Με αίτημα να μην υψωθούν και πάλι “ενεργειακά τείχη”, όπως αυτά που πέρυσι εμπόδιζαν την απρόσκοπτη ροή ενέργειας ανάμεσα στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη και συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών, πληροφορίες αναφέρουν ότι 5 χώρες της Ν.Α. Ευρώπης θα συναντήσουν τον Επίτροπο Ενέργειας Γιόρκενσεν το Μάιο.
Ειδικότερα, τα υπουργεία Ενέργειας Ουγγαρίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ελλάδας και Κύπρου συντονίζονται για να ισχυροποιήσουν την ομάδα χωρών Ν Ανατολικής Ευρώπης, να έχουν κοινή φωνή και να ζητήσουν, στο σύνολό του οι Ευρωπαϊκές χώρες να συντονιστούν ώστε να περιορίσουν ενδεχόμενη άνοδο των τιμών τον Αύγουστο.
Υπάρχουν φόβοι, ότι αν δεν υπάρξει μέριμνα, οι κορύφωση των τιμών που παρατηρήθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2024, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της χαμηλής στάθμης του νερού στα υδροηελεκτρικά και των μειωμένων ροών ενέργειας στα δίκτυα θα επαναληφθούν. Ωστόσο, για να αποφευχθεί αυτό το υπουργείο Ενέργειας, έχει υπογραμμίσει την Κομισιόν την ανάγκη να διαφυλαχθεί όσο γίνεται η χωρητικότητα των δικτύων. “Θα είναι μεγάλη αποτυχία της Κομισιόν αν για δεύτερο καλοκαίρι παρουσιάσει η αγορά ενέργειας το ίδιο πρόβλημα”, τονίζεται, ωστόσο πολλοί αμφιβάλλουν αν τα αιτήματα για μοίρασμα των υψηλών τιμών σε όλη την Ευρώπη….θα εισακουστούν.
Τι ζητούν οι 5 χώρες
Οι 5 χώρες ζητούν να υπάρξει ένας συντονισμός κεντρικά να μη μειώνονται οι διασυνοριακές ροές μεταξύ Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ευρώπης ειδικά σε περίπτωση που οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργήσουν και πάλι συνθήκες μεγάλης ανόδου των τιμών. Δηλαδή να αυξάνεται η δυναμικότητα καλωδίων όταν γίνεται, αλλά και να μη βγαίνουν μονάδες εκτός ή να γίνονται συντηρήσεις στο δίκτυο ταυτόχρονα.
Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την κρίση υψηλών τιμών του περσινού καλοκαιριού, το Σεπτέμβριο του 2024 ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει επιστολή στην Κομισιόν υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στις διασυνδέσεις.
Ειδικότερα, σημείωνε: «Χρειαζόμαστε νέα ώθηση για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Πρέπει να ολοκληρώσουμε την εσωτερική αγορά. Η τοπική συμφόρηση μπορεί να επηρεάσει μια ευρεία περιοχή, καθιστώντας κάθε διασυνοριακό σημείο ζήτημα ευρύτερου ενδιαφέροντος. Αυτό πρέπει να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και προωθούμε τις διασυνοριακές δυνατότητες. Επιπλέον, όταν οι αποκλίσεις στις τιμές μεταξύ χωρών μπορούν να φτάσουν σε τόσο ακραία επίπεδα, η αναλογία κόστους -οφέλους των διασυνδέσεων γίνεται ακόμα καλύτερη. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παρατηρήσεις, η νέα Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει το έργο της προώθησης περισσότερης διασυνοριακής χωρητικότητας».
Άλλες πηγές ωστόσο σημειώνουν, ότι είναι αμφίβολο αν θα συμφωνήσουν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, στις ενέργειες και δράσεις που επιθυμεί η Ν.Α Ευρώπη, καθώς, “σε περίοδο αύξησης τιμών, δεν θέλουν να διαχυθούν οι υψηλές τιμές στην Κεντρική Ευρώπη και ουσιαστικά προστατεύουν τη δική τους ενεργειακή αγορά”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
