ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες και αγαθά έρχονται να προστεθούν στις πολλαπλές προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων εξαιτίας της γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης.
Το θέμα ανέδειξε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Ιωάννης Γιώτης κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης όπου και ζήτησε την παρέμβαση της πολιτείας ώστε να διευκολυνθούν οι εισαγωγές με ταχύτερες διαδικασίες ελέγχου.
Παράλληλα έκανε λόγο για ανησυχητικά νέα δεδομένα, τη στιγμή που έρχονται να προστεθούν στην πανδημική και κλιματική κρίση.
«Οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν σχετίζονται πλέον μόνο με στόχους και στρατηγικές αλλά με πρωτόγνωρες συνθήκες που δεν έχουν προηγούμενο» επεσήμανε και χτύπησε «καμπανάκι» για την πορεία του κλάδου: «Οι επιπτώσεις σε επίπεδο παραγωγής, μεταποίησης, αγοράς καταναλωτών μας είναι πολλές με αποτέλεσμα να διακυβεύεται όχι απλά η ανάπτυξη αλλά η βιωσιμότητα του κλάδου μας» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Εκτός από τις ελλείψεις πρώτων υλών η βιομηχανία τροφίμων σήμερα είναι αντιμέτωπη με τα αυξημένα κόστη, την αβεβαιότητα και το ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον και τη σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.
Ο κ. Γιώτης σημείωσε ότι είναι πλέον «καθημερινές οι πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζουμε με τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια στις μεταφορές και με σημαντικές ελλείψεις στις πρώτες ύλες σε ζωοτροφές και σε λιπάσματα την ίδια στιγμή πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη τροφοδοσία και λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και να εξασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια. Οι καταναλωτές που αποτελούν τον κινητήριο μοχλό για τη βιομηχανία μας έχουν υποστεί ουσιαστική μείωση στην αγοραστική τους δύναμη ενώ οι αλλαγές στην καταναλωτική τους συμπεριφορά είναι σημαντικές και αναπόφευκτα επηρεάζουν τον κλάδο μας.
Απαιτούνται παρεμβάσεις όπως ανάπτυξης εθνικής στρατηγικής που θα καθορίζει το πλαίσιο και τις δράσεις για τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τη μεταποίηση, μεγέθυνση και εκσυγχρονισμός των εκμεταλλεύσεων, ενσωμάτωση τεχνολογιών, κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, καλύτερη διασύνδεση του κλάδου με τον τουρισμό.
Η βιομηχανία τροφίμων σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΤ, χρειάζεται συνέχιση στήριξης των επιχειρήσεων ενάντια στο αυξημένο ενεργειακό κόστος, διευκόλυνση στην εισαγωγή πρώτων υλών με ταχύτερες διαδικασίες ελέγχου, απεξάρτηση και εξεύρεση εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού για ενέργεια και πρώτες ύλες, μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα διατροφής, προώθηση των εξαγωγών, άμεση ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου για τις επενδύσεις, διευκόλυνση στην απορρόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
«Καμπανάκι» για τη βιομηχανία γάλακτος από τον CEO της ΔΕΛΤΑ
Στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το αυξημένο κόστος και στην κτηνοτροφία και τα οποία αντανακλώνται άμεσα στις γαλακτοβιομηχανίες έκανε λόγο ο νέος CEO της ΔΕΛΤΑ, Χρήστος Τσόλκας. Είπε ότι υπάρχει μείωση της παραγωγής γάλακτος, καθώς πολλοί κτηνοτρόφοι λόγω αυξημένου κόστους προτιμούν να οδηγούν κάποια ζώα σε σφαγή. Με τον CEΟ της Vivartia, Θανάση Παπανικολάου να συμπληρώνει ότι η ΔΕΛΤΑ ξεμένει από γάλα και η Μπάρμπα Στάθης από εργατικά χέρια».
Γ. Γεωργαντάς: Οσοι τολμήσουν θα κάνουν την κρίση ευκαιρία
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς κάλεσε τη βιομηχανία τροφίμων να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται σε περιόδους κρίσεων. Το διεθνές περιβάλλον είναι βαρύ και ασταθές και αυτές τις συνθήκες μπορούν να τις αξιοποιήσουν όσοι τολμήσουν είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πολλές από τις επιχειρήσεις αν θέλουν τα ελληνικά προϊόντα να είναι πρωταγωνιστές θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους.
Πρόσθεσε ότι είναι ευκαιρία να αλλάξει η χώρα το παραγωγικό μοντέλο και να δώσει βαρύτητα στον κλάδο της αγροδιατροφής, ο οποίος να γίνει πόλος έλξης πολλών ξένων επενδύσεων.
Βέττας: Ανεβαίνει πολύ το κόστος χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις
Δυσκολία χρηματοδότησης και ακριβό κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις βλέπει ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νικος Βέττας.
Το κόστος χρηματοδότησης ανεβαίνει πολύ, επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων τονίζοντας ότι αυτό δεν επηρεάζει άμεσα το μεγάλο κομμάτι του χρέους γιατί είναι ρυθμισμένο αλλά αυξάνει το νέο δανεισμό για το δημόσιο και τις επιχειρήσεις.
Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, σταδιακά η πιστωτική επέκταση από τις τράπεζες περνά από το μηδέν, βγαίνουν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα να δώσουν νέα δάνεια.
Σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα επόμενα δύο τρία χρόνια με την προϋποθεση ότι δεν θα υπάρξει μεγάλο ζήτημα παγκοσμίως, είτε να ξεφύγει το ουκρανικό ή αναταραχή στις αγορές.
Όπως είπε, υπάρχει ακόμη η ανεργία που μειώνεται, υπάρχει επενδυτικό κενό, υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης, ο τουρισμός, οι εξαγωγές που φαίνεται να πηγαίνουν καλά, αλλά οι δεξαμενές αυτές μπορεί να αρχίσουν να εξαντλούνται την ώρα που θα αρχίσει η εξυπηρέτηση του χρέους να γίνεται ζήτημα, δηλαδή σε 4-5 χρόνια.
Άρα εάν δεν έχουν δρομολογηθεί αλλαγές που θα επηρεάσουν ην παραγωγικότητα στη χώρα αν δεν γίνει αυτό τώρα στα επόμενα 2-3 χρόνια τότε θα εξαντληθεί η δυναμική θα κουμπώσει και το αρνητικό δημογραφικό με αποτέλεσμα να κυλάμε σε χαμηλά νούμερα, συμπλήρωσε ο κ. Βέττας και κατέληξε:
«Τώρα υπάρχει ένα σοβαρό παράθυρο, αλλά όχι τεράστιο, αν μπορεί να δημιουργήσει μια δυναμική η οποία δεν θα εξαντλείται.»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike