ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ΔΕΗ πρόκειται να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις στη Δυτική Μακεδονία που θα ενταχθούν στο συνολικό Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης της κυβέρνησης είπε ο Ιωάννης Κοπανάκης Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ στη διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε χθες η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας με θέμα «Το Σχέδιο Απολιγνιτοποίησης και ο Δρόμος προς τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση».
Ειδικότερα ανέφερε ότι πρόκειται η ΔΕΗ να κάνει όλες τις απαιτούμενες αποκαταστάσεις των εδαφών όπως προβλέπονται και αφορούν ορυχεία αλλά και μονάδες και μεγάλο μέρος των εκτάσεων της ΔΕΗ θα χρησιμοποιηθούν για να γίνει το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ ισχύος 2 GW.
“Η εταιρεία μετασχηματίζεται ακολουθώντας το μετασχηματισμό της αγοράς και γινόμαστε μια πιο πράσινη εταιρεία και ψηφιοποιημένη. Στις ΑΠΕ από 160 MW σήμερα, θα φτάσουμε τα 700 MW σε 2,5 χρόνια. Μπαίνουμε στην ηλεκτροκίνηση και στα έξυπνα δίκτυα. Ο όμιλος επανατοποθετείται στο ενεργειακό τοπίο ακολουθώντας την τάση της αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε παγκόσμιο”, τόνισε ο κ. Κοπανάκης.
“Οι δράσεις που θα κάνουμε στη Δυτική Μακεδονία είναι πολύ σημαντικές και θα είναι μέρος του Master Plan που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση και ο κ. Μουσουρούλης το Σεπτέμβριο. Ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις εκτάσεις που κατέχει η ΔΕΗ στην Δυτική Μακεδονία, θα χρησιμοποιηθεί με βάση το σχεδιασμό μας για δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων. Στη Δυτική Μακεδονία το πλάνο είναι για φωτοβολταϊκά 2 GW ενώ μεγάλης ισχύος φωτοβολταϊκά θα γίνουν και στην Μεγαλόπολη. Εκτός από τα φωτοβολταϊκά μας άλλες εκτάσεις της ΔΕΗ στην περιοχή θα αξιοποιηθούν από κοινού με την τοπική κοινωνία” τόνισε ο κ. Κοπανάκης.
Εξηγώντας τους λόγους γιατί δεν κλείνει άμεσα η ΔΕΗ όλες τις λιγνιτικές της μονάδες σημείωσε ότι πρώτα έπρεπε να επιλύσει θέματα όπως την τηλεθέρμανση, να αντιμετωπίσει τα εργασιακά ζητήματα με τις εθελούσιες, αλλά και να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στο σύστημα ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα.
Κώστας Ανδριοσόπουλος: Η τηλεθέρμανση θα διασφαλιστεί από τη ΔΕΠΑ
Στο θέμα της τηλεθέρμανσης αναφέρθηκε και ο Κώστας Ανδριοσόπουλος, Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ, ο οποίος τόνισε ότι η ΔΕΠΑ έχει παρουσία στη Δυτική Μακεδονία, με τη θυγατρική της ΔΕΔΑ που αναπτύσσει τα δίκτυα φυσικού αερίου. “Η τηλεθέρμανση θα διασφαλιστεί μέσα από τις δράσεις τη ΔΕΠΑ και ειδικά από τη ΔΕΠΑ Υποδομών στην οποία ανήκει η ΔΕΔΑ”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τόνισε το ρόλο του φυσικού αερίου ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα, από όπου θα περνάνε πολλά έργα υποδομών και εξήγησε ότι δημιουργούνται ο συνθήκες για ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας προσφέροντας ακόμη ένα κίνητρο στη μεταποίηση και τις επενδύσεις σε βιομηχανία.
“Το φυσικό αέριο έχει ένα αισιόδοξο μέλλον κατά την ενεργειακή μετάβαση από το λιγνίτη σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας. Όλη η περιοχή της Βορείου Ελλάδος είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη ΔΕΠΑ γιατί είναι πολλά τα Project στην περιοχή που θα επηρεάσουν τη διείσδυσή του, όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, ο τερματικός σταθμός Αλεξανδρούπολης FSRU, που σύντομα θα ξεκινήσει, ο TAP που επίσης θα συνδεθεί σύντομα και oi αγωγοί του ΔΕΣΦΑ. Αυτό που μένει είναι να φέρουμε το φυσικό αέριο σε κάθε γωνιά σε κάθε πόλη, ειδικά στη Β. Ελλάδα”, είπε.
“Αυτές οι υποδομές, τόνισε, θέτουν τις βάσεις και για άλλες χρήσεις σε ένα πάντρεμα με τις ΑΠΕ, με την πιθανή παραγωγή πράσινου υδρογόνου αλλά και για άλλες εφαρμογές, όπως στη δημιουργία θερμοκηπίων που θα μπορούν να προσφέρουν υψηλής διατροφικής αξίας αγροτικά προϊόντα, αλλά και δημιουργώντας συνέργειες με τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης του Πανεπιστημίου.
Κωστής Μουσουρούλης: Δεν θα υπάρξουν χαμένοι
Το έργο της Δίκαιης Μετάβασης, είναι Εθνικό και διυπουργικό τόνισε ο Κωστής Μουσουρούλης Συντονιστής της Διυπουργικής για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και τόνισε ότι υπάρχει μια πολιτική κινήτρων για την περιοχή που θα διαπνέει κάθε δράση, όλων των υπουργείων. “Το έργο του μετασχηματισμού των κλάδων της οικονομίας στις περιοχές μετάβασης είναι πολύπλευρο και πολύπλοκο. Δεν θα υπάρξουν χαμένοι, θα δημιουργηθούν ευκαιρίες και πολλαπλές επιλογές απασχόλησης” σημείωσε.
Ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ έχει τρεις πυλώνες, σημείωσε: Άμεσες ενισχύσει που έχει δεσμευθεί ένα κονδύλι 2,5 δισ. μαζί με την εθνική συμμετοχή για τις περιοχές που αφορά. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η μόχλευση μέσα από το Invest EU και ο δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση υποδομών και δραστηριοτήτων που θα διευκολύνουν τη μετάβαση. Στα τέλη του καλοκαιριού το Σχέδιο Μετάβασης θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευσης και θα έχει τους εξής άξονες: ενέργεια, έρευνα και τεχνολογία, αναβάθμιση των ανθρωπίνων πόρων, έξυπνη γεωργία και τουρισμός.
Για την τηλεθέρμανση σημείωσε ότι το θερμικό φορτίο που απαιτεί η τηλεθέρμανση, πλέον δεν μπορεί η ΔΕΗ να το δώσει αφού οι μονάδες δεν δουλεύουν στο φουλ της δυναμικότητάς τους. Πρέπει να βρούμε μια λύση είτε με την εισαγωγή του φυσικού αερίου είτε με άλλους τεχνικές ώστε να συνεχίζουμε να παρέχουμε στους πολίτες το αγαθό της θέρμανσης. Όλοι πρέπει να αντιληφθούν το μέγεθος της πρόκλησης και έχουμε συναντίληψη να περάσουμε σε συνεργασίες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε ρυθμούς καρναβαλιού η Πάτρα – Απόψε η τελετή έναρξης
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση
- Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με την εντελώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε την πρώτη θητεία
- Σύνοδος ΕΛΚ: «Σημαντικό η Γερμανία να τεθεί στο στρατόπεδο του ΕΛΚ», τόνισαν συνεργάτες του Μητσοτάκη