ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Αλλάζει σε σημαντικό βαθμό το μετοχικό υπόβαθρο της Intralot. Καθώς νέοι επενδυτές μπαίνουν μέσω της εν εξελίξει κεφαλαιακής αύξησης των 135 εκατ. ευρώ, στο σχήμα της εταιρείας που ίδρυσε και διοικεί ο Σωκράτης Κόκκαλης.
Οι αλλαγές συντελούνται τόση στην κορυφή, όσο και στη βάση της μετοχικής πυραμίδας, με κύριο μοχλό έκφρασης τα παραχωρούμενα δικαιώματα προτίμησης. Η διαπραγμάτευση των οποίων λήγει σήμερα.
Την περασμένη Πέμπτη ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, ακολούθησε κι εκείνος με τη σειρά του τον… δρόμο που χάραξαν οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι. Κόκκαλης και Σου Κιμ.
Προχώρησε δηλαδή με εξωχρηματιστηριακή πράξη 5.374.053 δικαιώματα, στην ενδεικτική τιμή των 0,003 ευρώ το καθένα. Τα δικαιώματα αυτά αντιστοιχούν ακριβώς στα μισά της συνολικής θέσης που έχει ο… ιστορικός CEO της Intralot, ο οποίος και θήτευσε στο νευραλγικό αυτό πόστο επί 22 ολόκληρα χρόνια.
Ο ίδιος είναι συνάμα και ο δημιουργός του οικογενειακού του ομίλου συμμετοχών Inspiring Earth, με κύρια δραστηριότητα στους κλάδους της τεχνολογίας, του gaming, της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού, επί 20 συναπτά έτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα δικαιώματα που εκχώρησε ο Αντωνόπουλος κατέληξαν σε ένα fund και δύο ιδιώτες Έλληνες κεφαλαιούχους, πελάτες private banking μεγάλης συστημικής τράπεζας.
Με βάση τους όρους άσκησης οι παραλήπτες των δικαιωμάτων θα αποκτήσουν συνολικά 3.368.510 νέες μετοχές, εισφέροντας περί 1,95 εκατ. ευρώ (0,58 ευρώ για κάθε μία).
Το ίδιο ποσό θα διαθέσει και ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος για να ασκήσει τα άλλα τόσα δικαιώματα που διαθέτει. Έτσι, το ιδρυτικό στέλεχος της Intralot θα έχει μετά από την ΑΜΚ ποσοστό 2,33%. Έναντι του 2,89% που κατείχε μέχρι πρότινος.
Κόκκαλης και Κιμ άφησαν χώρο για νέους «παίκτες»
Ακόμη βαθύτερη όμως είναι η ανανέωση της μετοχικής βάσης που επέρχεται με τις πωλήσεις δικαιωμάτων του Σωκράτη Κόκκαλη και του νοτιοκορεατικής καταγωγής Σου Κιμ.
Στην πρώτη περίπτωση η συμμετοχή του Προέδρου και CEO μειώνεται κατά 11,9 ποσοστιαίες μονάδες, αφού από το 32,40% πέφτει μετά από την ΑΜΚ στο 20,50%.
Το νέο επενδυτικό αίμα που εισέρχεται στην εταιρεία, αφορά την Ιντρακόμ (συγγενή εταιρεία του βασικού μετόχου) που με την εισφορά 25 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ θα έχει το 7,13% της Intralot. Αφορά επίσης και τον εφοπλιστή Γιώργο Μουνδρέα που με τα 16,77 εκατ. ευρώ που θα τοποθετήσει θα αποκτήσει ποσοστό της τάξεως του 4,77%.
Στη δεύτερη περίπτωση η συμμετοχή του Σου Κιμ (μέσω του εταιρικού πλέγματος της αμερικανικής Standard General) θα μειωθεί κατά 6,04 ποσοστιαίες μονάδες, οδηγούμενη από το 32,90% στο 26,86%.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες η τριπλέτα των Κόκκαλη, Κιμ, Αντωνόπουλου, από το 68,19% που κατείχε αθροιστικά θα υποχωρήσει πλέον στο 49,69%. Με τους νέους «παίκτες» να αποκτούν υπό τον έλεγχό τους το 18,5% της εταιρείας. Αλλάζοντας δηλαδή κατά 27,1% τους συσχετισμούς δυνάμεων στην κορυφή της μετοχικής πυραμίδας της εταιρείας.
