ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίεση ασκούν στον όμιλο Inditex, ιδιοκτήτη της Zara, οι επενδυτές του, καθώς ζητούν να δημοσιοποιήσει την πλήρη λίστα με τους προμηθευτές του, όπως κάνουν οι ανταγωνιστικές H&M και Primark, προκειμένου να μπορούν να εξετάζουν καλύτερα τη διαχείριση ρίσκου στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Σημειώνεται ότι η Inditex αποτελεί εξαίρεση μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου, καθώς δεν δημοσιεύει από ποια εργοστάσια προμηθεύεται τα προϊόντα της.
Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, οι ρυθμιστικές Αρχές και οι επενδυτές στοχεύουν σε μεγαλύτερη διαφάνεια και περισσότερες πληροφορίες από τις εταιρείες.
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο ενδυμάτων δέχονται πιέσεις προκειμένου να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει θέμα καταναγκαστικής εργασίας στις αλυσίδες εφοδιασμού τους και ότι οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία ένδυσης αμείβονται με αξιοπρεπείς μισθούς.
Μάλιστα, ο κινεζικός κολοσσός μόδας Shein έχει τεθεί υπό έλεγχο από τις αμερικανικές Αρχές για αυτό το θέμα εν όψει των σχεδίων του για εισαγωγή στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.
Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών καθυστερούν τη θέσπιση νομοθεσίας που θα αναγκάζει όλες τις μεγάλες εταιρείες να αποκαλύπτουν εάν οι αλυσίδες εφοδιασμού τους βλάπτουν, για παράδειγμα, το περιβάλλον ή υιοθετούν την παιδική εργασία.
Οι προτεινόμενες κυρώσεις για μη συμμόρφωση θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πρόστιμα ύψους 5% επί των εσόδων τους.
Ποιοι δημοσιεύουν λίστες προμηθευτών
Οι δημοφιλείς εταιρείες και brands, συμπεριλαμβανομένων των Adidas, H&M, Hugo Boss, M&S, Nike, Primark και Puma, δημοσιεύουν ήδη λεπτομερείς λίστες προμηθευτών, καθώς και επωνυμίες και διευθύνσεις εργοστασίων.
Από την άλλη, η Inditex δημοσιεύει κάθε χρόνο τον αριθμό των προμηθευτών από τους οποίους προμηθεύεται σε 12 βασικές χώρες, ωστόσο δεν παρέχει πληροφορίες για μεμονωμένα εργοστάσια.
Το Reuters ρώτησε τους μετόχους της Inditex τι θα ήθελαν να δουν από την εταιρεία.
Σε απάντηση, η ολλανδική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων MN ανέφερε: «Στη συνεργασία μας με την Inditex ένα από τα πράγματα που ρωτάμε είναι εάν θα μπορούσαν να αποκαλύψουν μια λίστα με τους προμηθευτές και τη γεωγραφική θέση τους».
«Παρόλο που η Inditex μας διαβεβαιώνει ότι διαθέτει αυτά τα δεδομένα, μέχρι τώρα δεν αποκαλύπτει αυτές τις πληροφορίες, σε αντίθεση με άλλες τέτοιου είδους εταιρείες που δημοσιεύουν εκτενείς λίστες προμηθευτών».
Η MN λειτουργεί εκ μέρους της Platform Living Wage Financials (PLWF), μια ομάδα 20 θεσμικών επενδυτών με συνδυασμένα περιουσιακά στοιχεία 6,58 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Είναι επίσης υπέρ του υψηλότερου εισοδήματος για τους εργαζόμενους στη βιομηχανία ενδυμάτων και υποδημάτων.
Η Inditex, που πρόκειται να δημοσιεύσει τα ετήσια αποτελέσματα στις 13 Μαρτίου, αρνήθηκε να σχολιάσει τις απαιτήσεις των επενδυτών που θέλουν να δημοσιευτεί η πλήρης λίστα των προμηθευτών της.
