Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς αλλάζει το παιχνίδι η απόφαση της Protergia να απορροφήσει τις αυξήσεις – Πετά το γάντι στη ΔΕΗ

Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) - Θεόδωρος Σκυλακάκης (ΥΠΕΝ) - Ευάγγελος Μυτιληναίος (Metlen)

Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) - Θεόδωρος Σκυλακάκης (ΥΠΕΝ) - Ευάγγελος Μυτιληναίος (Metlen)

Σε game changer αναδεικνύεται η Protergia, της METLEN Energy & Metals, σε μια δύσκολη περίοδο για το ηλεκτρικό σύστημα, με την απόφασή της να απορροφήσει τις αυξήσεις της τιμής του ρεύματος και να ανακοινώσει νωρίτερα, από την 1η Αυγούστου, τις τιμές του πράσινου τιμολογίου της για το μήνα Αύγουστο.

Δίνοντας σημαντική έκπτωση, ανακοίνωσε τιμή 15,9 λεπτά/κιλοβατώρα για τον επόμενο μήνα στο πράσινο τιμολόγιό της, δηλαδή απορρόφησε 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αφού η τιμή σύμφωνα με τον τύπο και τη μέση τιμή της χονδρεμπορικής του Ιουλίου θα ήταν 26 λεπτά/κιλοβατώρα.

Με την κίνηση αυτή ματ, έκοψε τον… γόρδιο δεσμό που δημιούργησαν οι υψηλές τιμές, οι υποθέσεις για υψηλής έκτακτη εισφορά και η εξάρτηση από την ανακοίνωση της ΔΕΗ για την τιμή που θα δώσει στο πράσινο τιμολόγιο, και πέτυχε τα εξής:

– Ανέβασε τον πήχη του ανταγωνισμού και έδωσε σήμα στην αγορά, ώστε  και οι άλλοι πάροχοι αν θέλουν να είναι ανταγωνιστικοί να απορροφήσουν τις αυξήσεις.

– Διευκόλυνε την άσκηση επί χάρτου του υπουργείου, που ετοιμάζει το νόμο για τις επιδοτήσεις, ώστε να έχει από τώρα μια εικόνα για τις τιμές του Αυγούστου. Ταυτόχρονα, δίνοντας σημαντική έκπτωση αποκλιμακώνει το φόβο του υπουργείου για υψηλές τιμές.

– Αν για το μέσο όρο των πελατών του πράσινου τιμολογίου οι τιμές διαμορφωθούν υψηλότερα και δοθούν  επιδοτήσεις, οι πελάτες της Protergia θα έχουν ακόμη πιο μειωμένη τιμή. Σημειώνεται ότι η επιδότηση που θα αποφασιστεί θα εφαρμοστεί εξίσου σε όλα τα τιμολόγια ανεξάρτητα από την τιμή τους, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο. Αν δηλαδή η μέση τιμή στα πράσινα τιμολόγια διαμορφωθεί στα 18 λεπτά και αποφασιστεί επιδότηση 3 λεπτά/κιλοβατώρα, θα την πάρουν οι πελάτες όλων των κυμαινόμενων τιμολογίων όλων των εταιρειών, ακόμη και αν ο δικός τους πάροχος δίνει στα 15 λεπτά/κιλοβατώρα την τιμή στο πράσινο τιμολόγιο.

– Δεν αναμένει τη ΔΕΗ να δώσει τιμή για τον Αύγουστο διαμορφώνοντας τις τιμές στην αγορά ώστε να ακολουθήσει, αλλά παίρνοντας την πρωτοβουλία δίνει πρώτη το σήμα των εκπτώσεων.

– Αποδεικνύει στην πράξη ότι οι καθετοποιημένοι πάροχοι, που συνδυάζουν παραγωγή και εμπορία ενέργειας, μπορούν να λειτουργούν ανταγωνιστικά και να εξουδετερώνουν τις αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά με εκπτώσεις.

– Αν πράγματι οι τιμές και των υπολοίπων εταιρειών και κυρίως της ΔΕΗ κινηθούν στα 16 λεπτά, πετυχαίνει να δοθούν μικρές επιδοτήσεις και επομένως μικρή επιβάρυνση στους παραγωγούς ενέργειας με την έκτακτη εισφορά.

Πώς η Protergia πέταξε το γάντι στη ΔΕΗ

Πλέον όλα τα φώτα είναι στραμμένα στη ΔΕΗ, και την τιμή που θα ανακοινώσει για το πράσινο τιμολόγιο του Αυγούστου.

Αν ακολουθήσει την εμπορική πολιτική της Protergia και δώσει τιμή κοντά στα 16 λεπτά/κιλοβατώρα, οι επιδοτήσεις που θα δοθούν θα είναι μικρές και αντίστοιχα μικρή η έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ενέργειας.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι δύσκολα η ΔΕΗ θα ανακοινώσει ένα σημαντικά ακριβότερο τιμολόγιο. Μόνο που κάτι τέτοιο, μια τόσο μεγάλη έκπτωση, στη ΔΕΗ θα κοστίσει πολύ περισσότερο, αφού το πελατολόγιο της ΔΕΗ είναι τεράστιο αφού κατέχει το 72% της αγοράς.

Αντίθετα στην Protergia οι μεγάλες εκπτώσεις 10 λεπτών/κιλοβατώρα προκαλούν πολύ μικρότερο κόστος, αφού αντιστοιχεί σε λιγότερους πελάτες.

Οι αποφάσεις τις εμπορικής πολιτικής της ΔΕΗ αναμένεται να γνωστοποιηθούν σύντομα, ενώ την επόμενη εβδομάδα και μετά και την ανακοίνωση της ΔΕΗ για τις τιμές του Αυγούστου το υπουργείο αναμένεται να καταθέσει το νομοσχέδιο για τις επιδοτήσεις και την εισφορά στους παραγωγούς ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι ενόψει της μεγάλης αύξησης στη χονδρεμπορική αγορά τον Ιούλιο, και του κινδύνου για υψηλές τιμές ρεύματος τον Αύγουστο το υπουργείο ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δώσει επιδοτήσεις ώστε να περιορίσει την ενδεχόμενη αύξηση των τιμών.

Οι επιδοτήσεις θα δοθούν σε όλα τα κυμαινόμενα τιμολόγια των καταναλωτών έως 500 kWh, και θα χρηματοδοτηθούν από την έκτακτη εισφορά των παραγωγών ενέργειας, καθώς θεωρεί ότι η αύξηση των τιμών προήλθε από τις υψηλές προσφορές που κάνουν οι μονάδες φυσικού αερίου, εκμεταλλευόμενες την αυξημένη ζήτηση ενέργειας.

Η μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς, όλο τον μήνα Ιούλιο στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας κινείται αυξητικά κατά 45% πάνω από την αντίστοιχη του Ιουνίου (142,7 ευρώ έναντι 98 ευρώ), ανεβάζοντας ανάλογα τις προβλέψεις για το που θα κινηθούν τα πράσινα τιμολόγια, που βασίζονται στην τιμή της χονδρεμπορικής του προηγούμενου μήνα.

Διαβάστε επίσης:

Σημαντική κίνηση από Protergia: Διατηρεί σταθερές τις τιμές ρεύματος και τον Αύγουστο

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Την επόμενη εβδομάδα ο νόμος για το ποσό της εισφοράς των παραγωγών ενέργειας

Κωνσταντίνος Ξιφαράς (ΔΕΠΑ Εμπορίας): Προχωράμε την κατασκευή 500 MW φωτοβολταϊκών- Άδειες αποθήκευσης για 200 MW