• Business

    Intrakat: Ξεκινά η ΑΜΚ – Που θα διατεθούν οι πόροι

    Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου

    Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου


    Σε μία νέα εποχή εισέρχεται η Intrakat καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε χθες το πράσινο φως για την εκκίνηση της διαδικασίας της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 100 εκατ. Ευρώ. Αυτή θα ξεκινήσει από τις αρχές του ερχόμενου Ιανουαρίου και θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 του ίδιου μήνα.

    Με την εξέλιξη αυτή η εισηγμένη με διευθύνοντα σύμβουλο τον Αλέξανδρο Εξάρχου θα βελτιώσει τη χρηματοδοτική της ικανότητα και θα μπορεί να διεκδικήσει ακόμα περισσότερα έργα στους τομείς ενδιαφέροντος της. Εκτιμάται, δε, πως θα επιτευχθεί το break-even στη χρήση του 2023, ενώ δεν αποκλείεται και η επιστροφή στην κερδοφορία εντός της ίδιας χρονιάς.

    Επίσης, η Intrakat θα αποκτήσει τη δυνατότητα να αναρριχηθεί στις τάξεις των μεγάλων κατασκευαστών, καθώς θα μπορέσει να αυξήσει το ανεκτέλεστο έργων της, το οποίο μέχρι στιγμής εκτιμάται στα 1,2 δισ. Ευρώ, και όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Αλέξανδρος Εξάρχου, το ποσό αυτό αναμένεται να ανέλθει στα 1,6 δισ. Ευρώ εντός του επόμενου εξαμήνου.

    Που θα διατεθούν οι πόροι της ΑΜΚ

    Τα 100 εκατ. Ευρώ που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Intrakat θα διοχετευθούν σε δύο κατευθύνσεις.

    Η πρώτη αφορά τις εξαγορές σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη και το ποσό που θα διατεθεί να ανέρχεται στα 50 εκατ. Ευρώ.

    Μάλιστα, όσον αφορά τη χώρα μας οι συζητήσεις με τη Watt, η οποία αποτελεί σταθερό σύμμαχο της Intrakat στη διεκδίκηση έργων απορριμμάτων, συνεχίζονται, ενώ αξιολογούνται και εταιρείες με έδρα στη Ρουμανία.

    Πιο συγκεκριμένα, η Intrakat επιδιώκει να «αγοράσει» την κατασκευαστική δύναμη, δηλαδή τον εξοπλισμό, το προσωπικό και τα έτοιμα έργα των εταιριών.

    Οι υπόλοιποι πόροι θα κατευθυνθούν προς τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης με στόχο τη διεκδίκηση έργων στους τομείς ενδιαφέροντος. Με τα κεφάλαια αυτά θα επιταχυνθεί το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου και θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε πέντε πυλώνες στρατηγικής ανάπτυξης, οι οποίοι είναι οι εξής:

    • Μεγάλα έργα υποδομών
    • ΣΔΙΤ
    • Παραχωρήσεις
    • ΑΠΕ
    • Διαχείριση απορριμμάτων

    Υπενθυμίζεται ότι η Intrakat θα μπει δυναμικά στη διεκδίκηση της παραχώρησης της Αττικής Οδού καθώς θα συμμετάσχει σε ποσοστό 30% στο μετοχικό κεφάλαιο της κοινοπραξίας Bidco-Rubicone, ενώ «κτυπάει» μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τη Siemens τον διαγωνισμό για έργα αξίας 4,5 δισ. Ευρώ που δημοπρατεί η ΕΡΓΟΣΕ με στόχο τη διασύνδεση του σιδηροδρομικού συστήματος με τους λιμένες μείζονος εμπορικής σημασίας.

    Όσον αφορά τα έργα απορριμμάτων, η εισηγμένη μαζί με τη Watt και την Geocycle του Ομίλου Ηρακλής αποτελεί έναν εκ των πέντε μνηστήρων για τα ΣΔΙΤ απορριμμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη συνολικού εκτιμώμενου κόστους 878 εκατ. ευρώ, τα οποία δημοπρατούνται αυτή την περίοδο.

