Στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών του υπουργείο Ενέργειας είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους, εντοπίζοντας και παρεμβαίνοντας στους παράγοντες που ανεβάζουν το συνολικό κόστος ενέργειας και δεν εξαρτώνται από την τιμή κιλοβατώρας. Ουσιαστικά είναι δυσλειτουργίες του ηλεκτρικού συστήματος, που δημιουργούν περιφερειακά κόστη, ένα έξτρα λίπος, που εκτιμάται ότι μπορεί να μειωθεί, κατεβάζοντας το συνολικό λογαριασμό του μήνα.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η στόχευση αφορά  ζητήματα, όπως, οι απώλειες δικτύου, ο λογαριασμός προσαυξήσεων και το μεγάλος κόστος παραγωγής ενέργειας των νησιών, όπου η ενέργεια παράγεται από μονάδες πετρελαίου με υψηλό κόστος ρύπων.

1

Σε πρώτη φάση δηλαδή για το επόμενο δίμηνο, το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Ενέργειας, αναφέρουν πηγές, πρόκειται να επικεντρωθεί στη συγκέντρωση δεδομένων, ώστε να υπολογιστεί ποια είναι ακριβώς τα κόστη αυτά, τα οποία δημιουργούν υψηλότερο ενεργειακό κόστος σε καταναλωτές και βιομηχανία.

Σε δεύτερη φάση θα μελετηθεί, ποιες παρεμβάσεις μπορεί να γίνουν, ώστε αυτά τα κόστη να μειωθούν έστω λίγο, εκτιμώντας ότι ακόμη και η μικρή μείωσή τους μπορεί να φέρει ένα ουσιαστικό συνολικό αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, “μέχρι τη λιανική μεσολαβούν πολλά στοιχεία και σε ορισμένα μπορούμε να παρέμβουμε. Τα νησιά και οι διασυνδέσεις είναι ένα μεγάλο κόστος και όσο τα διασυνδέουμε, τόσο μειώνεται. Οι απώλειες δικτύου είναι ακόμη ένα θέμα και έχουμε πάρει μέτρα, ενώ θα δούμε τί ακόμα μπορούμε να κάνουμε. Αντίστοιχα, πρέπει να δούμε και τους λογαριασμούς προσαυξήσεων”.

Επίσης, προτεραιότητα του υπουργείου είναι οι ευάλωτες ομάδες, και αναζητούνται τρόποι ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος  και οι ευάλωτοι καταναλωτές,  να στηριχθούν διότι υπάρχουν υψηλά ποσοστά ενεργειακής φτώχειας στη χώρα.
Τέλος, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στη δυνατότητα των πολιτών να ενημερώνονται και να επικοινωνούν με το υπουργείο Ενέργειας για τα θέματα που τους ενδιαφέρουν. Καθώς το υπουργείο Ενέργειας έχει δεκάδες θέματα που αφορούν το κοινό, από προγράμματα εξοικονόμησης μέχρι δράσης για ειδικές ομάδες, είναι σημαντικό να υπάρχει ένας εύκολος και σαφής δίαυλος επικοινωνίας, ώστε το υπουργείο να έρθει πιο κοντά στον πολίτη.

Λογαριασμός Προσαυξήσεων

Στο μικροσκόπιο των υπευθύνων για την ενεργειακή πολιτική, μπαίνει ο Λογαριασμό Προσαυξήσεων, ο οποίος όπως απέδειξε πρόσφατη μελέτη της Grant Thornton έχει διπλασιαστεί το τελευταίο εξάμηνο.
Οι Λογαριασμοί Προσαυξήσεων περιλαμβάνουν χρεώσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης, τις απώλειες του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και άλλες ρυθμιζόμενες χρεώσεις που επιβάλλονται στο πλαίσιο της χονδρικής αγοράς ενέργειας.
Οι ΛΠ αποτελούν βασικό στοιχείο του κόστους ενέργειας για τους καταναλωτές ενέργειας Υψηλής Τάσης και ιδιαίτερα για τους βιομηχανικούς καταναλωτές.
Η μελέτη έδειξε ότι το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μια έντονη ανοδική τάση στις τιμές των ΛΠ, και ιδιαιτέρως στον ΛΠ3. Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο του 2024 οι τιμές του ΛΠ3 σχεδόν διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 500 εκ. και επιβαρύνοντας σημαντικά τους καταναλωτές υψηλής τάσης.

Απώλειες δικτύου και ρευματοκλοπές

Οι τεχνικές απώλειες ενέργειας εξαρτώνται από πλήθος παραμέτρων που σχετίζονται κυρίως με το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του δικτύου (μήκη γραμμών, πλήθος μετασχηματιστών, πυκνότητα φορτίου, διεσπαρμένη παραγωγή), τα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές αποδοτικότητας του εξοπλισμού και των στοιχείων του δικτύου και το επίπεδο φόρτισης σε σχέση με τη μέγιστη δυναμικότητά τους. Οι μη τεχνικές απώλειες συναρτώνται σε μεγάλο βαθμό με φαινόμενα ρευματοκλοπής.

Οι απώλειες ενέργειας στα δίκτυα διανομής αποτελούν σημαντική συνιστώσα του συνολικού κόστους ενέργειας για τον τελικό καταναλωτή. Σύμφωνα με τον τρέχοντα σχεδιασμό της αγοράς, οι προμηθευτές υφίστανται το κόστος προμήθειας αυτής της ενέργειας από την αγορά και το ενσωματώνουν στα τιμολόγια λιανικής. Για τις ανάγκες λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι αναμενόμενες απώλειες ενέργειας στα δίκτυα διανομής προσεγγίζονται μέσω συντελεστών απωλειών, οι οποίοι υπολογίζονται από τους Διαχειριστές Δικτύου και εγκρίνονται από τη ΡΑΕ.

Οι απώλειες δικτύου επίσης θεωρείται ότι είναι υψηλές καθώς, στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν γίνει επενδύσεις για μια δεκαετία. Αφού διαγνωστεί το πρόβλημα, θα μελετηθεί αν μπορεί να υπάρξει ένα πλάνο ώστε να προχωρήσουν κάποιες επενδύσεις που να μειώσουν τις απώλειες.

Κόστος παραγωγής στα νησιά

Στο στόχαστρο μπαίνει και το κόστος παραγωγής ενέργειας στα νησιά, που καθώς γίνεται από μονάδες πετρελαίου επιβαρύνεται από το κόστος των ρύπων. Από 52% έως και 1.802%  ακριβότερο είναι το κόστος της κιλοβατώρας στα μη συνδεδεμένα νησιά σε σχέση με το αντίστοιχο της ηπειρωτικής Ελλάδας για τη ΔΕΗ, η οποία καταναλώνει μαζούτ για την παραγωγή ενέργειας στα νησιά του Αιγαίου.

Όσο καθυστερεί η διασύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, τόσο το επιπλέον κόστος θα επιβαρύνει τους καταναλωτές δια των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Τα κόστη θα ήταν, μάλιστα, πολλαπλάσια για την ίδια τη ΔΕΗ, αλλά χάρη στη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα αυτά διαμορφώνονται σε «λογικότερα» επίπεδα.
Πάντως, το σχέδιο διασύνδεσης των νησιών με καλώδιο από την ηπειρωτική Ελλάδα θα είχε επιλύσει το πρόβλημα, αλλά αυτό παραμένει στα χαρτιά για περισσότερα από 20 χρόνια.  Το επιπρόσθετο κόστος επιμερίζεται σε όλους τους καταναλωτές μέσα από τη χρέωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ρεύματος.