Το αν θα φτάσει η ΕΥΔΑΠ στο… διάστημα, λόγω της ενασχόλησης του διευθύνοντος συμβούλου της κ. Χάρη Σαχίνη στο Business Information Group της McGraw-Hill, σίγουρα δεν αποτελεί ρεαλιστικό στόχο και το ξέρει καλά η αγορά.

Αλλά η επιστροφή της μεγαλύτερης εταιρείας ύδρευσης της χώρας στην κατηγορία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αφορά σε μεγάλο βαθμό την επενδυτική κοινότητα, όταν διαισθάνεται ότι υπάρχει growth και ικανό management. Ταυτόχρονα, η αγορά δεν γινόταν να κλείσει τα μάτια στην κεφαλαιοποίηση των 800 με 850 εκατ. ευρώ, ειδικά όταν ποσοστό κοντά στο 9% κατέχει ένας από τους μεγαλύτερους αμερικανούς επενδυτές ο κ. Τζον Πόλσον, ο οποίος μαζί με τον Πρεμ Γουάτσα της Eurobank έχουν πιάσει θέση στο… στασίδι από το μακρινό 2010, περιμένοντας την ανάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Το αν σε πέντε μήνες επέστρεψε η ΕΥΔΑΠ στην κατηγορία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης είναι κάτι που πιστώνεται προσωπικά στα συν  του κ. Σαχίνη στους πέντε πρώτους μήνες της θητείας του στο ιστορικό κτίριο,  στο Γαλάτσι.  Ο ίδιος δεν είναι χθεσινός. Ξέρει και από management, αλλά και από Δημόσιο, που η εταιρική διακυβέρνηση σαν έκφραση ήταν ακόμα άγνωστη. Από το 2009 έως το 2014 ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΠΑ, όπου βελτίωσε την αποδοτικότητα της εταιρείας, διαπραγματεύτηκε μεγάλες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου και συνέβαλε στη διαμόρφωση εναλλακτικών οδών εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Σημειώνεται δε, ότι η ανακοίνωση για την τοποθέτησή του έγινε σχεδόν μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, ενισχύοντας την άποψη ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει πρόβλημα να συνεργαστεί με τους ικανούς και τους άριστους ακόμα κι αν αυτοί δεν προέρχονται από την παράταξή του. Και δεν είναι η μόνη περίπτωση. Μια ματιά στα μέλη που απαρτίζουν το υπουργικό συμβούλιο, πείθει του λόγου το αληθές. Ή στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Από εκεί και πέρα το όραμα για την ΕΥΔΑΠ συνοψίζεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης και στην εκμετάλλευση των εκατοντάδων χιλιομέτρων σωλήνων και αγωγών μεταφοράς νερού.

Μέχρι τότε όμως, ο κ. Σαχινίδης έχει πολύ δουλειά να κάνει με τους Δήμους ή τους φορείς του Δημοσίου που δεν πληρώνουν την κατανάλωση νερού. Έχουμε και λέμε:

ΟΤΑ

Στις 30 Ιουνίου 2019 , οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δήμων προς την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ανήλθαν σε 19,7 εκ. ευρώ. Από αυτά, τα 1,8 εκ. ευρώ αντιστοιχούν σε ποσά για τα οποία έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση ρύθμισης οφειλών. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στις 31 Δεκεμβρίου 2018 είχαν ανέλθει σε 29,6 εκ. ευρώ.

Δημόσιο

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου για το Α Εξάμηνο του 2019 ανήλθαν σε 14,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,0 είναι οφειλές της ΕΥΔΑΠ Παγίων. Οι συνολικές εισπράξεις από το Δημόσιο ανήλθαν για το Α Εξάμηνο του 2019 ανήλθαν σε 5,7 εκατ. ευρώ.

Στις δύο προαναφερόμενες περιπτώσεις, μάλλον ο κ. Σαχίνης θα κληθεί, αν δεν το έχει πράξει ήδη, να επιστρατεύσει την πολιτική και γιατί όχι, διπλωματική του δεινότητα… Διότι είναι πολλά τα λεφτά… Χ-άρη που χρωστάει το Δημόσιο στην ΕΥΔΑΠ.

Μετρητά

Ο κ. Σαχίνης τέλος έχει αναλάβει την τύχη μίας εταιρείας που παράγει μετρητά και αυξάνει χρόνο με το χρόνο τα ταμειακά της διαθέσιμα. Τα οποία στο 6μηνο, όπου και τα διαθέσιμα στοιχεία άγγιξαν το μισό δις ευρώ ή για την ακρίβεια 429 εκατ. ευρώ.

Το ταξίδι μόλις ξεκίνησε, αν και οι μέτοχοι μειοψηφίας, όπως λένε αρκετοί από αυτούς δεικτικά, θα προτιμούσαν οι γενικές συνελεύσεις να πραγματοποιούνται στις ψαροταβέρνες που βρίσκονται στο δρόμο για την εταιρεία στο Γαλάτσι…