Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Instagram: Κατέβηκαν 63.000 λογαριασμοί που συνδέονταν με σεξουαλικούς εκβιασμούς (sextortion)

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg

Xιλιάδες λογαριασμούς στο Instagram αφαίρεσε η Meta, καθώς συνδέθηκαν με τους λεγόμενους σεξουαλικούς εκβιασμούς (sextortion), που στοχοποιούν κυρίως άνδρες χρήστες των εφαρμογών της εταιρείας.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή της η εταιρεία εξηγεί πώς κατήργησε 63.000 λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός δικτύου 2.500 λογαριασμών που ανήκαν σε περίπου 20 άτομα, τα οποία προσπαθούσαν να διαπράξουν απάτες με οικονομικά κίνητρα.

Σύμφωνα με τη Meta, οι λογαριασμοί συνδέονται με μια ομάδα κυβερνοεγκληματιών γνωστή ως “Yahoo Boys”.

Οι κακοποιοί στοχεύουν κυρίως ενήλικες άνδρες στις ΗΠΑ, ωστόσο, σύμφωνα με την Meta, προσπάθησαν επίσης να στοχοποιήσουν ανηλίκους, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αναφέρει το θέμα στις αρμόδιες αρχές.

Το modus operandi

Oι δράστες γενικά προσεγγίζουν έναν τεράστιο αριθμό χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα με την ελπίδα να κάνουν τα θύματα να απαντήσουν, δημιουργώντας ψεύτικες ρομαντικές σχέσεις.

Κατά τη διάρκεια της αλληλογραφίας τους, οι απατεώνες ζητούν γυμνές φωτογραφίες ή βίντεο των θυμάτων, τα οποία στη συνέχεια λένε ότι θα κοινοποιήσουν σε φίλους και συγγενείς ή στο ευρύτερο διαδίκτυο, εάν το θύμα δεν πληρώσει εκατοντάδες δολάρια ως λύτρα.

H Meta ανέφερε ότι τα αυτοματοποιημένα συστήματά της εντόπισαν την πλειονότητα των fake λογαριασμών προτού προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά, ωστόσο, τόνισε ότι χρησιμοποίησε και άλλες μεθόδους έρευνας, προκειμένου να εντοπίσει όλους τους λογαριασμούς και να τους βγάλει εκτός σύνδεσης.

Σύμφωνα με την επικεφαλής παγκόσμιας ασφάλειας της Meta, Antigone Davis, η εταιρεία θα ενεργοποιηθεί περισσότερο σε σχέση με τέτοιου είδους απάτες.

Επιπλέον, η εταιρεία επιθυμεί να ενημερώσει όσους προτίθενται να προβούν σε απάτες, ότι λαμβάνονται μέτρα για να μπλοκαριστούν.

Οι βοηθητικές λειτουργίες

Εκτός από τους 63.000 λογαριασμούς από το Instagram, η Meta σημείωσε ότι αφαίρεσε 7.200 assets από το Facebook, συμπεριλαμβανομένων 1.300 λογαριασμών, 200 σελίδων και 5.700 ομάδων με έδρα τη Νιγηρία.

Πέρα από την κατάργηση των λογαριασμών, η Meta ενημερώνει τους χρήστες ότι παρέχει λειτουργίες που τους βοηθούν να μην πέφτουν θύματα τέτοιου είδους ενεργειών.

Η υπηρεσία συμπεριλαμβάνει το feature το οποίο θολώνει αυτόματα τις εικόνες που περιέχουν γυμνό στο Instagram.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι υπάρχουν μερικά σημάδια, όπου οι χρήστες μπορούν να αναγνωρίσουν σε ορισμένους απατεώνες.

Το πιο προφανές είναι ένα μήνυμα από κάποιον με τον οποίο δεν έχετε μιλήσει ποτέ, ο οποίος φαίνεται να προσπαθεί να συνδεθεί μαζί σας μέσω απευθείας μηνυμάτων.

Ένα άλλο σημάδι είναι ένα μήνυμα εικόνας από κάποιον, που ζητά μια άλλη ως αντάλλαγμα.

Η Meta υπογραμμίζει ακόμη ότι διαθέτει τεχνολογία, η οποία μπορεί να αποδείξει εάν ένας λογαριασμός είναι fake ή να καταλάβει μια ύποπτη συμπεριφορά, προειδοποιώντας τους χρήστες για την πιθανότητα απάτης.

Διαβάστε επίσης: 

CrowdStrike: Σφάλμα στη διαδικασία ποιοτικού ελέγχου προκάλεσε το τεχνολογικό blackout

Meta: Σε συζητήσεις για να αγοράσει το 5% της εταιρείας πίσω από τα Ray-Ban

Alphabet: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών – Για πρώτη φορά πάνω από 10 δισ. τα έσοδα από το Cloud