Μέσα στη δύνη των συγκρούσεων προχωρά η Intel στη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στο Ισραήλ, μία κίνηση που είχε συμφωνηθεί αρχικά τον περασμένο Ιούνιο και είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, εξασφάλισε 3,2 δισ. δολάρια από την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, η Intel σχεδιάζει να επενδύσει 25 δισ. δολάρια, προκειμένου να κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο μικροτσίπ στο νότιο Ισραήλ.

1

Η Intel Israel είχε τον Ιούνιο επιβεβαιώσει την “πρόθεση της εταιρείας να επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα στο Ισραήλ”, ωστόσο, δεν είχε διευκρινίσει τους όρους, ούτε είχε δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Άνοδος μετοχής

Η σημερινή ανακοίνωση ωστόσο, ​​έγινε εν μέσω συγκρούσεων, σηματοδοτώντας την αλληλοϋποστήριξη Ισραήλ και μιας μεγάλης αμερικανικής εταιρείας, την ώρα που η Ουάσιγκτον έχει αυξήσει την πίεση στο Ισραήλ να λάβει περαιτέρω μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά των πολιτών στη Γάζα.

Μετά την ανακοίνωση της είδησης, οι μετοχές της Intel σημείωσαν άνοδο 1,9% στα 48,90 δολάρια στις προσυνεδριακές συναλλαγές, ενώ αυξήθηκε πάνω από 5% αργότερα.

Η τοποθεσία που έχει επιλεχθεί για την κατασκευή του νέου εργοστασίου, είναι η Kiryat Gat στα Νότια, η οποία απέχει 42 χιλιόμετρα από τη Γάζα, ελέγχεται από τη Χαμάς και αποτελεί «σημαντικό μέρος των προσπαθειών της Intel να προωθήσει μια πιο ανθεκτική παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες και προγραμματισμένες κατασκευαστικές επενδύσεις της εταιρείας στην Ευρώπη και την Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε σε στην ανακοίνωσή της η Intel.

Επενδύσεις, οφέλη και μελλοντικά σχέδια

Σημειώνεται ότι υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Pat Gelsinger, η Intel έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην κατασκευή εργοστασίων σε τρεις ηπείρους, προκειμένου να αποκαταστήσει την κυριαρχία της στην κατασκευή chip και να ανταγωνιστεί τις AMD, Nvidia και Samsung.

Το νέο εργοστάσιο στο Ισραήλ, θα είναι η τελευταία προσθήκη στην φαρέτρα της κατασκευής μικροτσίπ της αμερικανικής εταιρείας.

Παράλληλα, σχεδιάζει να δαπανήσει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη δύο εργοστασίων παραγωγής μικροσίπ στο Μαγδεμβούργο, ως μέρος μιας επενδυτικής προσπάθειας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλη την Ευρώπη.

Μάλιστα, πέρσι ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του μεγαλύτερου συγκροτήματος παραγωγής chip στον κόσμο στο Οχάιο, ενώ οι ανταγωνίστριες Samsung και Taiwan Semiconductor Manufacturing, έχουν επίσης ανακοινώσει μεγάλα επενδυτικά σχέδια στις ΗΠΑ.

“Εμπιστοσύνη στην οικονομία του Ισραήλ”

Το Ισραήλ, ανέφερε όπως και τον Ιούνιο ότι η επένδυση της Intel, ειδικά αυτή την περίοδο και υπό το πρίσμα του παγκόσμιου ανταγωνισμού για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στον τομέα των μικροτσίπ, είναι μια σημαντική έκφραση εμπιστοσύνης στην οικονομία του Ισραήλ.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι η επένδυση θα έχει άμεσα δημοσιονομικά οφέλη για το Ισραήλ που θα είναι σημαντικά υψηλότερα από την επιχορήγηση του κράτους.

Εκτός από την επιχορήγηση που ανέρχεται στο 12,8% της συνολικής επένδυσης, η Intel δεσμεύτηκε επίσης να αγοράσει αγαθά και υπηρεσίες αξίας 60 δισεκατομμυρίων σέκελ (16,6 δισεκατομμύρια δολάρια) από Ισραηλινούς προμηθευτές την επόμενη δεκαετία, ενώ η νέα εγκατάσταση αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Από το 1974

Η Intel, είναι μία από τις περίπου 500 πολυεθνικές στο Ισραήλ, η οποία αγόρασε την ισραηλινή εταιρεία τεχνολογίας αυτοκινήτων Mobileye για 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017.

Εντούτοις, αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει εδραιώσει την παρουσία της στη χώρα από το 1974 και σήμερα λειτουργεί σε τέσσερις τοποθεσίες  στο Ισραήλ, απασχολώντας σχεδόν 12.000 άτομα, ενώ έμμεσα συνεργάζεται με άλλους 42.000 περίπου.

Ταυτόχρονα, στα περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια, οι εξαγωγές της Intel αντιπροσωπεύουν το 5,5% των συνολικών εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας.

Διαβάστε επίσης: 

Apple: Συνεχίζει στο εφετείο τη διαμάχη για τα smartwatches μετά το «όχι» του Λευκού Οίκου

JPMorgan: Πώς αναδείχθηκε στην μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα

ΗΠΑ: Αγοράζουν 3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου