Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Intralot: Πώς ξανακτίζεται το επιχειρηματικό-μετοχικό story και η σημερινή εκκίνηση της «μάχης» των δικαιωμάτων

Ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης της Intralot

Ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης

Ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται στις 23 Οκτωβρίου η χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της Intralot, με φόντο την κεφαλαιακή αύξηση των 135 εκατ. ευρώ.

Ήδη, το καταγραφόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ζωηρότατο και από τη στιγμή που, όπως όλα δείχνουν, η ΑΜΚ θα καλυφθεί πλήρως, θα σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας για την διεθνοποιημένη εταιρεία του Σωκράτη Κόκκαλη.

«Είμαστε έτοιμοι να ξανακτίσουμε το επιχειρηματικό και μετοχικό μας story» ανέφερε χθες ο αναπληρωτής CEO της Intralot Χρυσόστομος Σφάτος.

Σπεύδοντας να προσθέσει ότι η επιστροφή Κόκκαλη στο μάχιμο επιχειρείν, ήταν εκείνη που εισέφερε τα ποιοτικά στοιχεία στο ασκούμενο management της εταιρείας.  Έτσι ώστε να γίνουν τα απαιτούμενα βήματα προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης και να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο πλαίσιο «ολικής επαναφοράς».

Με την τιμή της μετοχής να κλείνει χθές στα 0,63 ευρώ, η σημερινή εκκίνηση του δικαιώματος της Intralot γίνεται από τα 0,0315 ευρώ. Έχοντας μάλιστα ελεύθερο όριο διαπραγμάτευσης σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών του.

Επί της ουσίας πρόκειται για μια παράπλευρη «μάχη» από την έκβαση της οποίας θα κριθεί πόσοι από τους μικρομετόχους θα διατηρήσουν τις θέσεις τους συμμετέχοντας στην ΑΜΚ και πόσοι θα εκποιήσουν δικαιώματα. Ανοίγοντας το δρόμο στους αγοραστές, για την είσοδό τους στο μετοχολόγιο της Intralot.

Τουλάχιστον σε ότι αφορά τους βασικούς μετόχους, δηλαδή τον Σωκράτη Κόκκαλη και τον νοτιοκορεατικής καταγωγής Σου Κιμ, ιδρυτικό εταίρο και CEO της Νεοϋρκέζικης Standard General, η απόφασή τους είναι να προχωρήσουν σε μερική εξάσκηση των δικαιωμάτων τους.

Η διαχείρηση των δικαιωμάτων από Κόκκαλη – Σου Κιμ

Ό Έλληνας επιχειρηματίας, ιδρυτής Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, έχει συμφωνήσει να παραχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος των δικαιωμάτων του ( 57,12%) στην συγγενή του Ιντρακόμ. Η οποία θα αποκτήσει 43.103.449 μετοχές της Intralot καταβάλλοντας 25 εκατ. ευρώ. Με το ποσοστό της να διαμορφώνεται στο 7,135% μετά από την ΑΜΚ.

Ένα επιπλέον «πακέτο» δικαιωμάτων (38,32%) θα παραχωρηθεί από τον Κόκκαλη στον εφοπλιστή Γιώργο Μουνδρέα. Ο οποίος θα αποκτήσει 28.917.165 μετοχές, έναντι 16,77 εκατ. ευρώ, φτάνοντας να κατέχει το 4,786% μετά από την αύξηση κεφαλαίου.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης θα ασκήσει μόνο ένα μικρό τμήμα των δικαιωμάτων του (το 4,56%)  που αντιστοιχεί σε 3.448.726 νέες μετοχές, με το κόστος συμμετοχής να ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ.

Παραμένει άγνωστο με τι τίμημα θα παραχωρηθούν τα δικαιώματα Κόκκαλη. Τα οποία με βάση τη σημερινή εκκίνηση διαπραγμάτευσης μεταφράζονται σε… 3,619 εκατ. ευρώ. Αλλά μάλλον η εκχώρηση θα γίνει (εξωχρηματιστηριακά) με μια συμβολική τιμή.

Όπως και να’ χει το ποσοστό Κόκκαλη στην Intralot, από το σημερινό 32,9% θα υποχωρήσει μετά από την ΑΜΚ στο 20,50%. Το οποίο μαζί και με τη συμμετοχή της Ιντρακόμ θα ανέλθει σε 27,63%.

Στην περσινή αύξηση κεφαλαίου των 129,2 εκατ. ευρώ, ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε εισφέρει  45,69 εκατ. ευρώ, αποτελώντας εκ των καθοριστικών παραγόντων για την επιτυχία της. Τώρα…κάνει στην άκρη για την είσοδο νέων «παικτών» που θα τονώσουν το μετοχικό status της εταιρείας.

