• Business

    Inditex (Zara): Ενθουσιασμός από τους καταναλωτές για την καλοκαιρινή κολεξιόν – Άνοδος της μετοχής

    • Bloomberg
    Marta Ortega, η κόρη του ιδρυτή της Inditex (Zara) και Πρόεδρος της εταιρείας

    Marta Ortega, η κόρη του ιδρυτή της Inditex (Zara) και Πρόεδρος της εταιρείας


    Η μετοχή της Inditex, μητρικής της Zara, ενισχύθηκε μετά τις δηλώσεις της αλυσίδας ένδυσης ότι οι αγοραστές ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό στην καλοκαιρινή της κολεξιόν, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανταγωνιστές της.

    Συγκεκριμένα, ο τίτλος σημείωσε στη συνεδρίαση της Τετάρτης άνοδο έως και 5,5%, την μεγαλύτερη από τον Μάρτιο, καθώς ανακοίνωσε δυναμικό ξεκίνημα για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ τα κέρδη και οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου κινήθηκαν σύμφωνα με τις προσδοκίες.

    Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες από την 1η Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου, ένδειξη ότι το δεύτερο τρίμηνο είναι σε καλό δρόμο για να καταγράψει διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης.

    Η εταιρεία με έδρα το Arteixo της Ισπανίας ανακοίνωσε επίσης λειτουργικά κέρδη 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,74 δισεκατομμύρια δολάρια) το τρίμηνο έως τις 30 Απριλίου, ποσό σύμφωνο με τον μέσο όρο των εκτιμήσεων των αναλυτών.

    Sales Accelerate in May | Inditex's trading update was a positive surprise
    Οι πωλήσεις του ομίλου Inditex επιταχύνθηκαν τον Μάιο

    Η Inditex ξεχωρίζει εδώ και καιρό στον κλάδο της μόδας, με την γκάμα των ρούχων και τους γρήγορους χρόνους παράδοσης να την βοηθούν να καταγράψει διψήφια ποσοστά αύξησης των πωλήσεων και υγιή περιθώρια κέρδους.

    Η ενημέρωση για την πορεία των αποτελεσμάτων της κατά τις πρώτες πέντε εβδομάδες του δεύτερου τριμήνου προσέφερε μια θετική έκπληξη, κόντρα στις συνθήκες επιβράδυνσης των τελευταίων τριμήνων.

    Σηματοδοτεί «μια εντυπωσιακή εκκίνηση» για το δεύτερο τρίμηνο, δήλωσε ο αναλυτής της Jefferies, James Grzinic, σημειώνοντας ότι αναμένει ως αποτέλεσμα αυτή της εξέλιξης, «μικρές αναβαθμίσεις στο μέσο όρο των εκτιμήσεων».

    Η αύξηση των πωλήσεων κατά 12% στην αρχή του δεύτερου τριμήνου υποδηλώνει κάποια «συσσωρευμένη ζήτηση μετά από την δροσερή και βροχερή έναρξη της άνοιξης στη νότια Ευρώπη», δήλωσαν οι αναλυτές της RBC Capital Markets, Richard Chamberlain και Manjari Dhar.

    Οι συνθήκες στην αλυσίδα εφοδιασμού είχαν επίσης εξομαλυνθεί από τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, γεγονός που βοήθησε την επίδοση της εταιρείας, όπως αναφέρθηκε σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές την Τετάρτη. Οι διαταραχές είχαν αναγκάσει τις ναυτιλιακές εταιρείες να πλεύσουν νότια της Αφρικής, προσθέτοντας επιπλέον εβδομάδες στους χρόνους παράδοσης των εμπορευμάτων.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος Oscar Garcia Maceiras Gonzalez δήλωσε ότι η «απόδοση της Inditex ήταν πολύ, πολύ ισχυρή» και καταφέρνει να διατηρεί την αύξηση των πωλήσεων ενώ παράλληλα διατηρεί τον έλεγχο των αποθεμάτων της.

    Η κύρια ανταγωνίστρια της Hennes & Mauritz (Η&Μ) εδώ και καιρό ταλαιπωρείται από την συσσώρευση αποθεμάτων που στη συνέχεια έπρεπε να πουλήσει με έκπτωση για να τα περιορίσει.

    Η Inditex συνεχίζει να επενδύει στα καταστήματά της και στην αλυσίδα εφοδιασμού της και έχει θέσει σχέδια να δαπανήσει 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος για τη βελτίωση των καταστημάτων και της τεχνολογίας και την αύξηση των δυνατοτήτων της εφοδιαστικής της αλυσίδας.

    Μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2025, η αλυσίδα λιανικής αναμένει να έχει επιπλέον 7,2 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια αποθηκευτικού χώρου, συμπεριλαμβανομένης περισσότερης χωρητικότητας για τα brands Zara και Bershka, καθώς και για τα υποδήματα.

    Η μετοχή της Inditex σημειώνει άνοδο άνω του 16% φέτος και κατέγραψαν ιστορικό υψηλό τον Μάρτιο. Η τιμή της μετοχής έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2022.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιατί η Zara έριξε «άγκυρα» στον Πύργο Πειραιά

     Zara: Το live shopping «έπιασε» στην Κίνα και μεταφέρεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ

    Zara: Ο κολοσσός της fast fashion ετοιμάζεται να μπει στον χώρο της πολυτέλειας



    ΣΧΟΛΙΑ