ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διαπλοκή με δραστηριότητα σε παρασκηνιακό πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, σκιώδεις επιχειρηματικές τακτικές για να επικρατήσει του εσωτερικού ανταγωνισμού, συμμετοχή στη λίστα των Pandora Papers είναι μόνο μερικά από τα όσα καταλογίζονται στον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή του Ομίλου Kiraca Holdings, Inan Kirac, ο οποίος κατέχει το 28,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Italiana Industria Autobus που θα προμηθεύσει τον ΟΑΣΑ και τον ΟΑΣΘ με 200 νέα λεωφορεία φυσικού αερίου.
Πρόκειται για έναν ισχυρό άνδρα της γείτονος χώρας, ο οποίος μέσω του γάμου του με την κόρη του πατριάρχη του μεγαλύτερου Holding της Τουρκίας, Vehbi Koc, αλλά και της δουλειάς του στον Όμιλο έχει καταφέρει να ανελιχθεί στην επιχειρηματική ιεραρχία, και να αποτελεί ίσως το σημαντικότερο παίκτη και εκτός του βασικού τομέα δραστηριόητάς του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Koc Holding έχει ιδρυθεί το 1926 και περιλαμβάνεται στις λίστα Fortune 500 από το 2016.
Από το 1998 o Inan Kirac έχει ιδρύσει την Kiraca Holdings, με την εξαγορά των πλειοψηφικών πακέτων μετοχών των KARSAN και KIRPART, ενώ παραμένει σε καίριες θέσεις στην Koc Holding. Πιο συγκεκριμένα, η Kiraca Holdings που δραστηριοποιείται στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της ενέργειας, κατέχει το 63,4% της Karsan που τροφοδοτεί με ηλεκτρικά λεωφορεία την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία και την Ουκρανία.
Οι πρόσφατες κατηγορίες -Γιατί διέφυγε από την Τουρκία με το γιοτ του
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το σουηδικό Nordic Research Monitoring Network (Nordic Monitor), που εξειδικεύεται στα θέματα που αφορούν την Τουρκία, παρουσιάζει μία αμφιλεγόμενη εικόνα για τον Τούρκο επιχειρηματία. Πιο συγκεκριμένα, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ο Άρχοντας του Σκότους της Τουρκίας σε αναμμένα κάρβουνα λόγω δολοφονίας» παρουσιάζει το χρονικό της φυγής του 86χρονου μεγιστάνα.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt «Ο Inan Kirac, που αποκαλείται Άρχοντας του Σκότους στους κύκλους του οργανωμένου εγκλήματος, διέφυγε από την Τουρκία καθώς φέρεται να εμπλέκεται στη δολοφονία του ακαδημαϊκού Necip Hablemitoğlu (σ.σ. Πρόκειται για έναν ιστορικό που δολοφονήθηκε το Δεκέμβριο του 2002 μπροστά από το σπίτι του και παρόλο που δεν έχουν βρεθεί ακόμα οι δολοφόνοι του)».
Και συνεχίζει: «Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ο οποίος επηρέαζε παρασκηνιακά για αρκετές δεκαετίες τους μηχανισμούς της πολιτικής, του στρατού, αλλά και των υπηρεσιών πληροφοριών, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις καθώς το δεξί του χέρι, ο Mustafa Levent Göktaş (σ.σ. Έχει εργαστεί ως δικηγόρος του Kirac), που έχει υπηρετήσει ως μέλος των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του συνταγματάρχη, κατηγορείται από τους εισαγγελείς για τη δολοφονία. Εθεάθη τελευταία φορά στο γραφείο του Kirac και έκτοτε εξαφανίστηκε, ενώ η αστυνομία έχει ξεκινήσει ανθρωποκυνηγητό».
Η εξέλιξη αυτή θορύβησε τον 86χρονο επιχειρηματία, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα γράφονται στο ρεπορτάζ «Χρησιμοποίησε το υπερπολυτελές γιοτ του SIRMA III, το οποίο πλέει υπό τουρκική σημαία, για να ταξιδέψει τη 1η Αυγούστου του 2022 στη Ρόδο, και στη συνέχεια διέφυγε στην Ιταλία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Deniz».
Επισημαίνεται, δε, ότι «ο Ιnan Kirac διέφυγε από την Τουρκία τρεις ημέρες ύστερα από τις αποκαλύψεις του καταδικασμένου αρχηγού της μαφίας, Sedat Peker, ο οποίος ήταν συνεργάτης του Τούρκου Προέδρου, Recep Tayyip Erdoğan και στήριζε την κυβέρνηση, τον απείλησε με tweet του ότι θα αποκαλύψει τις παράνομες δραστηριότητές του. Ο Sedat Peker έχει διαφύγει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να αποφύγει κατηγορίες και έχει ξεκινήσει να αποκαλύπτει τα “‘άπλυτα” των συνεργατών του στο οργανωμένο έγκλημα. Επίσης, αποκαλύπτει το ρόλο του στις μυστικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούταν με έγκριση της τουρκικής κυβέρνησης ».
