ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ελληνική κρίση προκάλεσε μεγάλες αναταραχές στο λιανεμπόριο, με μεγάλες εταιρείες να ανακοινώνουν πτώχευση και να βάζουν λουκέτο στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
Τελευταίο θύμα της λαίλαπας που μαστίζει ακόμη και σήμερα τις ημέρες μας τις επιχειρήσεις ήταν η εταιρεία Raxevsky, που ασχολούνταν με το εμπόριο γυναικείων ενδυμάτων επί 43 συναπτά έτη και έκλεισε, αφήνοντας χωρίς δουλειά 100 υπαλλήλους.
Ο κατάλογος με τις εταιρείες που έκλεισαν την περίοδο της κρίσης είναι μακρύς: Sprider, Νeoset, Glou, Ηλεκτρονική Αθηνών είναι κάποιες από αυτές.
Τα γνωστά καταστήματα ρούχων είχαν προσπάθησαν αρκετά για να ξεφύγουν από το μοιραίο αλλά μάταια. Τα Sprider από το 2009 μέχρι το 2013, όταν και έκλεισαν οριστικά, είδαν την οικονομική τους κατάσταση να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Μόνο τον Νοέμβρη του 2013 45 καταστήματα έκλεισαν και 800 εργαζόμενοι έμειναν στο δρόμο.
Ηλεκτρονική Αθηνών
Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες για ηλεκτρονικό εξοπλισμό στην Ελλάδα η οποία διατηρούσε 44 καταστήματα στην Ελλάδα και άλλα 3 στην Κύπρο. Συνολικά απασχολούσε περίπου 450 εργαζομένους. Μετά από 60 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά πτώχευσε οριστικά στις 9 Μαρτίου 2016, γεγονός που ήρθε ως απόρροια των capital controls κατά βάση.
Ατλάντικ μάρκετ
Κάποτε υπήρξε η πέμπτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας. Είχε φτάσει να απασχολεί 3.500 εργαζόμενους ενώ συνεργαζόταν με πάνω από 2.000 προμηθευτές. Το 2011 έβαλε λουκέτο με τους ιδιοκτήτες και βασικούς μετόχους να ξεκινάνε μια σκληρή κόντρα μεταξύ τους αναφορικά με το ποιος έφταιξε για αυτή την εξέλιξη.
Φωκάς
Ο όμιλος ένδυσης και υποδημάτων μετρούσε πάνω από 80 χρόνια ζωής με κατάστημα στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Όταν έκλεισε το 2013, 1.500 άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά.
Diana
Μετά από 32 χρόνια λειτουργίας η Diana οδηγήθηκε σε πτώχευση το 2012. Είχε ιδρυθεί το 1980, ενώ εκτός από το εργοστάσιο στην Ξάνθη είχε εγκαταστάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κοζάνη, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης.
Νeoset
Μία από τις πιο πετυχημένες βιομηχανίες επίπλων στον ελληνικό χώρο η οποία οδηγήθηκε σε πτώχευση τον Μάρτιο του 2014 και είχε κατασχεθεί το οικόπεδο εργοστασίου της στην Εύβοια. Δεν κατάφερε ποτέ να συναγωνιστεί ποτέ τα IKEA. Πριν κλείσει η εταιρεία εμφάνιζε ζημιές ύψους 53,1 εκατ. Ευρώ.
Glou
Το 1985 ο Δημήτρης Γλου άνοιξε το πρώτο κατάστημα με είδη ένδυσης και αθλητικών ειδών. Το 1994, οι αδελφοί Γλου αρχίζουν να δραστηριοποιούνται στη χονδρική αγορά αθλητικών ειδών σε συνεργασία με την εταιρία Puma. Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν η Puma τους απείλησε ότι θα κινηθεί δικαστικά ζητώντας 130 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή η εταιρεία θεωρεί ότι συστηματικά υπεξαίρεσαν και καταχράστηκαν τα δύο αδέλφια, έπειτα από έρευνα της Deloitte, από το 2008 ως και το 2010.
Aγνό
Η γνωστή γαλακτοβιομηχανία έκλεισε το 2014 ύστερα από 11 χρόνια γεμάτα με προβλήματα. Δάνεια τα οποία δεν αποπληρωνόντουσαν έπαιξαν το μεγαλύτερο ρόλο στην πορεία της προς το λουκέτο. Με το κλείσιμο της 375 εργαζόμενοι έμειναν στον δρόμο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Αγωγή κατά της FED από τράπεζες για τον τρόπο διεξαγωγής των stress tests
- Τραμπ: Δηλώνει ότι θα επιδιώξει σθεναρά την επιβολή της θανατικής ποινής σε «βιαστές, δολοφόνους και κτήνη»
- Κύπρος: Θα λάβουμε κάθε διαθέσιμο μέτρο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σε περίπτωση παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου από μια συμφωνία Τουρκίας-Συρίας
- Υπ. Υγείας: Ξεκινά η νέα καμπάνια του Εθνικού Προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για την ευαισθητοποίηση του κοινού