• Business

    Ηλεκτρικό Ρεύμα: Διεργασίες στο παρά πέντε …για τις επιδοτήσεις- Ποια τιμολόγια συμφέρουν τώρα

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Τις έντονες αντιδράσεις των παραγωγών ενέργειας δέχεται τις τελευταίες μέρες το υπουργείο Ενέργειας, καθώς οι παραγωγοί ενέργειας από φυσικό αέριο, καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα κόστος λόγω της εισφοράς που θα έρθει, το οποί δεν γνωρίζουν και θα προσδιοριστεί την 1η Αυγούστου από τα πράσινα τιμολόγια που θα ανακοινώσει η ΔΕΗ.

    Τις επόμενες μέρες εν τω μεταξύ, αναμένονται … τα αποκαλυπτήρια του νέου νόμου που θα προβλέπει επιδοτήσεις για τον Αύγουστο, αλλά και πώς θα προσδιοριστεί η έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ενέργειας από φυσικό αέριο.

    Ποιο πράσινο τιμολόγιο θα προσδιορίζει την έκτακτη εισφορά

    Πληροφορίες αναφέρουν, ότι μετά τις έντονες αντιδράσεις των παραγωγών, το υπουργείο πλέον θα προσδιορίσει την επιδότηση…”με βάση το χαμηλότερο πράσινο τιμολόγιο”, το οποίο…εύχεται να είναι της ΔΕΗ, αφού το 70% των πελατών του πράσινου τιμολογίου είναι της ΔΕΗ.

    Είναι σε εξέλιξη διεργασίες, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να αποφευχθεί μια μεγάλη επιβάρυνση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, αν η ΔΕΗ ανακοινώσει πολύ υψηλές τιμές. Πηγές αναφέρουν, ότι γίνεται προσπάθεια η ΔΕΗ να δώσει εκπτώσεις, και να κρατήσει κάτω από τα 20 λεπτά το πράσινο τιμολόγιό της, για να μην ξεφύγει το ποσό της έκτακτης εισφοράς και αντίστοιχα καταλήξει το μέτρο σε παράλογες επιβαρύνσεις στους παραγωγούς ενέργειας.

    Θα πάρουν επιδότηση τα κίτρινα σταθερής τιμής για λίγους μήνες;

    Το δεύτερο πρόβλημα που πρέπει να επιλύσει ο νόμος για τις επιδοτήσεις που αναμένεται, είναι αν θα δίνονται επιδοτήσεις σε όλα τα κίτρινα ή θα διαχωριστούν τα κίτρινα με σταθερή τιμή για λίγους μήνες.

    Όπως είχε γράψει το mononews.gr, μια νέα κατηγορία τιμολογίων έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα και είναι αυτά που ενώ ανήκουν στην κατηγορία κίτρινα-κυμαινόμενα έχουν προανακοινωμένη τιμή για 2 ή 3 ή 5 μήνες.

    Η τιμή σε αυτά τα τιμολόγια είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, σε πολλά από αυτά κάτω από 10 λεπτά.

    Ωστόσο, καθώς είναι κυμαινόμενα, μπορεί, αν δεν προβλέψει ο νόμος το αντίθετο, να πάρουν και επιδότηση, κατεβαίνοντας σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

    Αν δηλαδή, την 1η Αυγούστου, η ΔΕΗ ανακοινώσει πράσινο τιμολόγιο στα 19 λεπτά/κιλοβατώρα,  η επιδότηση -θα μπορούσε να είναι 4 λεπτά ώστε να πάρει το πράσινο τιμολόγιο στα 15 λεπτά. Αν είναι 4 λεπτά η επιδότηση για όλα τα κίτρινα ακόμη και γι αυτά με σταθερή τιμή για λίγους μήνες, τότε από 9,3 λεπτά/κιλοβατώρα που δίνουν την τιμή στους πελάτες τους, θα κατέβαινε στα 5,3 λεπτά/κιλοβατώρα η τιμή γι αυτούς.

    Πηγές από το υπουργείο Ενέργειας, αναφέρουν, ότι δεν είναι σωστό να πάρουν επιδότηση τα κίτρινα τιμολόγια με σταθερή τιμή, και πρέπει να βρεθεί τρόπος να εξαιρεθούν.

    Ποια τιμολόγια συμφέρουν σήμερα

    Η έκρηξη τιμών στη χονδρεμπορική αγορά και οι αυξημένες τιμές που θα δούμε τον επόμενο μήνα, αποδεικνύουν, ότι ο καταναλωτής αν θέλει χαμηλές τιμές στο ρεύμα πρέπει να ενεργεί και να μη μένει ακίνητος και αδρανής στο πράσινο τιμολόγιο.