    Σχετικά με τις ΑΠΕ η εισηγμένη διαθέτει χαρτοφυλάκιο 1,8 GW για έργα ΑΠΕ και 0,7 GW για έργα αποθήκευσης ενέργειας. Σημειώνεται, δε, πως η Intrakat αναζητά στρατηγικούς εταίρους για τη δημιουργία κοινοπραξιών με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της, ενώ η υφιστάμενη διοίκηση είναι κατηγορηματική στο ότι οι ΑΠΕ δε διατίθενται προς πώληση.

    Ποιοι θα στηρίξουν την ΑΜΚ

    Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί η πλειοψηφία των μετόχων της Intrakat πιστεύει στο πλάνο της νέας διοίκησης και αυτό φαίνεται από τις διαβεβαιώσεις τους για τη στήριξη της ΑΜΚ.

    Πιο συγκεκριμένα, το δίδυμο των εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη μαζί με τον Αλέξανδρο Εξάρχου, που κατέχουν μέσω της WINEX INVESTMENTS LIMITED το 31,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Intrakat θα ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης που τους αναλογούν και αναμένεται να επενδύσουν τουλάχιστον 15 εκατ. Ευρώ.

    Την αύξηση θα στηρίξει και η CASTELANO PROPERTIES LIMITED συμφερόντων του εφοπλιστή Ηλία Γκότση, η οποία μέχρι στιγμής κατέχει το 15,7% των μετοχών της εισηγμένης.

    Η BLUE SILK LTD συμφερόντων του εφοπλιστή Κωνσταντίνου Αγγέλου, η οποία μέχρι στιγμής κατέχει το 13,6% του μετοχικού κεφαλαίου, θα ασκήσει και αυτή τα δικαιώματά της.

    Επίσης, τη δική του ψήφο εμπιστοσύνης στην Intrakat θα δείξει και ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος κατέχει το 5,09% μέσω της Intracom.

    Εν τούτοις, η στάση του Δημήτρη Κούτρα, ο οποίος κατέχει το 8,13% των μετοχών της εισηγμένης, παραμένει γρίφος, καθώς κρατάει κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με το μέλλον του στην Intrakat, ενώ δεν κρύβει την επιθυμία του να συμμετέχει σε κατασκευαστική εταιρεία με πτυχίο 6ης ή 7ης τάξης, η οποία θα μπορεί να διεκδικήσει τα μεγάλα έργα υποδομών τις παραχωρήσεις και τα ΣΔΙΤ. Μάλιστα το πρώην στέλεχος της εισηγμένης «φλερτάρει» με τη Δομική Κρήτης.

    Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως ο 78χρονος δεν είχε στηρίξει ούτε την προηγούμενη ΑΜΚ της Intrakat ύψους 51,3 εκατ. ευρώ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους, παρά το γεγονός ότι ήταν αντιπρόεδρος της. Εάν, εν τούτοις, αποφασίσει να συμμετέχει στη νέα αύξηση θα πρέπει να διαθέσει περισσότερα από 8 εκατ. Ευρώ για να διατηρήσει το ποσοστό του.

    Υπενθυμίζεται ότι νέα ΑΜΚ γίνεται με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, με τιμή διάθεσης στα 1,17 ευρώ ανά μετοχή και με αναλογία 1,13878 νέες για κάθε μία παλαιά. Από το υπό άντληση ποσό των 100 εκατ. ευρώ, τα 25,6 εκατ. ευρώ θα πάνε απ’ ευθείας στο μετοχικό κεφάλαιο, ενώ τα υπόλοιπα 74,4 εκατ. ευρώ λογίζονται ως κεφάλαια υπέρ το άρτιο, πάνω δηλαδή από την ονομαστική αξία της μετοχής που είναι στο 0,30 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Intrakat: «Πράσινο φως» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την ΑΜΚ έως 100 εκατ. ευρώ

    Intrakat: Ξεκινάει η ΑΜΚ

    Intrakat: Προπομπός για αλλαγή σελίδας η λειτουργική κερδοφορία του γ’ τριμήνου



    ΣΧΟΛΙΑ