Με τον Σωκράτη Κόκκαλη βέβαια να παραμένει σε θέση κεντρικού ενορχηστρωτή των εξελίξεων, έχοντας ως πολύτιμο στρατηγικό εταίρο τον Σου Κιμ.
Πώς κτίζεται η συμμετοχή των μεγάλων επενδυτών
Αναμφίβολα η έως τώρα πιο… θορυβώδης παράμετρος της ΑΜΚ, είναι η είσοδος στο μετοχικό σχήμα των 6 μεγάλων Ελλήνων επιχειρηματιών, που μαζί με 3 διεθνή funds αγόρασαν δικαιώματα μέσω των οποίων θα αποκτηθούν 36.499.370 μετοχές. Με την καταβολή 21,16 εκατ. ευρώ εν συνόλω.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επίσημη επιβεβαίωση, τρεις επιχειρηματίες θα εισφέρουν συνολικά περί τα 4,5 εκατ. ευρώ, αποκτώντας μετοχές μέσω της εξάσκησης δικαιωμάτων.
Εξ αυτών τη μεγαλύτερη επενδυτική παρουσία φέρεται να την έχει Family Fund επιχειρηματία, ο οποίος πρόπερσι εκχώρησε και το υπόλοιπο 20% που διακρατούσε μαζί με την αδελφή του σε φαρμακευτική εταιρεία, έναντι 320 εκατ. ευρώ. Ενώ το αρχικό τίμημα για την πώληση του 80% είχε ανέλθει σε 475 εκατ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο Family Fund αναπτύσσει πολύπλευρη επιχειρηματική και επενδυτική δράση, ενώ πέρσι αγόρασε και τη βίλα Κοντομηνά στην Ύδρα.
Συμμετοχή στην Intralot θα έχει και ο βασικός μέτοχος εισηγμένης αεροπορικής εταιρείας, τα οικονομικά μεγέθη της οποίας ενισχύονται εφέτος σημαντικά. Πέραν της εταιρείας του ο επιχειρηματίας έχει και άλλες επενδυτικές θέσεις. Κατά μία εκδοχή τα δικαιώματα πού αγόρασε στην Intralot ήταν λιγότερα από όσα επιθυμούσε και για το λόγο αυτό έχει προχωρήσει και σε αγορές μετοχών από το «ταμπλό». Κάπου 1,5 εκατ. κομμάτια…
Ο τρίτος από τους νέους «παίκτες» έχει τη μικρότερη συμμετοχή έναντι των άλλων δύο επιχειρηματιών (με εισφορά μικρότερη από το 1 εκατ. ευρώ) αν και ως όνομα διαθέτει πολλαπλάσια εμβέλεια και με πολλά περισσότερα χιλιόμετρα στις μπίζνες.
Με «κόκκινες» πολιτικές καταβολές, ο θεωρούμενος ως ο… Μίδας των deals, είναι ο δημιουργός μεγάλης λιανεμπορικής αλυσίδας, αλλά και σημαίνουσα επιχειρηματική δύναμη διεθνώς στις μπαταρίες και στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
Οι δύο της στενής παρέας του Κόκκαλη
Πέραν τούτων και μέσω της αγοράς δικαιωμάτων θα αποκτήσουν νέες μετοχές, εισφέροντας περί τα 2 εκατ. ευρώ, και άλλοι δύο επιχειρηματίες, από τη στενή φιλική παρέα του Σωκράτη Κόκκαλη.
Φαρμακοβιομήχανος ο ένας, με έντονη κοσμική ζωή, αλλά και πολυσυζητημένος για διάφορες υποθέσεις. Στο σεισμό του ’99 το εργοστάσιο της εταιρείας καταστράφηκε, με τραγική συνέπεια να υπάρξουν 8 νεκροί. Σταδιακά στη συνέχεια η φαρμακευτική πέτυχε την οικονομική της ανάταξη και πλέον είναι στις ισχυρές της αγοράς.
Ο δεύτερος επενδυτής είναι πρώην ιδιοκτήτης εισηγμένης εταιρείας του κλάδου συσκευασίας και των εκτυπώσεων, την οποία πούλησε πρό τριετίας σε κινεζικό Fund, με συνολικό τίμημα 26,3 εκατ. ευρώ. O ίδιος αγόρασε προ μηνών τη βίλα Τράγκα στη Μύκονο έναντι ενός εκατ. ευρώ.
