• Business

    «Ημέρες lockdown» θυμίζει το κέντρο της Αθήνας – Κάμψη έως 80% στα καταστήματα εστίασης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Επιπλέον πτώση 20% παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στην εστίαση, μετά την κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση εξάπλωσης του κορονοϊού.

    Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει για την αύξηση του κρουσμάτων και των πρόσθετων περιορισμών στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις του κλάδου υποχωρούν μεσοσταθμικά κατά 40% ενώ πολλές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές πολλούς μήνες ύστερα από την άρση του lockdown και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

    Σε χειρότερη θέση βρίσκονται οι επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας, οι οποίες βιώνουν πρωτοφανή καθίζηση εσόδων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των φούρνων «Βενέτης», Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, η εικόνα που παρουσιάζουν τα καταστήματα είναι απογοητευτική ενώ οι εισπράξεις στα ταμεία είναι αντίστοιχες με την περίοδο του Lockdown. «Η πτώση στο κέντρο υπερβαίνει το 70% με 80%. Έχουμε επιστρέψει στα επίπεδα της εποχής του lockdown, χωρίς lockdown», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η απροθυμία του κόσμου να χρησιμοποιήσει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και η τηλεργασία έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην υποχώρηση της κίνησης.

    Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει και για την πορεία της κίνησης τους επόμενους μήνες, όταν δεν θα υπάρχει η εκτεταμένη δυνατότητα χρήσης των εξωτερικών χώρων. Όπως αναφέρει το στέλεχος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), Γιώργος Λιάρος, η καθημερινότητα των επιχειρήσεων αναμένεται να δυσκολέψει κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω της περιορισμένης δυναμικότητας και του μειωμένου ωραρίου, τονίζοντας πως οι πιο ευάλωτοι θα υποστούν τη μεγαλύτερη πίεση. Δεν αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο αποχωρήσεων, όπως συνέβη με την Pizza Hut.

    Υπό αυτές τις συνθήκες, η υιοθέτηση ενός ιδιαίτερα χαμηλού ΦΠΑ (6%) για όλη την εστίαση σε μόνιμη βάση θεωρείται μονόδρομος. Πρόκειται για ένα μέτρο που εκτιμάται πως θα δώσει «βαθιά ανάσα» στον κλάδο και παράλληλα θα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των τιμών, προς όφελος του τελικού καταναλωτή. Η μείωση του ΦΠΑ στο 13% στον καφέ και στα ροφήματα μέχρι τον Απρίλιο του 2021, σίγουρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν θεωρείται αρκετή για να κάνει τη διαφορά.

    Κρατική παρέμβαση ζητείται και στο θέμα των επαγγελματικών μισθωμάτων καθώς οι ιδιοκτήτες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αποδεχθούν οικειοθελώς τη μείωση των μισθωμάτων, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων και τη σύγχυση που υπάρχει γύρω από ποιες επιχειρήσεις υπάγοντα στη ρύθμιση (με βάση των ΚΑΔ). «Παρ’ ότι ενθαρρύνεται η ελεύθερη διαπραγμάτευση μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών εντούτοις, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Χρειάζεται να ασκηθεί περισσότερη πίεση…», αναφέρει ο κ. Λιάρος.

    Ο ίδιος πάντως σπεύδει να τονίσει πως η κυβέρνηση έχει καταβάλλει σοβαρή προσπάθεια για να αποφευχθούν τα χειρότερα για τον κλάδο, μέσα από ένα πλέγμα μέτρων που περιλαμβάνει την αναστολή των συμβάσεων, τη χρονική μετάθεση των οφειλών προς το Δημόσιο, τη ρύθμιση των ενοικίων και τη επιστρεπτέα προκαταβολή ενώ θεωρεί πως θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα στήριξης, λέγοντας πως φαίνεται πως υπάρχει μια ρεαλιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

    «Όσο συνεχίζονται τα μέτρα, τόσο λιγότερες απώλειες θα υπάρχουν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