“Έχουμε προτάσεις για να καλυφθεί με δίκαιο τρόπο το έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί στο λογαριασμό των ΑΠΕ και αν προσκληθούμε στο διάλογο θα τις καταθέσουμε”, σημειώνουν πηγές  του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ), στον οποίο Πρόεδρος είναι ο Γιώργος Περιστέρης.

Ο ΕΣΗΑΠΕ εκπροσωπεί τις εταιρείες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ και τα μέλη του δραστηριοποιούνται στην κατασκευή μονάδων παραγωγής και εκμετάλλευσης αιολικής ενέργειας, καθώς και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει για το έλλειμμα των 280 εκατ. ευρώ εξηγούν, ότι ο εν λόγω λογαριασμός κατέστη ελλειμματικός από πλεονασματικός, κυρίως:

– Λόγω της μείωσης, το Σεπτέμβριο του 2019, του ΕΤΜΕΑΡ κατά 25% (αναδρομικά από 1/1/2019), προκειμένου να αντισταθμιστούν στους τελικούς καταναλωτές οι σημαντικές αυξήσεις των τιμολογίων  της ΔΕΗ, που έγιναν τότε με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής της θέσης.
– Λόγω της πτώσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της ΟΤΣ, ως συνέπεια της πανδημίας, που μείωσαν αναλογικά τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ.
Την περίοδο αυτή, η συζήτηση εντείνεται για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα, και ο Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ τονίζει ότι ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων κάλυψης του ελλείματος θα πρέπει να στηρίζεται στα παρακάτω:
1. Υποβολή από την Κυβέρνηση μιας πλήρως αιτιολογημένης και ποσοτικοποιημένης πρότασης ενίσχυσης του ΕΛΑΠΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα καλύπτει τις απώλειες εκείνες του Ειδικού Λογαριασμού που προκλήθηκαν αποκλειστικά εξαιτίας της πανδημίας. Το ποσό αυτό ανέρχεται τουλάχιστον στα €100 εκατ. μόνο για το 2020.
2. Αύξηση του ποσοστού των εσόδων από τη δημοπρασία δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που κατευθύνεται στον ΕΛΑΠΕ, από 65% σε 85%, για μια περίοδο τουλάχιστον 2 ετών. Με το μέτρο αυτό, θα εισρεύσουν στο λογαριασμό πλέον των 100 εκατ. το έτος.
3. Διατήρηση της αντισταθμιστικής χρέωσης του ΜΜΚΘΣΣ και μετά την έναρξη λειτουργίας των νέων αγορών ηλεκτρισμού(€120 εκατ./έτος).

Καταλήγει, επισημαίνοντας ότι “σκέψεις περί επιβολής νέων εισπρακτικών μέτρων για την κάλυψη του ελλείμματος, αποκλειστικά ή κυρίως εις βάρος των παραγωγών ΑΠΕ, π.χ.  περικοπές (έκτακτες ή μόνιμες) στα έσοδα των εν λειτουργία έργων ΑΠΕ, ή άλλα παρόμοια, είναι ξεπερασμένες, μονοδιάστατες και ατελέσφορες, θα δυναμιτίσουν δε με βεβαιότητα το καλό επενδυτικό κλίμα για τις ΑΠΕ που χτίστηκε με τόσο κόπο μετά το περίφημο New Deal. Πέραν του γεγονότος ότι αντίκεινται ευθέως στις διατάξεις περί αποφυγής επιζήμιων αναδρομικών ρυθμίσεων της νέας Οδηγίας 2018/2001 για τις ΑΠΕ”.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση