• Business

    Intelligencia: Η ελληνική startup που με όχημα το ΑΙ βοηθά στην ανάπτυξη νέων θεραπειών

    Δημήτρης Σκαλτσάς, co-founder & CEO Intelligencia


    Το ελληνικό startup οικοσύστημα έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια, έχει μπει στο ραντάρ ξένων κολοσσών αλλά και επενδυτικών funds, ενώ δεν είναι λίγες οι εταιρείες που δημιουργήθηκαν από Έλληνες στο εξωτερικό και διαπρέπουν.

    Μία τέτοια περίπτωση είναι η Intelligencia, δημιούργημα του Δημήτρη Σκαλτσά, η οποία έχει λάβει συνολικά πάνω από 13 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση τα προηγούμενα χρόνια και αναπτύσσεται με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς στις ΗΠΑ.

    Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον κ. Σκαλτσά και τον Βαγγέλη Βεργέτη το 2017, και έκανε τα πρώτα της βήματα στο Μανχάταν στη Νέα Υόρκη. Η ιδέα των δύο ανδρών ήρθε καθώς αναγνώρισαν την ανάγκη βελτίωσης της παγκόσμιας φαρμακευτικής βιομηχανίας, θέλοντας να την αναπτύξουν και να την περάσουν στο επόμενο στάδιο, αυτό της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης.

    Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος, τα μεγάλα χρονοδιαγράμματα και η συρρίκνωση της απόδοσης επένδυσης (ROI) μαστίζουν τον κλάδο εδώ και πολλά χρόνια. Από την αρχή, η Intelligencia AI έχει αφαιρέσει τον κίνδυνο και εξορθολογίζει την ανάπτυξη φαρμάκων εφαρμόζοντας τις πιο πρόσφατες καινοτομίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και αξιοποιώντας τα δισεκατομμύρια ιατρικά και επιστημονικά σημεία δεδομένων για να βελτιώσουν την προγνωστική δύναμη της πιθανότητας επιτυχίας.

    Τα προϊόντα της Intelligencia ενισχύουν τις εταιρείες βιοεπιστημών για να αξιολογήσουν την πιθανότητα επιτυχίας ενός φαρμάκου με βάση δισεκατομμύρια επιμελημένα σημεία δεδομένων για να κάνουν τη διαδικασία γρήγορη, εξαιρετικά συνεπή, αμερόληπτη και ολοκληρωμένη.

    Η εξέλιξη

    Η Intelligencia ξεκίνησε από την Αμερική, ωστόσο σήμερα έχει συνεργασίες και στην Ευρώπη, κυρίως στη Βρετανία ενώ διατηρεί και κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα.

    Συνεργάζεται με φαρμακευτικές εταιρείες στις οποίες παρέχει λογισμικό που προορίζεται για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου αποτυχίας στην ανάπτυξη φαρμάκων και σε κλινικές δοκιμές. Η Intelligencia από την αρχή της πορείας της έχει λάβει τη «ψήφο εμπιστοσύνης» των επενδυτών, ενώ απασχολεί αυτή την στιγμή πάνω από 100 άτομα.

    Για να πετύχει, η εταιρεία αναπτύχθηκε με μια διεπιστημονική και παγκόσμια ομάδα επαγγελματιών με ευρεία εμπειρία στην επιστήμη των δεδομένων, τα κλινικά δεδομένα, τη βιολογική και ιατρική έρευνα και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

    Το βλέμμα της αγοράς στράφηκε προς την startup του Δημήτρη Σκαλτσά, κυρίως την περίοδο του Covid-19, όταν γενικότερα στράφηκε στον χώρο αυτόν η παγκόσμια κοινότητα, καθώς η ανάγκη για καλύτερη χρήση δεδομένων και τεχνολογίες ήταν μεγαλύτερη.

    Το 2021, μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή της, άντλησε σε γύρο χρηματοδότησης 12 εκατ. δολάρια με βασικό επενδυτή το ελβετικό επενδυτικό κεφάλαιο MTIP που εστιάζει σε επενδύσεις του κλάδου τεχνολογίας υγείας (healthtech). Παράλληλα συμμετείχαν και επενδυτές όπως το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Big Pi Ventures αλλά και το Synetro Group, ενώ στην εταιρεία έχει επενδύσει και το ελληνικό Velocity.Partners.

    Η Intelligencia συνεργάζεται με με μερικές από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως. Η κορυφαία λύση της βασίζεται στο SaaS, Intelligencia Portfolio Optimizer™, και παρέχει δεδομένα και χρήσιμες πληροφορίες για τη μείωση της προκατάληψης κατά την αξιολόγηση της πιθανότητας τεχνικής και κανονιστικής επιτυχίας (PTRS) και των μεταβάσεων φάσης για προγράμματα κλινικής ανάπτυξης σε κρίσιμα σημεία της διαδικασίας ανάπτυξης φαρμάκων.

    Διαβάστε επίσης:

    Dialectica: Η startup με έξι ορόφους στον Πύργο του Πειραιά, τα κέρδη και το όνειρο του Nasdaq

    Αυτές είναι οι ελληνικές startup που «κατέκτησαν» τις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