Μερική όμως θα είναι και εξάσκηση δικαιωμάτων (που αντιστοιχούν σε ισάριθμες μετοχές) και από την πλευρά του στρατηγικού εταίρου της Intralot, που είναι το πλέγμα των fund της Standard General του Σου Κιμ. Η οποία έχει 1,6 δισ. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια, και στην προηγούμενη ΑΜΚ της Intralot, απέκτησε το 32,9% της εταιρείας, τοποθετώντας 70,866 εκατ. ευρώ. Τώρα η Standard General  θα ασκήσει το 52,34% των δικαιωμάτων, αποκτώντας 40.086.207 νέες μετοχές, με εισφορά 23,25 εκατ. ευρώ. Με το ποσοστό της να μειώνεται στο 26,86% μετά από την ΑΜΚ.

Τα υπό παραχώρηση δικαιώματα από την Standard General, αντιστοιχούν σε 36.499.370 νέες μετοχές της Intralot, με 21,16 εκατ. ευρώ και οποίες εκφράζουν το 6,03% της εταιρείας μετά από την ΑΜΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα συγκεκριμένα δικαιώματα έχει συμφωνηθεί να αγοραστούν από 4 χαρτοφυλάκια. Ξένων και Ελλήνων, μεταξύ των οποίων λέγεται ότι «παίζουν» και ονόματα εφοπλιστών.

Τι έχει «κλειδωθεί» και τι λείπει από την ΑΜΚ

Σε αδρές γραμμές οι πλευρές Κόκκαλη και Σου Κιμ, με δικές τους τοποθετήσεις και «κλειδωμένες» παραχωρήσεις δικαιωμάτων, θα φτάσουν να καλύψουν τα 88,18 εκατ. ευρώ της κεφαλαιακής αύξησης. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 3,9 εκατ. ευρώ που είναι αντιστοιχία της εισφοράς από τον Αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, ο οποίος κατέχει το 2,9% της εταιρείας. Σύνολο δηλαδή 92,08 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα θα κριθεί τι θα πράξουν οι υπόλοιποι μικρότεροι μέτοχοι. Οι οποίοι πέρσι, σε συνθήκες δυσκολότερες, καθώς οι νέες μετοχές είχαν διατεθεί σε τιμή υψηλότερη της χρηματιστηριακής, είχαν τοποθετήσει 12 εκατ. ευρώ. Και με τα τωρινά αναπτυξιακά δεδομένα της Intralot θεωρείται λογικό και αναμενόμενο να εισφέρουν ποσά της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ.

Ανεβάζοντας την κάλυψη στα περίπου 112 εκατ. ευρώ. Το «κενό» των 23 εκατ. ευρώ που μένει μέχρι τα 135 εκατ. ευρώ, είναι το ουσιαστικό στοίχημα που θα κριθεί μέσα από τις αγοραπωλησίες των δικαιωμάτων.

Η ΑΜΚ που γίνεται με όρους 0,6268 νέων μετοχών ανα 1 παλαιά στην τιμή των 0,58 η μία, έχει τριπλή δικλείδα ασφαλείας. Πρώτον της μερικής κάλυψης, δεύτερον του δικαιώματος προεγγραφής για διπλάσιο αριθμό μετοχών εκείνων που αποκτήθηκαν από το προτιμησιακό δικαίωμα και τρίτον της ιδιωτικής τοποθέτησης για τα τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, στις 26 Οκτωβρίου θα λήξει η άσκηση δικαιωμάτων και προεγγραφών, η περίοδος από 27 έως 30 Οκτωβρίου θα είναι το διάστημα για τις τυχόν ιδιωτικές τοποθετήσεις, ενώ στις 7 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

Πώς ακτινογραφείται το μέλλον της Intralot

Στη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης ο οικονομικός σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Παπαβασιλείου ανέφερε ότι από τις μέχρι τώρα παρουσιάσεις προκύπτει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ. Συστατικό στοιχείο της οποίας αναμένεται να είναι η διεύρυνση του Free Foat και η συμμετοχή θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Ο Αναπληρωτής CEO Χρυσόστομος Σφάτος ανέφερε ότι μετά από την ΑΜΚ θα ακολουθήσει η έξοδος της μετοχής από το καθεστώς της επιτήρησης. Από τα καθαρά κεφάλαια της ΑΜΚ (131 εκατ. ευρώ) τα 126 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για τη μερική αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου, λήξεως τον Σεπτέμβριο του 2024, η ονομαστική και συνεπώς πληρωτέα αξία του οποίου είναι 355,6 εκατ. ευρώ.