Και οι δύο επιχειρηματίες συγκαταλέγονται στην παρέα που… παίζει μπιρίμπα με τον Σωκράτη Κόκκαλη.
Τα 3 fund και ο γρίφος με τη συμμετοχή – έκπληξη
Στο μετοχικό σχήμα της Intralot εισέρχονται και τρία fund που κι αυτά αγόρασαν δικαιώματα από το «πακέτο» το οποίο εκχωρήθηκε από τον Σου Κιμ. Περί αυτών λέγεται… εξωδίκως ότι θα εισφέρουν 5 – 5,5 εκατ. ευρώ συνολικά, για την αγορά νέων μετοχών στο πλαίσιο της ΑΜΚ.
Για να συμπληρωθεί το όλο πάζλ λείπουν ένας ακόμη επιχειρηματίας και μια κεφαλαιακή συνεισφορά που φαίνεται να κινείται από 9,2 έως 9,7 εκατ. ευρώ για την αγορά νέων μετοχών.
Οι πληροφορίες φωτογραφίζουν το πρόσωπο ισχυρού εφοπλιστή, με πολύπλευρες άλλες δραστηριότητες σε ποδόσφαιρο, media, όπως επίσης και επενδυτικές τοποθετήσεις σε εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες.
Ορισμένοι από την αγορά αποκλείουν την πιθανή συμμετοχή του στην ΑΜΚ της Intralot, άλλοι τη θεωρούν δεδομένη, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που εκτιμούν ότι ακόμη κι αν τοποθετήσει επενδυτικό χρήμα, δεν θα είναι τόσο, όσο δείχνουν οι… αριθμοί.
Μένει βεβαίως να αποδειχθεί από τα ίδια τα γεγονότα, αν όντως υπάρξει επενδυτική συμμετοχή που θα συνιστά μια έκπληξη πρώτου μεγέθους. Με στοιχεία ιστορικού συμβιβασμού για τις… ψυχροπολεμικές καταστάσεις του παρελθόντος.
Μεγάλες αλλαγές και στο free float μέσω δικαιωμάτων
Την ίδια στιγμή και με φόντο τη χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων, συντελούνται επίσης αλλαγές στον «χάρτη» των μικρομετόχων της Intralot.
Σε έξι μέρες διαπραγμάτευσης έχουν διακινηθεί 24.144.540 μετοχικά δικαιώματα προτίμησης, συνολικής αξίας 1.202.010 ευρώ. Με τη μεσοσταθμική τιμή τους να διαμορφώνεται σε 0,04978 ευρώ για το καθένα, όταν την Παρασκευή η τιμή κλεισίματος ήταν στα 0,057 ευρώ.
Εξαιρουμένου ενός ποσοστού 10% που μπορεί να αφορά κινήσεις trading, το υπόλοιπο 90% (κάπου 21,7 εκατ. δικαιώματα) έχει καταφανώς αγοραστεί για να εξασκηθεί.
Σε σχέση με την ελεύθερη διασπορά (free float) της εταιρείας που είναι 31,81%, τα διακινηθέντα δικαιώματα στα οποία δεν περιλαμβάνονται εκείνα που μεταβιβάστηκαν από τους τρεις μεγαλύτερους μετόχους, αντιστοιχούν στο 18,4% (21,7/ 118,12 εκατ. τεμάχια Χ 100).
Με τη σημερινή, καταληκτική μέρα διαπραγμάτευσης, τα δικαιώματα που θα αλλάξουν χέρια μπορεί να φτάσουν συνολικά στο 20% του free float. Η, δε, εξάσκησή τους παραπέμπει σε εισφορά 8,6 εκατ. ευρώ για την απόκτηση νέων μετοχών, που θα αντιστοιχούν στο 2,4% της εταιρείας μετά από την ΑΜΚ.
Η Intralot έχει περίπου 12.000 μετόχους, πολλοί εκ των οποίων έχουν χρόνια να κινήσουν τα «χαρτιά» τους.
Την ερχόμενη Πέμπτη 26 Οκτωβρίου είναι η μέρα λήξης της περιόδου άσκησης των δικαιωμάτων, όπως επίσης και του ειδικού δικαιώματος υπερεγγραφής.
