• Business

    Intrakat: Σε τροχιά επιστροφής στην κερδοφορία για το 2024 – Σε ιστορικό επίπεδο το ανεκτέλεστο

    Αλέξανδρος Εξάρχου, CEO Intrakat

    Αλέξανδρος Εξάρχου, CEO Intrakat


    Σε τροχιά επιστροφής στην κερδοφορία για το 2024 μπαίνει η Intrakat, καθώς βάσει των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το 2022, η εισηγμένη κατάφερε να στο Β’ Εξάμηνο να επιστρέψει στη λειτουργική κερδοφορία καθώς τα ενοποιημένα EBITDA ανήλθαν στα 4,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 8,6 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Intrakat καταγράφει ιστορικό ανεκτέλεστο το οποίο ξεπερνάει τα 1,3 δισ. ευρώ, ενώ με την ολοκλήρωση της επικείμενης αγοράς της ΑΚΤΩΡ αυτό θα εκτιναχθεί στα 4 δισ. ευρώ και θα καταστήσει την εισηγμένη το δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη στον κατασκευαστικό στίβο.

    Επιπλέον, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε για το σύνολο του 2022 στα 225,4 εκατ. ευρώ έναντι 214,8 εκατ. ευρώ για το 2021 καταγράφοντας αύξηση 4,9% σε ετήσια βάση. Επιπλέον, αυξητικά κινούνται και τα μικτά κέρδη της Intrakat καθώς αυτά διαμορφώθηκαν τα 18 εκατ. ευρώ από τα 15,6 εκατ. ευρώ το 2021 (ενίσχυση κατα 17%), ενώ μεικτό περιθώριο κέρδους ανέρχεται πλέον στα 8,1% έναντι 7,2%

    Στο Β’ εξάμηνο του 2022 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €122,3 εκατ. έναντι €103,1 εκατ. κατά το πρώτο εξάμηνο 2022, ενώ τα μικτά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν στα σε €15,4 εκατ. από €2,8 εκατ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 και το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε 12,6% από 2,7%.

    Όσον αφορά τα EBITDA, ο Όμιλος πέτυχε τον περιορισμό των ζημιών καθώς αυτές από 5,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2022 στα 4,4 εκατ. ευρώ.

    Τα σημαντικά γεγονότα της χρονιάς που μας πέρασε

    Το 2022 ήταν ένα καθοριστικό έτος καθώς τον Ιούλιο του 2022 εξελέγη το Διοικητικό Συμβούλιο με νέο διευθύνοντα σύμβουλο τον Αλέξανδρο Εξάρχου και η διοίκηση εκπόνησε άμεσα ένα νέο στρατηγικό πλάνο που επικέντρωνε σε 5 βασικούς πυλώνες, οι οποίοι ήταν οι εξής:

    • Τα νέα και εκτελούμενα κατασκευαστικά έργα υποδομών,
    • Τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
    • Οι ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις,
    • Η αξιοποίηση ακινήτων
    • Τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων

    Για να υποστηριχθεί η στρατηγική αυτή, η εισηγμένη προχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ, η οποία και ολοκληρώθηκε επιτυχώς τον περασμένο Ιανουάριο.

    Επιπλέον, η Intrakat απέκτησε χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ 500 MW και πλέον διαθέτει έργα ισχύος 1,8 GW (αιολικά και φωτοβολταϊκά) καθώς και επιπλέον 0,7 GW σε έργα αποθήκευσης ενέργειας, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί σύντομα χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ για την πλήρη ανάπτυξη 100 MW αιολικών πάρκων.

    Σημειώνεται ότι ο Όμιλος συμμετέχει σε εμβληματικά ιδιωτικά και δημόσια έργα, όπως το Marina Tower στο Ελληνικό που έχει αναλάβει μαζί με τη γαλλική Bouygues, καθώς τα ΣΔΙΤ του οδικού άξονα της ΝΔ Πελοποννήσου και του ΒΟΑΚ, την επέκταση της Λ. Κύμης στη Αττική Οδό, καθώς και τα δίκτυα διανομής του ΔΕΔΔΗΕ.

    Ωστόσο, το σημαντικότερο γεγονός ήταν η εξαγορά της ΑΚΤΩΡ έναντι 214 εκατ. ευρώ, η οποία αποτελεί game-changer  για την Intrakat, καθώς εκτός από την εκτίναξή της στο νο.2 της κορυφαίας τετράδας των κατασκευαστικών Ομίλων, προσθέτει το απαραίτητο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό για την υλοποίηση του μεγάλου backlog έργων, ενώ παρέχει και είσοδο σε αγορές του εξωτερικού.

    Τι επηρέασε τα αποτελέσματα του 2022

    Τονίζεται, επίσης, ότι τα αποτελέσματα του Ομίλου επηρεάστηκαν από ένα σύνολο παραγόντων οι οποίοι ήταν:

    • Οι σημαντικές αυξήσεις των τιμών βασικών υλικών (σίδηρος, ενέργεια, ασφαλτικά, καλώδια), που ενσωματώνονται σε τεχνικά έργα, των μεταφορικών εξόδων και καυσίμων λόγω της ενεργειακής κρίσης και των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ουκρανία, που συμπιέζουν τον στόχο επίτευξης μεγαλύτερων περιθωρίων κέρδους. Εκτιμάται ότι η κατάσταση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά επισημαίνεται ότι οι επιπτώσεις της θα μετριαστούν μέσω των μηχανισμών αναθεώρησης των τιμών για τα δημόσια έργα του Υπουργείου Υποδομών
    • Η  αύξηση των διοικητικών εξόδων που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο επιπλέον κόστος προετοιμασίας προκειμένου η Intrakat να συμμετάσχει ανταγωνιστικά στους διαγωνισμούς των έργων που προκηρύχθηκαν το 2022 αλλά και να προετοιμαστεί για τους μελλοντικούς διαγωνισμούς και ειδικά σε αυτούς που αφορούν έργα υποδομών του Δημοσίου και έργα ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού που ξεπερνά τα €10 δις.
    • Τα έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα και προβλέψεις απομείωσης που ανήλθαν σε ενοποιημένο επίπεδο στο ύψος των €3,0 εκατ. και €4,2 εκατ. αντίστοιχα.

    Διαβάστε επίσης

    Intrakat: Στα 225,4 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών για το 2022 – Ιστορικό ανεκτέλεστο έργων στα 1,3 δισ. ευρώ

    Ο Θόδωρος Καλαντώνης πρόεδρος στη DοValue Ισπανίας – Παραμένει πρόεδρος στη DοValue Ελλάδος



    ΣΧΟΛΙΑ