Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Intesa Sanpaolo: Απολύει 9.000 εργαζόμενους και προσλαμβάνει νεότερους λόγω… ΑΙ

O CEO της Intesa Sanpaolo, Carlo Messina

O CEO της Intesa Sanpaolo, Carlo Messina

Η Intesa Sanpaolo αντικαθιστά χιλιάδες εργαζόμενους με νεότερους για να προετοιμάσει την εταιρεία για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, δείχνοντας πόσο πολύ η τεχνολογία επηρεάζει τους εργαζόμενους σε ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η ιταλική τράπεζα σχεδιάζει 9.000 αποχωρήσεις μέχρι το 2027 -σχεδόν το 10% του εργατικού δυναμικού του- ενώ θα προσλάβει 3.500 «νέους ανθρώπους» μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους, ένα βήμα με το οποίο θα μπορούσε να εξοικονομήσει 500 εκατομμύρια ευρώ (539 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η ιδέα είναι να επιταχυνθεί «η αλλαγή γενεών στο πλαίσιο του τεχνολογικού μετασχηματισμού», ως μέρος μιας προσπάθειας να δημιουργηθεί «ένα ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο στο σενάριο της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης», ανέφερε η Intesa.

Η ανακοίνωση της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας έρχεται μόλις δύο εβδομάδες αφότου η εγχώρια ανταγωνίστρια BPER Banca SpA δήλωσε ότι θα μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά περίπου 10%, εν μέρει λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας που αναμένει να πετύχει από την ανάπτυξη περισσότερων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Με την κίνηση αυτή προστίθεται σε έναν αυξανόμενο αριθμό τραπεζών που ποντάρουν στην τεχνολογία για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση του κόστους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intesa, Carlo Messina, δεσμεύτηκε να αυξήσει την κερδοφορία της εταιρείας περιορίζοντας το κόστος, και δήλωσε ότι η τράπεζα βασίζεται στις ασφαλίσεις, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και τον πλούτο για να βοηθήσει στην αύξηση των εσόδων από αμοιβές, καθώς ο ούριος άνεμος από τα υψηλά επιτόκια αρχίζει να εξασθενεί.

Οι μειώσεις, οι οποίες ανακοινώθηκαν μετά την επίτευξη συμφωνίας με τα συνδικάτα της χώρας, προβλέπεται να αφορούν 7.000 υπαλλήλους στην Ιταλία και 2.000 στα διεθνή τμήματα της Intesa. Οι 4.000 από τις αποχωρήσεις θα πρέπει να γίνουν μέσω συνταξιοδοτήσεων ή μέσω πρόσβασης στο Ταμείο Αλληλεγγύης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ως αποτέλεσμα, η Intesa αναμένει να εγγράψει έξοδα ύψους 350 εκατ. ευρώ, μετά από φόρους, στο τέταρτο τρίμηνο. Ωστόσο, διατήρησε ανέπαφη την πρόβλεψή της για το σύνολο του έτους για καθαρά κέρδη άνω των 8,5 δισ. ευρώ.

Από τους νεοπροσληφθέντες, οι 1.500 θα είναι σύμβουλοι που θα βοηθήσουν «να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη προσέγγιση στους πελάτες, ειδικά στη διαχείριση του πλούτου και την προστασία», δήλωσε η Intesa.

Η συμφωνία με τα συνδικάτα έχει επίσης στόχο να απελευθερώσει χρόνο «για επαγγελματική ανάπτυξη μέσω ενός σημαντικού προγράμματος κατάρτισης για την αναβάθμιση/επανακατάρτιση, ώστε να αντιμετωπιστεί καλύτερα η ανάγκη για νέες ψηφιακές δεξιότητες και νέες ειδικότητες».

Διαβάστε επίσης:

Hermes: Αύξηση πωλήσεων, κόντρα στην κρίση του κλάδου, για την κατασκευάστρια της τσάντας Birkin

Starbucks: Βουτιά στις πωλήσεις τριμήνου – Απέσυρε το guidance για το 2025

Apple: Yπόσχεται περισσότερες επενδύσεις στην Κίνα – Ξανά στο Πεκίνο ο Tim Cook