Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ηλεκτρονική Βίβλο του τουρισμού φτιάχνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Κυριάκος Πιερρακάκης

Κυριάκος Πιερρακάκης

Πλατφόρμα παρακολούθησης της οικονομικής πορείας των τουριστικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου φέρνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, για λογαριασμό του υπουργείου Τουρισμού.

Ο προϋπολογισμός του έργου για τη δημιουργία της πλατφόρμας mydigitaltourism.gr ξεπερνάει τα 16 εκατ. ευρώ και φορέας χρηματοδότησης είναι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η Κοινωνία της Πληροφορίας, ως ανάδοχος του έργου, ανακοίνωσε τη διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες το έργο θα ενταχθεί σε πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, όντας το τελευταίο πριν προκηρυχθούν εκλογές.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η δημιουργία της εν λόγω πλατφόρμας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για το υπουργείο Τουρισμού, καθώς σκοπός της είναι να καταγράφει την πορεία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο και να λαμβάνει σημαντικά στατιστικά για την πορεία της οικονομίας.

Συγκεκριμένα στόχος της πλατφόρμας «mydigitaltourism» είναι η μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων, η βελτίωση της διαθεσιμότητας έγκαιρων και αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων σχετικά με τις τουριστικές οικονομικές δραστηριότητες και η παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο που αφορούν στη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα (π.χ. διαμονή εκτός καταλυμάτων σε άλλου είδους εγκαταστάσεις όπως camping, σκάφη αναψυχής κ.α.), τη στιγμή που αυτά θα γίνονται διαθέσιμα από τις επιχειρήσεις, σχετικά με τις αφίξεις τουριστών.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο διαγωνισμός για το έργο αναμένεται να προκηρυχτεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο, ενώ λόγω της σπουδαιότητας του έργου, αναμένεται να «τραβήξει» και το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών πληροφορικής και τεχνολογίας.

Τι αφορά το έργο

Το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων» αφορά στη δημιουργία της πλατφόρμας «mydigitaltourism», τη διαλειτουργικότητα με δημόσια μητρώα και συστήματα, καθώς και τη σύνδεση με άλλα υπο-δημιουργία μητρώα και εφαρμογές του Υπουργείου Τουρισμού και άντληση στοιχείων από αυτά και την ψηφιοποίηση αρχείων.

Για τη διοικητική εξυπηρέτηση αλλά και τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού στον τομέα του τουρισμού προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ελέγχου της λειτουργίας του συνόλου των τουριστικών επιχειρήσεων e-ΜΗΤΕ.

Στη νέα πλατφόρμα θα μεταπέσουν τα δεδομένα και οι λειτουργίες του υφιστάμενου Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΜΗΤΕ), ενώ παράλληλα, θα αναπτυχθεί διαλειτουργικότητα με σκοπό τη διασύνδεση με μητρώα και συστήματα στα οποία τηρούνται στοιχεία για τις τουριστικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε το Υπουργείο να μπορεί να έχει μια αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία που θα αντλούνται θα αφορούν όλες τις νομίμως λειτουργούσες τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ η διαδικασία υποβολής στοιχείων για την αρχική αδειοδότηση ή την ανανέωση της αδειοδότησης αυτών θα παραμείνει αρμοδιότητα των τρίτων συστημάτων.

Παράλληλα, θα ενταχθεί ο έλεγχος των επιχειρήσεων από τις περιφερειακές ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου (ΠΥΤ) στα πλαίσια της διερεύνησης τυχόν καταγγελιών που επίσης θα υποβάλλονται μέσω του νέου συστήματος.

Στόχος της πλατφόρμας «mydigitaltourism» είναι η μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων, η βελτίωση της διαθεσιμότητας έγκαιρων και αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων σχετικά με τις τουριστικές οικονομικές δραστηριότητες και η παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο που αφορούν στη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα (π.χ. διαμονή εκτός καταλυμάτων σε άλλου είδους εγκαταστάσεις όπως camping, σκάφη αναψυχής κ.α.), τη στιγμή που αυτά θα γίνονται διαθέσιμα από τις επιχειρήσεις, σχετικά με τις αφίξεις τουριστών.

Επιπλέον, το υπουργείο Τουρισμού θα αποκτήσει την ικανότητα να ελέγχει και υποστηρίζει την άντληση στοιχείων σε πραγματικό χρόνο (real time) τη στιγμή που αυτά θα γίνονται διαθέσιμα από τις Τουριστικές Επιχειρήσεις και να συγκεντρώνει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για την Ολιστική Διαχείριση της Τουριστικής Ανάπτυξης της χώρας.

Ποιες επιχειρήσεις θα ενταχθούν στην πλατφόρμα

Στα πλαίσια του έργου θα ενταχθούν στην νέα πλατφόρμα «mydigitaltourism» το σύνολο σχεδόν των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας.

Συγκεκριμένα στην πλατφόρμα θα ενταχθούν:

– Τουριστικά καταλύματα

– Εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής όπως άντληση στοιχείων για τους τουριστικούς λιμένες και λοιπές υποδομές θαλάσσιου τουρισμού από το Ηλεκτρονικό Μητρώο πληροφοριών Τουριστικών Λιμένων (ΗΜΤΛ) οριζόμενο εκ της παρ.1 του άρθρου 30 του ν.2160/93 ως ισχύει.

– Τουριστικά γραφεία και πράκτορες (κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 393/1976 (Α΄ 199))

– Γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων (επιχειρήσεις ολικής μίσθωσης ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων)

– Επιχειρήσεις εκμίσθωσης Μοτοσικλετών, Τρίτροχων και Τετράτροχων οχημάτων άνω των 50 κ.εκ.

– Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.) (τουριστικές επιχειρήσεις της  παραγράφου 1 που έχουν στην κυριότητα, νομή ή κατοχή τους ένα ή περισσότερα ειδικά τουριστικά λεωφορεία του ν. 711/1977)

– Ναυλομεσιτικά Γραφεία (τουριστικές επιχειρήσεις της παραγράφου 1 οι οποίες αναλαμβάνουν  την εκναύλωση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής)

– Επιβατηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως χωρίς μετρητή (λιμουζίνες) με οδηγό

– Ξεναγοί

Διαβάστε επίσης:

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Διαγωνισμός 60 εκατ. ευρώ για άδειες λογισμικού Oracle