Ισχυρή παραμένει η ζήτηση για τα δικαιώματα επί των μετοχών της Intralot, η οποία «τρέχει» την αύξηση κεφαλαίου των 135 εκατ. ευρώ.

Στη χθεσινή, δεύτερη μέρα διαπραγμάτευσης άλλαξαν χέρια 4.122.282 δικαιώματα, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 150.174 ευρώ.

Δηλαδή, μεσοσταθμικά, στα 0,036429 ευρώ τα καθένα. Χαμηλότερα από την τελική τιμή κλεισίματος, που ήταν 0,040 ευρώ. Καταγράφοντας ημερήσια άνοδο 33,3%.

Την περασμένη Παρασκευή που ήταν η πρεμιέρα των συναλλαγών διακινήθηκαν 3.259.446 δικαιώματα, αξίας 87.260 ευρώ.

Συνεπώς και στις μέρες διαπραγμάτευσης, οι συναλλαγές σε μετοχικά δικαιώματα της Intralot ανέρχονται σε 7.381.728. Μέγεθος που αντιστοιχεί στο 6,25% της ελεύθερης διασποράς (free float) ή στο 2% του συνόλου.

Τα δικαιώματα της Intralot αντιστοιχούν στο ίδιο αριθμό των υφιστάμενων μετοχών της εταιρείας πρo της ΑΜΚ. Δηλαδή 371.337.000.

Εξ αυτών, όμως, τα 253.339.033 αφορούν δικαιώματα που είτε παραχωρήθηκαν ήδη είτε θα εξασκηθούν από τον Σωκράτη Κόκκαλη, τη νεοϋρκέζικη Standard General του Σου Κιμ, αλλά και τον Αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο που έχει το 2,89% της εταιρείας.

Υπό αυτές τις συνθήκες τα δυνητικά ελεύθερα δικαιώματα είναι 117.997.967 εκ των οποίων το 6,25% απορροφήθηκε ήδη από ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.

Εν προκειμένω τα δικαιώματα που έχουν αγοραστεί απ’ το «ταμπλό» αντιστοιχούν εφ΄ όσον ασκηθούν σε περίπου 4.626.940 εκατ. νέες μετοχές. Με κόστος 2.683.625 ευρώ, καθώς η ΑΜΚ γίνεται με τιμή διάθεσης στα 0,58 ευρώ η μία.

Το μεγάλο μπαμ με τους Έλληνες επιχειρηματίες

Αναμφίβολα το μεγάλο μπαμ έγινε με την εξωχρηματιστηριακή παραχώρηση των δικαιωμάτων που ήταν στο χαρτοφυλάκιο της Standard General.

Τα εν λόγω δικαιώματα (58.230.357 τον αριθμό) κατέληξαν σε 6 μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες και 3 funds, όπως ήδη έχει αναφέρει το mononews.gr.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η συμμετοχή των Ελλήνων επιχειρηματιών γίνεται μέσω Family Office, τα οποία έχουν αποκτήσει ισχυρή ρευστότητα από σημαντικές εταιρικές πράξεις.

Ανάμεσά τους βρίσκονται και πρόσωπα που έχουν στενούς φιλικούς δεσμούς με τον ιδρυτή και βασικό μέτοχο της Intralot, Σωκράτη Κόκκαλη, ενώ κάποιοι άλλοι τοποθετήθηκαν ανταποκρινόμενοι στις ειδικές παρουσιάσεις που τους έγιναν εν όψει την ΑΜΚ.

Κατά πληροφορίες μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και επιχειρηματίας που έχει παραχωρήσει έναντι μεγάλου τιμήματος την πρωτοπόρα εταιρεία που δημιούργησε, έχοντας προχωρήσει μετέπειτα και σε σημαντικές άλλες, στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις.

Επίσης, συμμετοχή στην ΑΜΚ της Intralot μέσω της αγοράς δικαιωμάτων, φέρεται να έχουν ένας ιδιαίτερα δραστήριος εισηγμένος του ευρύτερου τομέα του τουρισμού, αλλά και ένας ιδιοκτήτης μη εισηγμένου ομίλου, ο οποίος έχει καταγραφεί ως εξαιρετικά οξυδερκής deal maker.

Ακόμη, οι πληροφορίες λένε ότι κυοφορείται η συμμετοχή και ενός πολύ ισχυρού επιχειρηματία  με πολύπλευρη δράση εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Από τη στιγμή που θα τελεσφορήσει όπως όλα δείχνουν αυτή η συμμετοχή, θα αποτελέσει μετά βεβαιότητας την ηχηρότερη επενδυτική έκπληξη  της χρονιάς. Καταδεικνύοντας ότι στις μπίζνες το «ποτέ μη λες ποτέ» αποτελεί ένα διαχρονικό αξίωμα.

