Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Το ημερολόγιο του Brexit: Οι σημαντικότερες ημερομηνίες μέχρι το τέλος του 2016

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον δρομολογηθεί, μετά το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος, και πλέον βαδίζουμε σε «αχαρτογράφητα ύδατα», καθώς είναι η πρώτη φορά που μια χώρα της ΕΕ αποφασίζει να αποχωρήσει.

Αν και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και απρόβλεπτες, η Citi επιχειρεί να τις «κωδικοποιήσει» σε μία λίστα από κρίσιμες ημερομηνίες οι οποίες θα καθορίσουν την πορεία του Brexit.

Οι ημερομηνίες αυτές μέχρι το τέλος του έτους είναι:

1 Ιουλίου: Η Σλοβακία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ

5 Ιουλίου: Οι βουλευτές των Συντηρητικών ψηφίζουν. Ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους αποκλείεται και η διαδικασία συνεχίζεται την επόμενη Πέμπτη. Η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη μέχρι να απομείνουν μόνο δύο υποψήφιοι. Η διάρκεια της διαδικασίας αυτής εξαρτάται αποκλειστικά από τον αριθμό των υποψηφίων.

8-9 Ιουλίου: Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συνέρχονται σε Σύνοδο Κορυφής στη Βαρσοβία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk και ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker συναντούν τον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2014.

11 Ιουλίου: Συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

12 Ιουλίου: Συνεδρίαση του ECOFIN στις Βρυξέλλες.

14 Ιουλίου: Συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας, με 33% πιθανότητα μείωσης επιτοκίων.

18 Ιουλίου: Σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

21 Ιουλίου: Κλείνει για το καλοκαίρι η βρετανική Βουλή.

21 Ιουλίου: Σύσκεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.

4 Αυγούστου: Δίνεται στη δημοσιότητα η έκθεση της Bank of England για τη νομισματική πολιτική.

8 Σεπτεμβρίου: Σύσκεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη. Η Citi αναμένει μία εξάμηνη παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, μία αύξηση στο 40% (από 33%) στο όριο αγορών κρατικών ομολόγων και μείωση του επιτοκίου MRO στο -0,1%.

9 Σεπτεμβρίου: Εκλέγεται ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Συνάντηση του Eurogroup στην Μπρατισλάβα.

9-10 Σεπτεμβρίου: Ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ για να συζητήσουν την «προσφορά» της ΕΕ στη Βρετανία.

13 Σεπτεμβρίου: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

15 Σεπτεμβρίου: Σύσκεψη στην κεντρική τράπεζα της Βρετανίας.

16 Σεπτεμβρίου: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται ξανά στην Μπρατισλάβα για να συζητήσουν το δρόμο που θα ακολουθήσει η ΕΕ.

25-28 Σεπτεμβρίου: Διάσκεψη του κόμματος των Εργατικών της Βρετανίας στο Λίβερπουλ. Αν υπάρξει αμφισβήτηση της ηγεσίας, πιθανόν να κριθεί εδώ.

Οκτώβριος (άγνωστη ημερομηνία): Ο νέος πρωθυπουργός πιθανόν να αποφασίσει τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών, εκμεταλλευόμενος την σύγχυση στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα για να αποσπάσει νωπή εντολή για τις κινήσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει. Το Συντηρητικό Κόμμα θα κάνει την ετήσια διάσκεψή του τον Οκτώβριο.

10 Οκτωβρίου: Σύσκεψη του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

11 Οκτωβρίου: Σύσκεψη του ECOFIΝ στο Λουξεμβούργο.

20-21 Οκτωβρίου: Σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

7 Νοεμβρίου: Σύσκεψη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

8 και 16 Νοεμβρίου: Σύσκεψη του Συμβουλίου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

20 Νοεμβρίου: Το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών στη Γαλλία εκλέγει τον προεδρικό του υποψήφιο, με επαναληπτικές εκλογές στις 27 Νοεμβρίου αν κανένας υποψήφιος δεν αποσπάσει τουλάχιστον 50% στον πρώτο γύρο.

5 Δεκεμβρίου: Σύσκεψη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

15-16 Δεκεμβρίου: Σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

http://www.mononews.gr/nikites-tou-brexit-johnnie-walker-ke-lucky-strike/57947