Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Intel: Εξαγοράζει την ισραηλινή Tower Semiconductor έναντι 5,4 δισ. δολαρίων

O διευθύνων σύμβουλος της Intel Pat Gelsinger

Pat Gelsinger CEO Intel

Συμφωνία για την εξαγορά της ισραηλινής εταιρείας μικροτσίπ Tower Semiconductor έναντι 5,4 δισ. δολαρίων, υπέγραψε η Intel.

Η Intel θα πληρώσει 53 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά για την Tower, σύμφωνα με ανακοίνωση της. Τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών ενέκριναν τη συναλλαγή, η οποία αναμένεται ότι θα κλείσει σε περίπου 12 μήνες.

Η μετοχή της Tower ενισχύονταν κατά 43% στις προσυνεδριακές συναλλαγές στην αγορά του Τελ Αβίβ.

Ο Pat Gelsinger, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Intel πριν από ένα χρόνο, στοιχηματίζει ότι μπορεί να ανταγωνιστεί την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. στην αγορά κατασκευής τσιπ. Το σχέδιο του για την Intel περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των εργοστασίων της και την κατασκευή νέων, με στόχο την αποκατάσταση της ηγετικής της θέσης στην τεχνολογία τσιπ.

Με την εξαγορά της Tower, η Intel αποκτά πελάτες και τεχνογνωσία. Η εταιρεία είχε στο παρελθόν μικρή επιτυχία σε αυτόν τον τομέα. Τα εργοστάσια της παράγουν ιστορικά μόνο τα δικά της σχέδια.

Η Tower κατασκευάζει τσιπ διαχείρισης ενέργειας, αισθητήρες εικόνας και μια ποικιλία άλλων ημιαγωγών. Στους πελάτες της περιλαμβάνονται η Analog Devices και η Broadcom, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η Tower είχε ετήσιες πωλήσεις περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, ένα κλάσμα των 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC).

Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι πωλήσεις της TSMC θα αυξηθούν περίπου κατά 27% το 2022. Η εταιρεία με έδρα το Hsinchu, η οποία πρωτοστατεί στην αγορά, αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% των εσόδων του κλάδου και κατασκευάζει τσιπ για πολλούς από τους βασικούς αντιπάλους της Intel, μια λίστα που περιλαμβάνει και τις Advanced Micro Devices και Nvidia.

Η Tower, η οποία εδρεύει στο βόρειο Ισραήλ, σχηματίστηκε από έναν συνδυασμό εργοστασίων άλλων εταιρειών, ξεκινώντας τη δεκαετία του 1990. Διαθέτει επίσης ένα εργοστάσιο στο Τέξας.

Η συμφωνία με την Tower είναι μόνο μέρος του σχεδίου του Gelsinger για να επαναφέρει την Intel σε ανοδική τροχιά. Κατασκευάζει επίσης ένα εργοστάσιο στο Οχάιο το κόστος του οποίου μπορεί να φτάσει στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια και νέες εγκαταστάσεις στην Ευρώπη.

Τα κέρδη της εταιρείας έχασαν τις προβλέψεις των αναλυτών το περασμένο τρίμηνο. Ωστόσο, η Intel είπε ότι τα περιθώρια κέρδους θα μπορούσαν να επανέλθουν στα ιστορικά υψηλά επίπεδα εντός πέντε ετών.

Διαβάστε ακόμη:

Apollo Global Management: Eξαγοράζει την Novolex έναντι 6 δισ. δολαρίων