Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ηλίας Ξηρουχάκης: Το εξώδικο στο mononews.gr και η απάντησή μας

Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Ταμειου Χρηματοπιστωτικής Σταθεροτητας (ΤΧΣ)

Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Ταμειου Χρηματοπιστωτικής Σταθεροτητας (ΤΧΣ)

Εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία – πρόσκληση, για σειρά δημοσιευμάτων του αναφορικά με το placement της Εθνικής Τράπεζας και τον ρόλο του ιδίου, ως επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), απέστειλε στο mononews.gr ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, κ. Ηλίας Ξηρουχάκης.

Ο κ. Ξηρουχάκης στην εξώδικη δήλωσή του χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα «αναληθή, υβριστικά και συκοφαντικά», ενώ κάνει λόγο για «δημιουργία δυσμενών εντυπώσεων» για το πρόσωπό του και «παραπληροφόρηση του κοινού».

Ο κ. Ξηρουχάκης κάνει επίσης λόγο για «ηθική και περιουσιακή βλάβη, δια του κλονισμού της εμπιστοσύνης» στο πρόσωπό του των επισκεπτών του mononews.gr, του κοινού που ενημερώθηκε για τα δημοσιευθέντα, των επενδυτών, των συνεργατών και των συναδέλφων του στο ΤΧΣ, καθώς και του ευρύτερου επαγγελματικού, κοινωνικού και οικογενειακού του περιβάλλοντος.

«Όλα όσα δημοσιοποιηθήκαν και διαδόθηκαν σε βάρος μου, σε απροσδιόριστο αλλά πάντως τεράστιο αριθμό τρίτων προσώπων, μέσω των επίμαχων δημοσιευμάτων», σημειώνει, «εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο μίας συστηματικής εκστρατείας διάδοσης άκρως προσβλητικών και ανοίκειων εις βάρος μου ισχυρισμών και χαρακτηρισμών, μίας επανειλημμένης και υφιστάμενης μέχρι και σήμερα στοχοποίησής μου και μίας αναίτιας επίθεσης προς το πρόσωπό μου, η οποία έχει εκκινήσει μεθοδευμένα ήδη από το έτος 2021 με τη διάδοση έτερων – τότε- ισχυρισμών που έθιγαν την προσωπική και επαγγελματική μου υπόσταση».

Σε ό,τι αφορά τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Ξηρουχάκης τονίζει ότι «η διάθεση των μετοχών της ΕΤΕ μέσω του ΤΧΣ στο διεθνές και εγχώριο επενδυτικό κοινό στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με το ποσόν να υπερκαλύπτεται 12 φορές για το διεθνές βιβλίο εγγραφών και 1,5 φορά για το ελληνικό. Και βέβαια κανείς δεν «εξανάγκασε» κανέναν επενδυτή να συμμετάσχει στην συγκεκριμένη συναλλαγή, και κανείς επενδυτής δεν ζημιώθηκε από την πρώτη ή δεύτερη μέρα διαπραγμάτευσης».

Επισημαίνει, επίσης, πως «η  τελική τιμή διάθεσης των μετοχών ΕΤΕ καθορίστηκε εντός του πλαισίου που είχε αρχικώς αποφασιστεί, και ήταν ορθή και δικαιολογημένη», «η εύλογη αναπροσαρμογή της τιμής με αναπροσαρμογή του αρχικού εύρους αυτής υπήρξε αποτέλεσμα της πρόσφατης πυραυλικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ, η οποία εκδηλώθηκε τη δεύτερη ημέρα, όταν ήδη είχε ήδη ανοίξει το βιβλίο προσφορών, εξετάστηκε ενδελεχώς και στη συνέχεια ελήφθη υπόψη, τόσο από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του Ταμείου που εκ του Νόμου παρέχουν σε αυτό τις προβλεπόμενες χρηματοοικονομικές εκθέσεις για την αποεπένδυση, όσο και από την κοινοπραξία των αναδοχών της έκδοσης (syndication) της αποεπένδυσης, που αποτελείτο από τις μεγαλύτερες αλλοδαπές και ημεδαπές τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς»,  ότι «τόσο το αρχικό ευρύτερο, όσο και το μεταγενέστερο στενότερο πλαίσιο τιμών διάθεσης ΕΤΕ, όσο και η τελική τιμή διάθεσης, ήταν ορθά, δικαιολογημένα και σύμφωνα με το οικονομικό περιβάλλον της χρονικής περιόδου διάθεσης, και βεβαίως δεν αποφασίστηκαν μόνον από εμένα, αλλά από το σύνολο του δ.σ. του ΤΧΣ, ομοφώνως και σε απαρτία, κατόπιν εισηγήσεως του χρηματοοικονομικού συμβούλου» και, τέλος, πως «το γεγονός ότι όλες οι ανωτέρω αποφάσεις του διοικητικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, κατόπιν εισηγήσεως του συμβούλου διάθεσης, ήταν ορθές, αποδεικνύεται και εκ του ότι τελικώς η διάθεση των μετοχών της ΕΤΕ μέσω του ΤΧΣ στο διεθνές και εγχώριο επενδυτικό κοινό στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με το ποσόν να υπερκαλύπτεται 12 φορές για το διεθνές βιβλίο εγγραφών και 1,5 φορά για το ελληνικό».

«Παρά ταύτα η διαδικασία διάθεσης των μετοχών ΕΤΕ από το ΤΧΣ αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερα επαινετικά σχόλια από το σύνολο του τύπου πλην υμών», αναφέρεται στην εξώδικη δήλωση.

Ο κ. Ξηρουχάκης, ζητώντας «άμεση αποκατάσταση της προσωπικότητας και της τρωθείσας βάναυσα τιμής και υπόληψής» του, ζητεί τη διαγραφή των σχετικών δημοσιευμάτων και αποκατάσταση, όπως σημειώνει, της αλήθειας, καθώς και τη δημοσίευση «συγγνώμης» με συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Η απάντησή μας

Το mononews.gr ανήρτησε στη στήλη του «The Wiseman» δημοσιεύματα που αφορούν τον κ. Ξηρουχάκη Ηλία, αναφορικά με το ζήτημα του placement της Εθνικής τράπεζας και το ρόλο του ως CEO του ΤΧΣ. Το περιεχόμενο των εν λόγω δημοσιευμάτων προκάλεσε την αντίδραση του κ. Ξηρουχάκη με την επίδοση εξώδικης δήλωσης-διαμαρτυρίας-πρόσκλησης προς το mononews.gr.

Θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι κάθε δημοσίευμα που αναρτούμε γίνεται στα πλαίσια του συνταγματικά κατοχυρωμένου θεσμικού μας καθήκοντος για άμεση, πλήρη και ελεύθερη ενημέρωση  και πληροφόρηση του αναγνωστικού κοινού.

Σε καμιά απολύτως περίπτωση το mononews, η διοίκησή του και οι συντάκτες των άρθρων δεν κινήθηκαν από πρόθεση να προσβάλλουν την τιμή, την υπόληψη και το ήθος του κ. Ξηρουχάκη, δεδομένου ότι δεν υφίσταται ουδείς προσωπικός ή άλλος λόγος προς τούτο. Αντιθέτως, το mononews.gr, βασιζόμενο σε αντικειμενικά και πραγματικά δεδομένα και κρίνοντας από το αποτέλεσμα πάντοτε, εξέφρασε την κρίση ότι ο κ. Ξηρουχάκης και οι επιλογές του ως CEO του ΤΧΣ ήταν η αιτία που σήμερα η μετοχή της Εθνικής βρίσκεται στα 7,266 ευρώ, δηλαδή σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που τιμολόγησε το ΤΧΣ και εν τέλει του γεγονότος ότι οι Έλληνες ιδιώτες σημειώνουν μεγάλες ζημίες στα χαρτοφυλάκιά τους. Γεγονότα τα οποία είναι γνωστά, μη αμφισβητήσιμα και αποδεικνύονται καθημερινά. Σημειωτέον δε ότι ο κ. Ξηρουχάκης κατέχει τη θέση του CEO στο ΤΧΣ και ναι μεν δεν αποφασίζει μόνος αλλά, ως γνωστόν, είναι εκείνος που εισηγείται και επί των εισηγήσεών του λαμβάνονται οι αποφάσεις!

Το mononews.gr έχει καθήκον να ασκεί κριτική ακόμη και δριμεία στα πρόσωπα, των οποίων οι πράξεις ενδιαφέρουν και απασχολούν τη κοινή γνώμη. Περαιτέρω δηλώνουμε ότι δεν έχουμε κανένα απολύτως λόγο να αμφισβητήσουμε την ακρίβεια των λεγομένων του Κου Ξηρουχάκη, καθώς και την αλήθεια αυτών, στο μέτρο που αποδεικνύονται από επίσημα στοιχεία και έγγραφα και δεν διαψεύδονται από την χρηματιστηριακή πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, οι συντάκτες των άρθρων και το mononews.gr δηλώνουν ότι ουδέποτε δημοσιοποίησαν ψευδές περιεχόμενο για τον κ. Ξηρουχάκη ενώ επιβεβαιώνουν ότι δεν θα προχωρήσουν σε εν γνώσει τους δημοσίευση ψευδούς περιεχόμενου για τον ως άνω, ενώ δηλώνουμε ότι δεν ήταν σκοπός μας η προσβολή της προσωπικότητας αυτού, αλλά η απεικόνιση της πραγματικότητας με αντικειμενικά δεδομένα, όπως διαμορφώθηκε από επιλογές συγκεκριμένων προσώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πιερρακάκης: Περισσότερες από 6.000 αποβολές μαθητών λόγω χρήσης κινητού στα σχολεία

Public: Τριετές επενδυτικό πλάνο ύψους 10 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου καταστημάτων

Famar: Η EBRD επενδύει 24 εκατ. ευρώ για την επέκταση και τις εξαγορές της εταιρείας, υπό το νέο διοικητικό σχήμα