• Business

    Ηλεκτρικό ρεύμα: Νέο αλαλούμ στα τιμολόγια- Τα εξάμηνα δεν θα είναι μπλε, έρχονται τα διζωνικά και τα πορτοκαλί, φεύγουν τα πράσινα

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Μια σειρά νέων αλλαγών έρχονται στα τιμολόγια ρεύματος, αλλάζοντας τα δεδομένα και τα χρώματα που μέχρι σήμερα γνώριζαν οι καταναλωτές.

    Έρχονται τα πορτοκαλί και τα διζωνικά, που δίνουν δυνατότητα άλλης χρέωσης στην ενέργεια ανάλογα την ώρα της ημέρας, φεύγουν τα πράσινα και αλλάζει ο ορισμός στα μπλε. Οι αλλαγές αυτές σημαίνουν μια νέα περίοδο διερεύνησης για τους καταναλωτές για να βρουν πιο τιμολόγιο τους ταιριάζει και νέες εμπορικές πολιτικές για τους προμηθευτές.

    Με το τέλος του έτους το πράσινο τιμολόγιο στο οποίο σήμερα είναι η πλειοψηφία των καταναλωτών παύει να είναι υποχρεωτικό, κάτι που σημαίνει ότι οι εταιρείες θα μπορούν να το καταργήσουν. Εξάλλου, αποδείχθηκε ακριβότερο από πολλές άλλες επιλογές, καθώς ο τύπος που το διαμορφώνει εξαρτάται από την τιμή χονδρεμπορικής.

    Συγκεκριμένα σχετικά με τα τιμολόγια με πράσινη σήμανση ο κ. Σκυλακάκης είπε: «Το τι πρέπει να γίνει θα πρέπει να περιμένουμε 1,5 μήνα, τα πράσινα τιμολόγια τελειώνουν ως θεσμική ρύθμιση στο τέλος του έτους, θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό, τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε ανακοινώσεις».  Οι καταναλωτές πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε μπλε τιμολόγια και σε κίτρινα.

    Τα εξάμηνα μπλε θα γίνουν κίτρινα

    Στο μεταξύ όμως από τις αρχές του έτους τα μπλε αλλάζουν και θα είναι μπλε μόνο τα 12μηνης διάρκειας σταθερά τιμολόγια, και όχι και τα 6μηνης διάρκειας σταθερά τιμολόγια, όπως είναι σήμερα.

    Ειδικότερα, ο ορισμός του μπλε τιμολογίου θα πρέπει να αλλάξει εφαρμόζοντας τη νέα Οδηγία που προβλέπει ότι τα 6μηνα σταθερά τιμολόγια που μέχρι σήμερα ανήκουν στα μπλε, δε θα είναι μπλε αλλά θα ανήκουν στα μικτά τιμολόγια και θα είναι κίτρινα. Οι εταιρείες θα πρέπει υποχρεωτικά να προσφέρουν στους καταναλωτές και ένα μπλε τιμολόγιο, δηλαδή ένα σταθερό τιμολόγιο 12μηνες διάρκειας.

    Σημειώνεται ότι στα 6μηνα σταθερά τιμολόγια, οι εταιρείες προσφέρουν πιο χαμηλές  τιμές από ότι στα 12μηνα, αφού μπορούν να πετύχουν καλύτερες τιμές για 6 μήνες στην αγορά ενέργειας. Όμως μέχρι σήμερα, καθώς τα 6μην θεωρούνται μπλε έχουν ρήτρα αποχώρησης, κάτι που δεν θα έχουν όταν γίνουν κίτρινα. Αυτή η αλλαγή μπορεί να αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας τους, και να μην μπορούν να προσφέρουν τόσο χαμηλές τιμές όπως σήμερα.

    Επιπλέον, προς το άμεσο μέλλον τα πορτοκαλί που είναι τα δυναμικά τιμολόγια, θα ξεκινήσουν για τις επιχειρήσεις και στη συνέχεια όσοι οικιακοί καταναλωτές βάλουν τον ειδικό μετρητή θα μπορούν να επιλέξουν το πορτοκαλί τιμολόγιο. Μάλιστα χθες πραγματοποιήθηκε ακόμη μια συνάντηση στη ΡΑΕΥ με τους προμηθευτές για να καταλήξουν στο κείμενο της διαβούλευσης για το πορτοκαλί τιμολόγιο, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

    Τα πορτοκαλί τιμολόγια, θα δίνουν διαφορετικές τιμές μέσα στη μέρα, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να κατευθύνει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες που η τιμή της είναι χαμηλότερη.

    Στις αλλαγές που έρχονται είναι και  τα διζωνικά τιμολόγια. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου, αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν η ζώνη χαμηλής χρέωσης ρεύματος κατά τις βραδινές ώρες (τα γνωστά σε όλους νυχτερινά τιμολόγια) και τη θέση της στη συγκεκριμένη κατηγορία θα πάρουν τα διζωνικά τιμολόγια, με τα οποία περισσότερα από 1,2 εκατ. νοικοκυριά θα έχουν φθηνότερο ρεύμα. Τα τιμολόγια αυτά αφορούν όσους έχουν νυχτερινό ρεύμα, δηλαδή φθηνότερο ρεύμα τη νύχτα, και αυτό που αλλάζει, είναι ότι η δυνατότητα για φθηνότερο ρεύμα θα προσφέρεται άλλες ώρες της ημέρας, και ειδικότερα, το μεσημέρι.

    Οι ώρες που θα έχουν τα νοικοκυριά φθηνό ρεύμα κατά τη διάρκεια της ημέρας θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες, αλλά το ΥΠΕΝ σχεδιάζει τα νοικοκυριά να έχουν φθηνότερο ρεύμα περίπου από τις 10 έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ εξετάζεται η αλλαγή του συγκεκριμένου ωραρίου ανάλογα με τις εποχές και τα Σαββατοκύριακα να δίνεται η δυνατότητα για φθηνό ρεύμα για περισσότερες από 10 ώρες. Στόχος είναι να μετακινηθεί η ζήτηση εκεί που υπάρχει η φθηνή τιμή, γιατί αυτό θα επιτρέψει να είναι χαμηλότερα τα τιμολόγια που θα δίνουν οι πάροχοι.



    ΣΧΟΛΙΑ