Τότε θα ξεκαθαρίσει πόσες μετοχές έχουν μείνει αδιάθετες, αλλά και πόσες θα απορροφηθούν μέσω των υπερεγγραφών. Όπου υπάρχει η δυνατότητα αγοράς μετοχών σε αριθμό διπλάσιο από αυτές που αποκτήθηκαν με την ΑΜΚ.
Στο διάστημα από τις 27 έως και τις 30 Οκτωβρίου και εφόσον υπάρχουν ακόμη αδιάθετες μετοχές, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία παραχώρησης με ιδιωτική τοποθέτηση μέσω βιβλίου προσφορών.
Σε όλα τα στάδια η τιμή διάθεσης θα είναι κοινή, στα 0,58 ευρώ.
Οι νέες μετοχές, 24 χρόνια μετά από την αρχική εισαγωγή
Πάντα με βάση το χρονοδιάγραμμα η πρεμιέρα διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών θα γίνει στις 7 Νοεμβρίου.
Δηλαδή 24 χρόνια μετά από τις 3 Νοεμβρίου του 1999 όταν η Intralot μπήκε στην τότε παράλληλη αγορά του χρηματιστηρίου της Αθήνας.
Αντλώντας 29,8 εκατ. ευρώ με ιστορική τιμή διάθεσης στα 23,48 ευρώ ανά μετοχή (8.000 δραχμές η μία). Η εισαγωγή της εταιρείας έγινε με αποτίμηση στα 217,7 εκατ. ευρώ, η οποία μάλιστα… διπλασιάστηκε την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης. Κάτι σύνηθες για την εποχή της αλόγιστης έξαρσης, που έμελλε να οδηγήσει στο «σκάσιμο» της μεγάλης φούσκας των υπεραξιών.
Στις 18 Οκτωβρίου του 2007 η χρηματιστηριακή αξία της Intralot έφτασε στα ιστορικά υψηλά των 2,36 δισ. ευρώ, με τη μετοχή να κινείται στα επίπεδα των 30 ευρώ.
Τη χρονιά εκείνη η εταιρεία είχε βγάλει καθαρά κέρδη 121,6 εκατ. ευρώ, βασισμένα στην έντονη ανάπτυξη εντός και κυρίως εκτός συνόρων.
Η αναμορφωμένη, αρχική τιμή εισαγωγής, υπολογίζοντας όλες τις μεταγενέστερες εταιρικές μεταβολές, είναι στα 1,16 ευρώ.
Την Παρασκευή η μετοχή έκλεισε στα 0,665 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 401,7 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 154,8 εκατ. ευρώ αφορούν την χρηματιστηριακή τιμολόγηση των νέων μετοχών που θα προκύψουν από την αύξηση κεφαλαίου.
Την περίοδο από το 2000 έως και το 2007 η Intralot προχώρησε στη διανομή μερισμάτων συνολικού ύψους… 344,9 εκατ. ευρώ. Για έναν επενδυτή που αγόρασε μετοχές στη δημόσια εγγραφή του ’99, έλαβε δύο φορές δωρεάν «χαρτιά» ( 3/1 και 1/1), εισέπραξε μερίσματα και μετείχε στην περσινή και την τωρινή ΑΜΚ, το καθαρό κόστος κτήσης υπολογίζεται σε 0,566 ευρώ ανά μετοχή. Ενώ για κάθε 100 μετοχές της αρχικής τοποθέτησης, η συνολική τρέχουσα θέση απαριθμεί 3.252 μετοχές.
Στις 15 Ιουλίου του 2020 τα πολλαπλά προβλήματα στην κεφαλαιακή δομή ( και όχι μόνο) της εταιρείας οδήγησαν την αποτίμησή της στα ιστορικά χαμηλά των μόλις… 12,87 εκατ. ευρώ.
Η επιστροφή Κόκκαλη στα διοικητικά ηνία οδήγησε σε σειρά σημαντικών κινήσεων, με συνέπεια τώρα η Intralot να κάνει το τελευταίο βήμα για την οικονομική της εξυγίανση και την επιστροφή της στην κανονικότητα της ανάπτυξης. «Στοίχημα» στο οποίο ποντάρουν οι νέοι επενδυτές που εμπλουτίζουν τη μετοχική της βάση.
Διαβάστε επίσης:
Intralot: Πώς μοίρασε τα δικαιώματα στην ΑΜΚ ο Σωκράτης Κόκκαλης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας