• Business

    Ιλιάνα Ιβάνοβα: Οι 3 ελληνικές startups που κέντρισαν το ενδιαφέρον της Επιτρόπου Καινοτομίας

    Ιλιάνα Ιβάνοβα

    Ιλιάνα Ιβάνοβα


    Περιεχόμενα

    Με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά λόγια μίλησε για το ελληνικό startup οικοσύστημα η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας της Κομισιόν Ιλιάνα Ιβάνοβα, η οποία βρέθηκε χθες στην Ελλάδα και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Η Ευρωπαία Επίτροπος παράλληλα εγκαινίασε σε εκδήλωση στην Αθήνα ένα νέο δίκτυο στήριξης της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, αποτελούμενο από μια ομάδα επενδυτών έτοιμων να επενδύσουν από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σε καινοτόμες εταιρείες υπερπροηγμένης τεχνολογίας στην Ευρώπη, με τις επενδύσεις να προέρχονται από το EIC (Ταμείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας).

    Σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, η κ. Ιβάνοβα αναφέρθηκε στους σκοπούς του προγράμματος και στο αντίκτυπο που θα έχει σε όλη την Ευρώπη, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε τρεις ελληνικές startups οι οποίες μάλιστα έχουν «περάσει» από το πρόγραμμα και επωφελήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας.

    Η Brite Solar

    Η εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη είναι η τρίτη νεοφυής ελληνική επιχείρηση που εντάχθηκε στο κλαμπ των 120 πιο υποσχόμενων ευρωπαϊκών scale-ups και οδεύει να αυξήσει την αξία της πάνω από 1 δισ. δολαρίων και στην οποία αναφέρθηκε και η Ευρωπαία Επίτροπος.

    Η Brite Solar εντάχθηκε στο EIC Scaling Club, μια πρωτοβουλία της ΕΕ που στοχεύει να κάνει τουλάχιστον ένα στα πέντε μέλη της εταιρείες που θα ξεπερνούν σε αξία τα 1 δισ. δολάρια και ήταν μέρος των 72 νέων εταιρειών που ανακοινώθηκαν στο Scale 100 Forum, που λαμβάνει χώρα το διήμερο 21-22 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

    Ιδρύθηκε το 2009 από τον Νίκο Κανόπουλο με στόχο την ανάπτυξη ενός νέου τύπου φωτοβολταϊκού πάνελ προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των καλλιεργειών στα θερμοκήπια αλλά και στις ανοιχτού τύπου καλλιέργειες. Ενώ παράλληλα αποτελεί την μοναδική ελληνική εταιρεία που έχει χρηματοδοτηθεί από το Green Deal μετά από μια εξόχως ανταγωνιστική διαδικασία όπου το ποσοστό επιτυχίας είναι 2,7%.

    Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας, είναι η ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του 2024 του νέου εργοστασίου 6.000 τμ που θα απασχολεί 60 εργαζόμενους, στην ΒΙΠΕ της Πάτρας και αρχικά θα έχει δυναμικότητα 150MWp και σύντομα 300MWp προσωποποιημένων φωτοβολταϊκών ηλιακών πάνελ για θερμοκήπια και ανοιχτές καλλιέργειες που τώρα γίνονται σε Κίνα και Ινδία. Με τη νέα γραμμή παραγωγής που θα δημιουργήσει η Brite Solar και με τις βάσεις που διαθέτει σε Ολλανδία και ΗΠΑ στοχεύει να αναπτύξει περαιτέρω το αποτύπωμά της εκτός συνόρων καθώς τα προϊόντα θα κατευθυνθούν αρχικά σε Κύπρο, Ινδία και ΗΠΑ.

    Η Brite έχει παρουσία σε διάφορες χώρες όπως Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, ΗΠΑ, Καναδά, Σιγκαπούρη και Ινδονησία, με πολλά προτζεκτ να είναι δρομολογημένα για να υλοποιηθούν. Στην Ελλάδα η Brite Solar έχει δημιουργήσει ένα θερμοκήπιο με την Οινοποιία TSANTALI, το οποίο παράγει σταφύλια με αρνητικό αποτύπωμα CO2 για κάθε κιλό σταφύλι χάρη στην καθαρή ενέργεια που παράγει το ηλιακό γυαλί, ενώ έχει αυξήσει την παραγωγικότητα σε δυο τρύγους το χρόνο.

    Η Solmeyea

    Η Solmeyea είναι μια ελληνική εταιρεία βιοτεχνολογίας που ιδρύθηκε το 2019 με έδρα το Λεοντάρι Αττικής. Η εταιρεία εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση δύο από τα πιο πιεστικά προβλήματα της ανθρωπότητας: την κλιματική αλλαγή και την έλλειψη τροφίμων.

    Η Solmeyea έχει αναπτύξει μια πατενταρισμένη τεχνολογία που αξιοποιεί το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από βιομηχανικές εκπομπές για την παραγωγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας από μικροφύκη. Η διαδικασία αυτή, γνωστή ως “φωτοσύνθεση”, πραγματοποιείται σε κάθετες μονάδες καλλιέργειας μικροφυκών, εξασφαλίζοντας βιώσιμη και αποδοτική παραγωγή.

    Στόχος του Βασίλη Στενού, που είναι ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας, είναι μέχρι το 2030 να δεσμεύει σε ετήσια βάση ένα δισεκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα, τους οποίους ταυτόχρονα θα αξιοποιεί προς παραγωγή ύψιστης ποιότητας, βιώσιμων πρώτων υλών για διατροφικά προϊόντα από συγκεκριμένα στελέχη μικροφυκών, βασιζόμενοι σε πατενταρισμένη τεχνολογία της, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της διατροφής 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων από τα υλικά της σε ετήσια βάση από το 2030 και μετά.

    Η AgroSemi

    Η Argo Semi είναι μια εταιρεία που αναπτύσσει ολοκληρωμένα κυκλώματα για ραδιοσυχνότητες (RF) για υποδομές 5G κάτω των 6GHz, όπως μονάδες ραδιοφώνου μακροκυψέλης και σταθμούς βάσης μικροκυψελών.

    Tο έργο Argo Active Antenna που κέρδισε τη χρηματοδότηση εστιάζει στην ανάπτυξη, ολοκλήρωση και βελτιστοποίηση της τεχνολογίας Argo Semi Active Antenna Catalyst. Αυτή η καινοτόμος τεχνολογία είναι έτοιμη να βελτιώσει την απόδοση και την αποδοτικότητα στις επόμενες γενιές ασύρματης επικοινωνίας.

    Tο EIC Accelerator προσφέρει επιχορηγήσεις έως και €2.5 εκατομμύρια σε start-ups και ΜμΕ, σε συνδυασμό με επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου από €0.5 έως €15 εκατομμύρια ή και περισσότερα μέσω του EIC Fund.

    Επιπλέον της οικονομικής υποστήριξης, όλα τα έργα επωφελούνται από ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών επιτάχυνσης επιχειρήσεων, παρέχοντας πρόσβαση σε κορυφαία τεχνογνωσία, εταιρείες, επενδυτές και παράγοντες του οικοσυστήματος.

    Οι εταιρείες μπορούν να υποβάλλουν τις ιδέες τους στο EIC Accelerator οποιαδήποτε στιγμή, με αξιολόγηση εντός 6-8 εβδομάδων. Μέχρι σήμερα, πάνω από δώδεκα χιλιάδες start-ups έχουν υποβάλει ιδέες από την έναρξη του EIC το 2021.

    Διαβάστε επίσης:

    Τάσος Βασιλειάδης: Η επένδυση στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST – Μετά τη Λάρισα, στα Ιωάννινα και… στην Ινδία

    Πάνω από €500 εκατ. έχουν σηκώσει οι ελληνικές startups το 2024

    Ο Λάτσης μπαίνει στα αθλητικά είδη μέσω της startup Ena Athletics



    ΣΧΟΛΙΑ