Για την ολοκληρωτική  εξόφληση του οποίου θα υπάρξει έκδοση εταιρικού ομολόγου 130 εκατ. ευρώ ( μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εφετινού 9μηνου) διαπραγματεύσιμου στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπως επίσης και κοινοπρακτικό τραπεζικό δάνειο, ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Τα στελέχη της Intralot από τη χθεσινή εκδήλωση της διοίκησης του Ομίλου

Οι ευκαιρίες με τα νέα συμβόλαια στις ΗΠΑ

Στον «οδικό χάρτη» της Intralot κρίσιμη παράμετρος είναι και αυτή της εισαγωγής στη Wall Street αμερικανικής θυγατρικής. Για την οποία ο CEO Νίκος Νικολακόπουλος αναφέρθηκε χθες στις ευοίωνες προοπτικές, που τις δίνουν μερίδιο της τάξεως του 50% με 60% στη συνολική, ενοποιημένη, λειτουργική κερδοφορία της Intralot.

Ό ίδιος στάθηκε στο γεγονός ότι στις ΗΠΑ λήγουν 15 συμβόλαια λοταριών και υπηρεσιών gaming σε διάφορες πολιτείες. Με την Intralot να διεκδικεί αρκετά από αυτά τα συμβόλαια, που χαρακτηρίζονται μικρομεσαίου μεγέθους, όπως είναι το Κολοράντο, το Κεντάκι η Αριζόνα και άλλες. Στα επικείμενα προς λήξη συμβόλαια η Intralot δεν έχει ουσιαστική επίπτωση, πλήν δύο περιπτώσεων από τις οποίες  για εκείνη της Κολούμπια, υπάρχουν βάσιμες προϋποθέσεις για  την επέκταση της σύμβασης.

Από την αναδιάρθρωση των συμβολαίων στις ΗΠΑ και τις νέες δουλειές που ανοίγονται σε Αυστραλία, Βραζιλία και Νότιο Αφρική, αν η εταιρεία κερδίσει τουλάχιστον 2 νέες συμβάσεις, αυτό θα ενισχύσει τα τρέχοντα μεγέθη της. Για ότι παραπάνω θα υπάρξουν επιπρόσθετα οφέλη, που επι του παρόντος δεν έχουν αποτιμηθεί στο αναπτυξιακό της πλαίσιο.

Από τη δική του πλευρά, ο εξαιρετικά έμπειρος Κωνσταντίνος Φαρρής, εκτελεστικό μέλος της Intralot και γενικός διευθυντής τεχνολογίας του Ομίλου, υπεραμύνθηκε της διεθνούς εμβέλειας που έχει κατακτηθεί. Με την Intralot να είναι στις τρείς μεγαλύτερες τεχνολογικές δυνάμεις παγκοσμίως και να έχει τα φόντα να ισχυροποιήσει το επιχειρηματικό της αποτύπωμα.

Στα τελευταία 2,5 χρόνια η Intralot έχει επιστρέψει στην κερδοφορία, με 23,5 εκατ. ευρώ κέρδη το 2021, 24,5 εκατ. το 2022 και 9,1 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Στοιχείο εξέχουσας σημασίας είναι και το ότι ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας από τα 651,1 εκατ. ευρώ, έχει υποχωρήσει τώρα στα 480,5 εκατ. ευρώ, με στόχο να πάει στα επίπεδα των 350 εκατ. ευρώ μετά από την ΑΜΚ και από το 2024 να υποχωρήσει κατά 50 εκατ. ευρώ ακόμη.

Με τον δείκτη της δανειακής μόχλευσης (στη βάση των 133 εκατ. ευρώ του ετήσιου EBITDA) να περιορίζεται αρχικά στις 2,6 φορές και μελλοντικά ακόμη παρακάτω. Όλα αυτά με την ισχυροποίηση των ταμειακών ροών, του ελεγχόμενου κόστους, της μείωσης της εξυπηρέτησης του δανεισμού, αλλά και του περιορισμού της απορρόφησης κερδών από τις επιχειρηματικές μειοψηφίες.

Διαβάστε επίσης:

Intralot: Από 10/10 στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ

Ιντραλότ: Πώς θα πληρωθούν τα δάνεια, η απόφαση για τα margins και τα EBITDA των 140 εκατ. ευρώ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Διαψεύδει δημοσίευμα για άρνηση εγγυητικής επιστολής