• Business

    Intrakat: Νέα εγγειοβελτιωτικά έργα προϋπολογισμού €64,5 εκατ. στη Δυτική Στερεά

    • NewsRoom
    Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Intrakat, Αναστάσιος Αρανίτης.

    Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Intrakat, Αναστάσιος Αρανίτης.


    H Intrakat ανέλαβε ένα νέο υδραυλικό έργο, που υπόσχεται να εκσυγχρονίσει τη διαδικασία διαχείρισης του νερού σε ένα από τα σπουδαιότερα υδατικά διαμερίσματα της χώρας και να συμβάλει στην αναζωογόνηση και την βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τη σύμβαση «Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου Α’ φάση Ν. Αιτωλοακαρνανίας», προϋπολογισμού €64,5 εκατ. την οποία υπέγραψε σήμερα στο Μεσολόγγι ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Intrakat, κ. Αναστάσιος Αρανίτης, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των τοπικών αρχών.

    Το μεγάλο αυτό εγγειοβελτιωτικό έργο περιλαμβάνει αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα, έργα αποχέτευσης – αποστράγγισης και μεταφοράς και διανομής νερού για άρδευση, καθώς και πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση των αναγκών της περιοχής, μελλοντικά.

    Η σύμβαση αποτελείται από δύο σημαντικά εγγειοβελτιωτικά υποέργα: Των παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας και Αμφιλοχίας και των περιοχών της επαρχίας Βάλτου, δηλαδή μίας γεωγραφικής ζώνης με σπάνιο, υδάτινο πλούτο. Η ευρύτερη περιοχή του έργου βρίσκεται δυτικά του Αχελώου και περιλαμβάνει τις περιοχές Αµβρακίας – Αµφιλοχίας, Κατούνας – Κονοπίνας και Βάλτου και βρίσκεται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αμφιλοχίας και Ξηρόμερου.

    Συνολικά, στο πλαίσιο του έργου θα κατασκευαστούν μία λιμνοδεξαμενη ωφέλιμου όγκου 17.000 κυβικών μέτρων, 9 δεξαμενές, 3 αντλιοστάσια, 46 τάφροι, 121 χλμ. αγωγών για μεταφορά και διανομή νερού σε 11 ζώνες άρδευσης, και πολλά ακόμη συνοδά έργα, όπως αντιπλημμυρικά – αποχετευτικά δίκτυα, οχετοί, διευθετήσεις ρεμάτων, αγροτικά δίκτυα κτλ.

    Τα έργα θα εκτείνονται σε μία ιδιαίτερα μεγάλη περιοχή που προσεγγίζει τα 38.000 στρέμματα και με την ολοκλήρωσή τους θα αρδεύονται με σύγχρονο τρόπο πάνω από 33.000 στρέμματα γης στην Αμβρακία και την περιοχή της επαρχίας Βάλτου, διευκολύνοντας έτσι την αξιοποίηση της γεωργικής περιοχής, στην οποία περιλαμβάνονται σημαντικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, με ελαιώνες, οπωρώνες κτλ.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνολικές ανάγκες σε νερό για την άρδευση των συγκεκριμένων έργων ανέρχονται σε πάνω από 9 εκατ. κυβικά μέτρα νερού.

    Ο συνδυασμός των έργων θα καταστήσει εφικτή τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο έως τις παραλίµνιες περιοχές Αµβρακίας – Αµφιλοχία, θα ενισχύσει την παραγωγική δραστηριότητα, θα εξορθολογήσει τη διαχείριση των υδάτων και θα βελτιώσει τις ζωές των αγροτών της περιοχής.

    Παράλληλα, το σημαντικό αυτό έργο υπόσχεται την αναβάθμιση των εκτεταμένων και παλαιών αρδευτικών δικτύων της περιοχής, τα οποία είχαν κατασκευαστεί κατά τις δεκαετίες 1960 – 1970 και έχουν πλέον εξαντλήσει το όριο ζωής τους, με αποτέλεσμα να λειτουργούν οριακά και με πολύ μεγάλες απώλειες νερού, θέμα που άλλωστε απασχολεί σχεδόν το σύνολο των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) της χώρας.

    Επιπλέον, πρόκειται για ένα έργο με ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς όχι μόνο έρχεται να συμβάλλει στην αποτελεσματική διαχείριση του νερού σε ένα από τα σημαντικότερα υδατικά διαμερίσματα της χώρας, αλλά θα υλοποιηθεί με ιδιαίτερο σεβασμό στο περιβάλλον, καθώς στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει το Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού, περιοχές Natura 2000 της Λίμνης Αμβρακίας, δασικές εκτάσεις κτλ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Αλέξανδρος Εξάρχου: Με εξαγορές ΑΠΕ θα αναπτυχθεί η Intrakat στην ενέργεια

    Αλέξανδρος Εξάρχου: Με άνοιγμα στη Ρουμανία και στις παραχωρήσεις θωρακίζεται η Intrakat

    Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat): Στόχος ετήσιο ανεκτέλεστο έως 7 δισ. την επόμενη πενταετία



    ΣΧΟΛΙΑ