• Business

    Ηλεκτρικό ρεύμα: Μινι ράλι στις τιμές επόμενης μέρας στο Χρηματιστήριο ενέργειας

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης


    Συνεχίζεται και σήμερα Τετάρτη 28/8 το μίνι ράλι στις τιμές  επόμενης μέρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας  με την τιμή στα 189,03 ευρώ /μεγαβατώρα, από 164,55 ευρώ /μεγαβατώρα χθες και 142,86 ευρώ /μεγαβατώρα προχθές.

    Η αύξηση στην τιμή συνδέεται με την πτώση του μεριδίου των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, ενώ η μέγιστη τιμή ημέρας είναι 647 ευρώ και η ελάχιστη 111 ευρώ με τη ζήτηση στις 200 γιγαβατώρες. Στο μείγμα παραγωγής 42,9% έχει το αέριο, 30,5% οι ΑΠΕ, 9,7% ο λιγνίτης, 9,1% οι εισαγωγές και 4,3% τα υδροηλεκτρικά.

    Οι ανοδικές πιέσεις στην αγορά του ηλεκτρισμού, σύμφωνα με πηγές, οφείλονται και στους φόβους και  την αστάθεια που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην αγορά του φυσικού αερίου. Χθες οι τιμές του καυσίμου αυξήθηκαν συνεχίζοντας τη δυναμική που είχε αναπτυχθεί από την περασμένη Παρασκευή, καθώς ο Αύγουστος φτάνει στο τέλος του και στην αγορά αποτυπώνονται οι  κίνδυνοι για την προσφορά, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.

    Χθες Τρίτη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αυξήθηκαν στα 38,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα , με άνοδο 3,1% από την προηγούμενη συνεδρίαση λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και των προβλέψεων για χαμηλότερες θερμοκρασίες.

    Παρά αυτά τα κέρδη, τα ισχυρά επίπεδα αποθήκευσης, με την ευρωπαϊκή αποθήκευση φυσικού αερίου στο 91,6% της χωρητικότητας, συνέβαλαν στον περιορισμό περαιτέρω αυξήσεων των τιμών. Η αγορά παρακολουθεί στενά τη σύγκρουση στη Γάζα, τις εντάσεις Ουκρανίας-Ρωσίας και πιθανούς κινδύνους από το Ιράν. Αναμένεται ψυχρός καιρός στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη βορειοδυτική Ευρώπη, αλλά οι αναλυτές προτείνουν ότι η αγορά μπορεί να σταθεροποιηθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα λόγω της ισορροπίας μεταξύ των ισχυρών αποθεμάτων και των συνεχιζόμενων κινδύνων.

    Τιμές χονδρεμπορικής

    Αν για όλους τους παραπάνω λόγους, τις επόμενες ημέρες, οι τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, τότε η μέση τιμή Αυγούστου θα κινηθεί στα επίπεδα της μέσης τιμής Ιουλίου δημιουργώντας και πάλι τις προϋποθέσεις για επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Τις πρώτες 25 μέρες του Αυγούστου η μέση τιμή στην χονδρεμπορική ήταν στα 125 ευρώ/μεγαβατώρα.

    Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα, τον Ιούλιο η μέση τιμή της μεγαβατώτας ήταν 134,98 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ η πλειοψηφία των καθετοποιημένων παρόχων επέλεξε να εφαρμόσει σημαντικές εκπτώσεις για να συγκρατήσει την άνοδο των τιμολογίων. Την 1η Σεπτεμβρίου θα διαπιστώσουμε αν θα συνεχιστεί αυτή η  εμπορική πολιτική και σε ποια επίπεδα θα κινηθούν οι τιμές των πράσινων τιμολογίων.

    «Επιδοτήσεις εάν υπάρξουν  θα «κλειδώσουν» προς το τέλος του Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου όταν θα υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα για τις τιμές των παρόχων», είχε πει ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

    Επίσης, είχε τονίσει ο υπουργός, «δεν γνωρίζω αν θα δούμε τις τιμές λίγο χαμηλότερα από Ιούλιο. Δεν αποκλείω νέες επιδοτήσεις. Όμως  όταν έχουμε μια αίσθηση των τιμών των παρόχων  θα αποφασίσουμε. Αν χρειαστεί θα υπάρξουν κονδύλια. Έχουμε  και το φόρο (στο φυσικό άρτιο των ηλεκτροπαραγωγών)που έχει δυνατότητα ισχύος για πάνω από ένα μήνα”.

    Διαβάστε επίσης

    Cenergy: Τι φέρνει η αύξηση κεφαλαίου και το νέο εργοστάσιο στις ΗΠΑ- Χρονιά ρεκόρ το 2025

    Principia (Enel-Macquarie):Εξαγόρασε την Dispatch Renewable Energy- ενισχύεται σε φ/β και αποθήκευση

    Kόλιν Χουάνγκ (Temu): Ο πιο πλούσιος άνδρας της Κίνας για μόλις 18 ημέρες – Γιατί κλυδωνίζεται η αυτοκρατορία του



    ΣΧΟΛΙΑ