τη δική του δικηγορική εταιρεία IDEA LAW με έδρα το Κολωνάκι. Επίσης, από το 2005 είναι και μέλος της Ελληνικής Νομικής εταιρείας Τραπεζικού Δικαίου και Δικαίου Κεφαλαιαγοράς…

Το τελευταίο σκέλος των ειδικών γνώσεων που διαθέτει τον καθιστούν σαφώς πολύτιμο νομικό σύμβουλο για τα Folli στην τρέχουσα διακεκαυμένη συγκυρία που αντιμετωπίζει η εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Με ρόλο και στα ομόλογα

Στην περσινή έκδοση του ελβετικού ομολόγου των Folli Follie, η ονομαστική αξία του οποίου ισοδυναμεί με 130 εκατ. ευρώ, τονιζόταν ανάμεσα στα άλλα, σε ειδική ανακοίνωση:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας ευχαριστεί θερμά το επενδυτικό κοινό για το υψηλό ενδιαφέρον που επέδειξε στον Όμιλο, καθώς και τις τράπεζες CREDIT SUISSE και UBS A.G., οι οποίες ενήργησαν από κοινού ως bookrunners, καθώς επίσης και το δικηγορικό γραφείο «Ιωάννης Τσιγκουνάκης και Συνεργάτες (IDEA LAW Law Firm)» που ενήργησε ως νομικός σύμβουλος της Εταιρείας, το δικηγορικό γραφείο «Αllen & Overy» Λουξεμβούργου που ενήργησε ως σύμβουλος της θυγατρικής «FF Group Finance Luxembourg II S.A.» και το δικηγορικό γραφείο «Pestalozzi Attorneys at Law» που ενήργησε ως σύμβουλος σε θέματα Ελβετικού Δικαίου.»

Πέραν του συγκεκριμένου ομολόγου που λήγει τον Οκτώβριο του 2021, νομική συνδρομή Τσιγκουνάκη φέρεται να υπήρξε και στο δεύτερο, μεγάλο ομόλογο των 249,5 εκατ. ευρώ που λήγει σε ένα χρόνο από τώρα.

Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι και οι δύο ομολογιακές εκδόσεις έχουν όρους πρόωρης προεξόφλησης. Όροι που βασίζονται σε διάφορους οικονομικούς αριθμοδείκτες των Folli, οι οποίοι καταφανώς θα αθετηθούν ,από τη στιγμή βεβαίως που θα αποκαλυφθεί η έκταση της «τρύπας» στην κινέζικη θυγατρική, με τις αρκετές άλλες υπο-θυγατρικές που ενοποιεί.

Τουλάχιστον για το ελβετικό ομόλογο, καθοριστικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει το εξαιρετικά ισχυρό γραφείο «Allen & Overy» συνεπικουρούμενο και από το γραφείο Τσιγκουνάκη.

Oι τρέχουσες τιμές διαπραγμάτευσης είναι στο 43% για το ελβετικό ομόλογο (πρόσφατα είχε βρεθεί στο 30,4%) ενώ για το δεύτερο, σε ευρώ, είναι στο 50% της ονομαστικής του αξίας, η οποία είχε φτάσει κάποια στιγμή να υποχωρεί μέχρι τα επίπεδα του 40%.

Και οι δύο εκδόσεις έχουν επιτοκιακά βάρη 8,6 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία μέχρι τώρα αποπληρώνονται κανονικά. Στην περίπτωση που όντως συντρέξουν λόγοι πρόωρης προεξόφλησης απαιτείται η ευρύτατη πλειοψηφία του 66,7% των ομολογιούχων». Μαξιλάρι ασφαλείας» για τα Folli μπορεί να λογιστούν οι 1,6 εκατ. μετοχές της Dufry, που υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιό της, αγοραίας αξίας 173,7 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Dufry έχει υποχωρήσει 16,5% τον τελευταίο μήνα, ενώ το κόστος κτήσης για τη Folli είναι στα 203 εκατ. ευρώ…