• Business

    Ίντερ: Εκπνέει η προθεσμία για την αποπληρωμή του χρέους των 400 εκατ. ευρώ στην Oaktree

    • Bloomberg
    Παίκτες της Ιντερ


    Μετρημένες φαίνεται να είναι πλέον οι ώρες της Suning Holdings στο τιμόνι της Ίντερ του Μιλάνου (FC Internazionale Milano SpA), καθώς εκπνέει η προθεσμία είτε για την αποπληρωμή του χρέους λόγω της Oaktree Capital Management είτε για την εκχώρηση του ελέγχου.

    Αν και ο φημισμένος ποδοσφαιρικός σύλλογος γιορτάζει τον 20ο τίτλο του στη Serie A, ο κύριος ιδιοκτήτης του έχει προθεσμία ολίγων ωρών ακόμα να πληρώσει σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Oaktree με έδρα την Καλιφόρνια.

    Η προθεσμία λήγει τη Δευτέρα, ωστόσο πρακτικά τα κεφάλαια μπορούν να επιστραφούν μέχρι την Τρίτη, καθώς η σημερινή ημέρα είναι τραπεζική αργία στο Λουξεμβούργο, όπου εδρεύει η εταιρεία  συμμετοχών της Suning.

    Μετά από αυτήν την προθεσμία, η Oaktree θα έχει το δικαίωμα να λάβει ουσιαστικά την εξασφάλιση που είχε λάβει για τη χρηματοδότηση το 2021 – δηλαδή, το πλειοψηφικό μερίδιο του συλλόγου.

    Μια άλλη πιθανή εναλλακτική λύση είναι η βραχυπρόθεσμη επέκταση του δανείου με υψηλότερο επιτόκιο, που θα έδινε στη Suning περισσότερο χρόνο για να πουλήσει τον σύλλογο και να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να αποπληρώσει την Oaktree.

    Ωστόσο, η «μπάλα» είναι στο γήπεδο του Oaktree.

    Η Oaktree ιδρύθηκε το 1995 και με περιουσιακά στοιχεία 192 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό διαχείριση, θεωρείται ένας  ευκαιριακός επενδυτής μέσω στρατηγικών πιστώσεων, ιδιωτικών κεφαλαίων, συμμετοχών σε real estate και μετοχών.

    H Oaktree eπεκτείνει τα πιστωτικά όρια σε εταιρείες που ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση σε παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης και δημιουργεί έσοδα από αυτές τις γραμμές λαμβάνοντας τόκους.

    Στην περίπτωση των χρημάτων που δανείστηκαν στο Suning’s Grand Tower Sarl, το κουπόνι 12% συνοδεύεται από επιλογή πληρωμής σε είδος, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να αποπληρωθεί με μετρητά ή με πρόσθετο χρέος. Η Oaktree χορήγησε τα χρήματα μέσω της δικής της οντότητας που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, της OCM Luxembourg Sunshine Sarl.

    Ωστόσο, σε περίπτωση που οι οφειλέτες δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, οι πιστωτές μπορούν να αναγκάσουν την εξασφάλιση – συνήθως ίδια κεφάλαια της εταιρείας ή τα περιουσιακά της στοιχεία – όπως περιγράφεται στα έγγραφα χρέους.

    Το Oaktree το έχει κάνει σε πολλές περιπτώσεις όλα αυτά τα χρόνια. Μια από τις πιο δραματικές περιπτώσεις ήταν όταν κατέλαβε ένα οικόπεδο στο Χονγκ Κονγκ όπου ο πρόεδρος του China Evergrande Group -κάποτε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων στη χώρα- σχεδίαζε να χτίσει μια έπαυλη.

    Σε μια έκθεση πέρυσι, η πλατφόρμα δεδομένων και αναλυτικών στοιχείων Football Benchmark υπολόγισε την αποτίμηση της Ίντερ σε περίπου 1,2 έως 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Oι συζητήσεις με την PIMCO

    Η Suning προσπάθησε να εξασφαλίσει τα χρήματα για την αποπληρωμή της Oaktree από άλλες πηγές. Βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τον αμερικανικό διευθυντή επενδύσεων Pacific Investment Management Co. ( PIMCO), για νέα χρηματοδότηση 435 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά το χρονοδιάγραμμα ήταν πολύ στενό για να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 20 Μαΐου.

    Από την άλλη πλευρά, η Suning και οι σύμβουλοί της – Raine Group και Goldman Sachs Group Inc – είχαν επίσης ανοιχτό κανάλι συνομιλιών με την Oaktree. Η Oaktree είχε υποβάλει τη δική της πρόταση επέκτασης, αλλά η Suning επέλεξε να προωθήσει τις συζητήσεις με την Pimco πριν από εβδομάδες καθώς πρότεινε μια πιο χρονοβόρα χρηματοδότηση με χαμηλότερο επιτόκιο, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα, οι οποίοι μίλησαν στο Bloomberg News υπό τον όρο της ανωνυμίας.

    Ο Κινέζος ιδιοκτήτης της Ίντερ το Σάββατο επέκρινε τον Oaktree σε μια έντονη δήλωση στην ιστοσελίδα του συλλόγου. Ο Στίβεν Ζανγκ ανέφερε ότι ο πιστωτής του δεν είχε «ουσιαστική δέσμευση» και ισχυρίστηκε ότι η συμπεριφορά του ενέχει «δυνητικούς κινδύνους για τον σύλλογο που θα μπορούσαν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο τη σταθερότητά του».

    Η Oaktree αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Μια διαδικασία επιβολής στο Λουξεμβούργο είναι αρκετά απλή. Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες εκδίδουν χρέη από οντότητες που στεγάζονται σε αυτή τη δικαιοδοσία, καθώς οι εγγυήσεις υπέρ των πιστωτών θεωρείται ότι διατηρούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια, ειδικά σε σχέση με άλλα νομικά συστήματα όπως το ιταλικό.

    Εάν πράγματι συμβεί, δεν θα είναι η πρώτη φορά που ένας πιστωτής θα αναλάβει την ιδιοκτησία της μεγάλης αντιπάλου της Ίντερ, Μίλαν.  Το 2018, η Elliot Management αντάλλαξε το χρέος της AC Milan σε ίδια κεφάλαια του συλλόγου αφού ο προηγούμενος ιδιοκτήτης αθέτησε τις υποχρεώσεις του.

    Σε αντίθεση με τις τότε υποχρεώσεις της AC Milan προς τον Elliott, οι οποίες εκείνη την εποχή αποτελούσαν την πλειοψηφία του χρέους του συλλόγου, στην περίπτωση της Inter, ακόμη και αν η Oaktree επρόκειτο να διαγράψει το χρέος της με αντάλλαγμα την ιδιοκτησία, ο σύλλογος θα είχε και άλλες εκκρεμείς υποχρεώσεις.

    Σε αυτές περιλαμβάνονται 415 εκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα υψηλής απόδοσης που πούλησε ο σύλλογος σε θεσμικούς επενδυτές, τα οποία λήγουν στις αρχές του 2027. Αυτά τα ομόλογα εκδίδονται από την Inter Media and Communication SpA, ένα όχημα ειδικού σκοπού που φιλοξενεί τα δικαιώματα μετάδοσης και χορηγίας της Inter Milan. Η σταθερή ταμειακή ροή από αυτά τα έσοδα αποπληρώνει πρώτα τις υποχρεώσεις προς τους κατόχους ομολόγων, πριν μεταφερθεί στον υπόλοιπο όμιλο.



    ΣΧΟΛΙΑ