«Η Inditex δεσμεύεται απόλυτα στη διατήρηση των υψηλών προτύπων στην αλυσίδα εφοδιασμού της και πιστεύει ότι κλειδί είναι το κορυφαίο στον κλάδο σύστημά μας που αφορά την ιχνηλασιμότητα, το οποίο μας δίνει τη μέγιστη ορατότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας», δήλωσε εκπρόσωπος της Inditex.
Ωστόσο, το Know The Chain, μια πρωτοβουλία συγκριτικής αξιολόγησης, έδωσε στην Inditex χαμηλότερη συνολική βαθμολογία το 2023 από την αξιολόγησή της το 2021.
Τι ζητούν οι επενδυτές
Σημειώνεται ότι ο ιδρυτής της Inditex Amancio Ortega κατέχει το 59% της εταιρείας, ενώ το 5% κατέχει η κόρη του Sandra Ortega.
Μαζί, συγκεντρώνουν ποσό περίπου 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Από την άλλη, οι πέντε επενδυτές της Inditex που απάντησαν στις ερωτήσεις του Reuters κατέχουν συνολικό μερίδιο αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία, η τρέχουσα αποτίμηση της οποίας είναι περίπου 140 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εντούτοις, κανένας από τους επενδυτές με τους οποίους μίλησε το Reuters δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αποεπένδυσης από την Inditex.
Οι ίδιοι τονίζουν ότι η δημοσιοποίηση των προμηθευτών της Inditex θα μπορούσε να φέρει περισσότερο ανταγωνισμό για τους ίδιους τους προμηθευτές του ομίλου.
Τα δημοσιευμένα στοιχεία της Inditex για την αλυσίδα εφοδιασμού από το 2019 δείχνουν ότι η εταιρεία έχει μειώσει τους προμηθευτές στην Κίνα, ενώ τους αύξησε στο Μπαγκλαντές και το Μαρόκο, όμως δεν δίνει λεπτομέρειες για την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζει από αυτούς τους προμηθευτές.
Η Grace Su, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην Clearbridge Investments, η οποία κατέχει μετοχές της Inditex, αναφέρει ότι ζήτησε περισσότερη σαφήνεια και δημοσιοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας.
«Είναι πολύ σημαντικό λόγω όλων των ελέγχων γύρω από το ESG, την εργασία και τις εισροές. Ισχυρίζονται ότι είναι πρωτοπόροι σε αυτό, επομένως είναι πολύ σημαντικό για αυτούς να έχουν πραγματικά αυτό το επίπεδο διαφάνειας», είπε.
Απαραίτητη η διαφάνεια
Ο μέτοχος της Inditex Schroders σημειώνει ότι παρακολουθεί την ευαισθητοποίηση των εταιρειών για τους χώρους παραγωγής και ενθαρρύνει τις εταιρείες εμπορίας ενδυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Inditex, να είναι διαφανείς.
Αυτό, μεταξύ άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων, παραγόντων βιωσιμότητας και διακυβέρνησης, θα μπορούσε να επηρεάσει τις επενδυτικές αποφάσεις, δήλωσε η Marie Payne, στέλεχος του μετόχου της Inditex, Cardano.
Επιπλέον, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το οποίο έχει μερίδιο 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Inditex, δήλωσε ότι συνεργάζεται τακτικά με την εταιρεία για τη διαχείριση ρίσκου της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφάνεια.
Το ταμείο ανέφερε γενικά σχετικά με τις πρακτικές εφοδιασμού των εταιρειών ότι «υπάρχουν συνεχείς προκλήσεις όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα και την υποβολή καταγγελιών για τις εταιρείες».
Διαβάστε επίσης:
Zara: Ο κολοσσός της fast fashion ετοιμάζεται να μπει στον χώρο της πολυτέλειας
Aνατροπή με τη Shein: Εξετάζει εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θεσσαλονίκη: Κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ στους αστυνομικούς έξω από το Τουρκικό Προξενείο
- Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε «κατά λάθος» στην Ερυθρά Θάλασσα
- Οι πέντε βασικές προτεραιότητες του ΥΠΕΘΟ για το 2025
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Θετικό το αφήγημα και για το 2025, σύμφωνα με τους αναλυτές