Σε κάθε περίπτωση το συνολικό «πακέτο» των δικαιωμάτων που εκχωρήθηκε από την Standard General οδηγεί με τη εξάσκησή του σε απόκτηση 36.499.370 νέων μετοχών.

Με το κόστος κτήσης αυτών να ανέρχεται σε 21.169.634 ευρώ για τους 6+3 που μπαίνουν στο μετοχικό σχήμα της Intralot. Αποκτώντας ένα ποσοστό που αθροιστικά φτάνει στο 6,03% της εταιρείας, μετά από την ολοκλήρωση της ΑΜΚ.

Παραμένει άγνωστο το πώς θα κατανεμηθεί η συμμετοχή των νέων «παικτών», αν και εικάζεται ότι τα τρία ξένα funds (βρετανικής προέλευσης) θα εισφέρουν περί το 30% από το κόστος κτήσης των νέων μετοχών, ενώ το υπόλοιπο 70% θα καλυφθεί από τους 6 Έλληνες επιχειρηματίες.

Κατά μέσο όρο περί τα 3 εκατ. ευρώ ο καθένας, αν και είναι βέβαιο ότι η κατανομή ανάμεσά τους δεν θα είναι απόλυτα αναλογική αλλά με αυξομειώσεις ανά περίπτωση.

Όλα αυτά πέρα από τη μετοχική παρουσία στην Intralot, που θα έχει ο εφοπλιστής Γιώργος Μουνδρέας τοποθετώντας 16,77 εκατ. ευρώ, αλλά και η Ιντρακόμ που θα εισφέρει 25 εκατ. ευρώ.

Τι προσφέρει η «αρχιτεκτονική» της ΑΜΚ

Εκ των πραγμάτων  η «αρχιτεκτονική» της ΑΜΚ δίνει και την δυνατότητα εγγραφών για τυχόν αδιανέμητες μετοχές. Σε αριθμό διπλάσιο εκείνου που αποκτήθηκε από την κεφαλαιακή αύξηση.

Με την έννοια αυτή δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι νέοι «παίκτες», Έλληνες και ξένοι που απέκτησαν τα δικαιώματα από το χαρτοφυλάκιο της Standard General, να θελήσουν να αυξήσουν περεταίρω τη συμμετοχή τους μέσω της διαδικασίας των εγγραφών για αγορά επιπρόσθετων μετοχών.

Εξέλιξη που ενδέχεται να περιορίσει δραστικά τα τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα της ΑΜΚ, για τα οποία έχει ληφθεί πρόνοια να υπάρξει και ιδιωτική τοποθέτηση. Για την οποία θα ανοίξει και βιβλίο προσφορών.

Η χρηματιστηριακή συμπεριφορά των δικαιωμάτων δείχνει ότι υπάρχει έντονη ζήτηση, ενώ τις τελευταίες μέρες αγορές μετοχών γίνονται και μέσα από την αγορά. Μάλιστα χθές η μετοχή της Intralot έκλεισε με άνοδο 3,17% στα 0,65 ευρώ. Με συναλλακτικό τζίρο 495.565 ευρώ, που είναι από τους μεγαλύτερους στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς.

Ούτως ή άλλως, και ανεξάρτητα από ότι γίνεται μέσα στην αγορά  η κίνηση των 6 επιχειρηματιών καταγράφεται ώς έμπρακτη ψήφος εμπιστοσύνης για την Intralot. Καθώς επί της ουσίας  αγοράζουν την δρομολογούμενη εξυγίανση της εταιρείας, αλλά και το αναπτυξιακό story που τη συνοδεύει. Όχι μόνο σε επιχειρηματικό, αλλά και σε μετοχικό επίπεδο. Ειδικά μάλιστα όταν οι τοποθετήσεις γίνονται στα ίδια επίπεδα τιμών ( 0,58 ευρώ ανά μετοχή)  με αυτά όπου πέρσι κι εφέτος μπήκαν και μπαίνουν οι βασικοί μέτοχοι.

Διαβάστε επίσης:

Intralot: Πώς μοίρασε τα δικαιώματα στην ΑΜΚ ο Σωκράτης Κόκκαλης

Τα 3 κρίσιμα roadshows και γιατί τα μεγάλα χρηματοοικονομικά «σαλόνια» φλερτάρουν με το ελληνικό story

ΤΧΣ: Ώρα αποφάσεων για την Εθνική Τράπεζα;