Η παρασκηνιακή δράση στην πολιτική
Το ρεπορτάζ του Abdullah Bozkurt συνεχίζει τις αποκαλύψεις για την παρασκηνιακή πολιτική δράση του ισχυρού άνδρα καθώς τονίζει ότι: «το όνομά του (σ.σ. Inan Kirac) ήρθε στο προσκήνιο το 2009 όταν αποκαλύφθηκε ότι μία μυστική συμβουλευτική επιτροπή ονόματι Encümen-i Daniş, που αποτελείται από γραφειοκράτες, απόστρατους και πρώην διπλωμάτες, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε μία απόπειρα καθοδήγησης της πολιτικής ζωής της χώρας. Ο Kirac ήταν εκείνη την εποχή ο ηγέτης της οργάνωσης και “έκανε κουμάντο” στη διαμόρφωση της τουρκικής πολιτικής».
Και συνεχίζει: «Οι εκθέσεις της Encümen-i Daniş, χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 για τη χάραξη εθνικών πολιτικών και ενσωματώθηκαν στην ατζέντα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, τα μέλη του οποίου εκείνη την περίοδο ήταν στρατιωτικοί».
Επιπλέον, η εμπλοκή της εν λόγω οργάνωσης στην πολιτική ζωή της χώρας ήταν τόσο ισχυρή, καθώς όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Nordic Monitor «η μυστική οργάνωση είχε σημαντικό ρόλο στην ανατροπή της κυβέρνησης το Φεβρουάριο του 1997 (σ.σ. Αναφέρεται στην κυβέρνηση συνασπισμού του Νετσμετίν Ερμπακάν)». Επίσης, ο Inan Kirac και η Επιτροπή, όπως γράφει ο Abdullah Bozkurt, «έχουν εμπλακεί σε τρεις ακόμα απόπειρες πραξικοπήματος κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000».
Εκτός, όμως, από τη δράση του στην παραπάνω επιτροπή o Inan Kirac είχε σύμφωνα με τα όσα γράφονται στο ρεπορτάζ του Nordic Monitor, «επαφές με σημαντικούς αξιωματούχους όπως στρατιωτικοί και πρώην υπουργοί», ενώ αναφέρεται ότι «ακόμα και αν ο Kirac δεν κατέχει πλέον ηγετική θέση και παρά το γεγονός ότι η επιρροή της Encümen-i Daniş έχει μειωθεί, ο επιχειρηματίας παραμένει ισχυρός παίκτης καθώς μπορεί να επηρεάσει άτομα που έχουν θέση ισχύος στην κυβέρνηση, όπως ο Τούρκος υπουργός άμυνας, Hulusi Akar, και ο υπουργός Εσωτερικών, Süleyman Soylu».
Pandora Papers και εσωτερικός ανταγωνισμός
Εκμεταλλευόμενος τη μόχλευση που είχε αποκτήσει μέσω της παρασκηνιακής δράσης του στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, ο Inan Kirac δε δίστασε σύμφωνα πάλι με ρεπορτάζ του Nordic Monitor (τίτλος «Πλούσιος επιχειρηματίας ζήτησε από τον Ερντογάν να “ξεφορτωθεί” το συνεργάτη του» που υπογράφεται από τον Levent Kenez) να ζητήσει βοήθεια από τον Τούρκο Πρόεδρο για να λύσει μία διαφωνία που είχε με έναν συνεργάτη του.
Βάσει των όσων αναφέρονται στο ρεπορτάζ, ο Inan Kirac ζήτησε τη βοήθεια του Ταγίπ Ερντογάν και κατάφερε να εξαγοράσει το μετοχικό ποσοστό του συνεργάτη του στην Kıraça Holding, Sezgin Baran Korkmaz, ο οποίος κατείχε το 45% της εταιρείας μέσω της Silcolux, που έχει έδρα στο Λουξεμβούργο και την οποία εξαγόρασε έναντι 82 εκατ. Ευρώ το φθινόπωρο του 2020, παρά την αρχική άρνηση του.
Το Nordic Monitor αναφέρει, επίσης, στο πρώτο από τα δύο ρεπορτάζ του για τον Inan Kirac, «ότι το όνομα του Τούρκου μεγιστάνα εντοπίζεται και στα Pandora Papers, καθώς μαζί με την υιοθετημένη κόρη του, İpek Kıraç, που είναι μία από τις πλούσιες γυναίκες παγκοσμίως (με περιουσία 2,6 δισ. Δολάρια βάσει των δεδομένων του Forbes), είναι ιδιοκτήτες δύο εταιρειών στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους (Key Square Capital Partners Ltd και Key Square Capital Partners II Ltd).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί