ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τι μαγειρεύει ο maître Λιβάνιος, τα ραντεβού του Εξάρχου και το ράλι στην Αττικής, τα μυστικά της ΓΕΚ και τα 19 ευρώ, το beef Σταϊκούρα – Ταχιάου, τι θα στηρίξει ο Μηταράκης, και ο καινοτόμος Ρέμος
Αυτό «αποκάλυψε» ο πρόεδρος της Imerys Greece, Αθανάσιος Κεφάλας από το βήμα του διαδικτυακού συνεδρίου Capital Link που διοργανώθηκε πρόσφατα, επισημαίνοντας πως η γαλλική εταιρεία μέσα από αυτή την πρωτοβουλία φιλοδοξεί να συμβάλλει στην προσπάθεια επαναπατρισμού των χιλιάδων ταλαντούχων νέων επιστημόνων που εγκατέλειψαν την Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία.
Οι εταιρείες που θα πρωταγωνιστήσουν μελλοντικά, υπογράμμισε ο έμπειρος μάνατζερ, είναι αυτές που θα αναζητήσουν και θα φέρουν πίσω στην Ελλάδα το παγκόσμιο ταλέντο που έφυγε (brain drain), μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. «Αυτό», όπως τόνισε, «κάνει πράξη η Imerys στήνοντας κοινό κέντρο παροχής λογιστικών υπηρεσιών με έδρα την Αθήνα που θα εξυπηρετεί 14 ευρωπαϊκές χώρες», αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του κέντρου ή πόσα άτομα θα απασχολήσει.
Παρόμοιο κέντρο που θα προσφέρει εσωτερικές υπηρεσίες για το παγκόσμιο δίκτυο της φτιάχνει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη η Pfizer. Το κέντρο αυτό, το οποίο αποτελεί μέρος της στρατηγικής της αμερικάνικης φαρμακευτικής για τη δημιουργία 6 Κέντρων σε όλο τον κόσμο θα προσφέρει οικονομικές υπηρεσίες, διαχείρισης προσωπικού, εσωτερικών πολιτικών και διαδικασιών, υπηρεσίες προμηθειών κα.) ενώ αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο 2022.
Άρση εμποδίων
Ο κ. Κεφαλάς δήλωσε πεπεισμένος ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι ικανές να κάνουν πρωταθλητισμό, αρκεί να τις δοθεί το κατάλληλο πεδίο δράσης που θα τις επιτρέψει να αναπτυχθούν. «Μπορούμε να κερδίσουμε μετάλλια και ρεκόρ στο διεθνή στίβο εάν μας δοθούν τα πεδία ελευθερίας γηπέδου…», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αυτό, επεσήμανε, προϋποθέτει ότι θα αρθούν μια σειρά από εμπόδια, ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα, το οποίο ταυτόχρονα θα είναι και αποτελεσματικό. Στο πλαίσιο αυτό, εστίασε στην ανάγκη επιτάχυνσης των αδειοδοτήσεων, στην ασφάλεια δικαίου, στο σταθερό φορολογικό πλαίσιο, στην απλοποίηση του εργατικού δικαίου και στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.
Ο κ. Κεφαλάς αναφέρθηκε επίσης στις επενδύσεις της Imerys για την προστασία και αποκατάστασης του περιβάλλοντος στην Φωκίδα, όπου διατηρεί μονάδα παραγωγής βωξίτη και για την τουριστική ανάδειξη της περιοχής (π.χ. με το «Bαγονέτο») αλλά και για την ισόρροπη ανάπτυξη στην Μήλο, όπου εξορύσσει περλίτη (τα τελευταία 10 χρόνια έχουν επενδυθεί 15 εκατ. ευρώ). Η Imerys εξαγόρασε το 2014 την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά της οικογένειας Κυριακόπουλου και σήμερα απασχολεί πάνω από 1.150 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.