    Μπορεί το πράσινο τιμολόγιο να έγινε για να προσφέρει ξεκάθαρους όρους, στο πώς βγαίνει η τιμή του και να είναι γνωστή η τιμή του από την αρχή του μήνα, δεν σημαίνει όμως ότι είναι και το φθηνότερο.

    Ακόμη και αν δοθούν επιδοτήσεις και και εκπτώσεις, τα πράσινα τιμολόγια δεν θα είναι τον επόμενο μήνα κάτω  από τα 15 λεπτά/κιλοβατώρα, κάτι που μπορεί να είναι από τη μια λογική τιμή, από την άλλη θα φέρει αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος.

    Αντίθετα στην αγορά, προσφέρονται πολλά άλλα τιμολόγια μπλε σταθερά ή κίτρινα με σταθερή τιμή για λίγος μήνες, που σήμερα είναι φθηνότερα από το πράσινο.

    Τα κίτρινα με σταθερή τιμή

    Για να μπορέσουν οι εταιρείες προμήθειας να αυξήσουν την πιστότητα των νέων πελατών τους, άνοιξαν μια νέα κατηγορία τιμολογίων, τα κίτρινα σταθερά και… ημισταθερά τιμολόγια.  Δηλαδή κίτρινα τιμολόγια, αλλά με σταθερή τιμή για 2 ή 3 ή 5 μήνες…

    Όπως σχολιάζουν οι εταιρείες που τα προσφέρουν, πρόκειται για κίτρινα ex ante τιμολόγια με τιμή που καθορίζεται εκ των προτέρων, αλλά αντί να καθορίζεται για ένα μήνα, καθορίζεται για περισσότερους. Ουσιαστικά, δεν εξαρτάται από την τιμή χονδρεμπορικής, αλλά έχουν προαγοράσει την ενέργεια που προσφέρουν, όπως γίνεται και με τα σταθερά μπλε τιμολόγια. Αλλά, όπως αναφέρουν, επειδή είναι σταθερά για λιγότερους από 6  μήνες, δεν κατατάσσονται στα μπλε αλλά στα κίτρινα.

    Στην κατηγορία κίτρινα «σταθερά» για λίγους μήνες, η Elpedison έχει το κίτρινο Elpedison Win MORe με σταθερή τιμή για Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο 0,0895 €/kWh  (όταν το πράσινο της ίδιας εταιρείας είναι στα 14,8/KWh και 18 λεπτά/KWh) και το Elpediosn Flex  στα 11 λεπτά μέχρι τον Δεκέμβριο.

    Η ΗΡΩΝ για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο με το YELLOW ONE HOME προσφέρειτελική τιμή  9,36 λεπτά/kWh, (με έκπτωση συνέπειας) σταθερή και για τους 3 μήνες.

    H Volton προσφέρει το Volton Yellow Simple Protect με Aνώτατη Tελική Tιμή μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, στα 9,3 λεπτά /kWh. Όμως το τιμολόγιο αυτό προβλέπει, σε περίπτωση που λόγω της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά, η τιμή  σύμφωνα με τον τύπο του, γίνεται μικρότερη  από 9,3 λεπτά /kWh/kWh, η τιμολόγηση θα γίνεται με τη χαμηλή τιμή.

    Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από  9,3 λεπτά/kWh, τότε η τιμολόγηση θα γίνεται με 9,3 λεπτά /kWh. Δηλαδή είναι κυμαινόμενο μόνο προς τα κάτω, προς όφελος του καταναλωτή και σταθερό προς τα πάνω, με οροφή τα 9,3 λεπτά/kWh.

    Η NRG προσφέρει το υβριδικό nrg hybrid ,  με τιμή 9,5 λεπτά/KWh για  ένα χρόνο για τις πρώτες 200 KWh και  για τις υπόλοιπες κυμαινόμενη τιμολόγηση με βάση τον τύπο του κίτρινου. Συνδυάζει τη σιγουριά της σταθερής τιμής για τη βασική κατανάλωση και την ευκαιρία για ενέργεια βάσει κόστους για τις extra κιλοβατώρες του μήνα, χωρίς χρέωση αναπροσαρμογής και χωρίς δέσμευση συμβολαίου.

    Τα μπλε τιμολόγια ξανά στο επίκεντρο

     Εκτός από τα… κίτρινα σταθερά, υπάρχουν βέβαια και τα κανονικά σταθερά, τα μπλε, που σε καιρούς αβεβαιότητας για την πορεία των τιμών γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή.

    Το φθηνότερο μπλε 12μηνης διάρκειας, σύμφωνα με το site της εταιρείας είναι της Zenith, που προσφέρει, προς έκπληξη της αγοράς σταθερή τιμή για ένα χρόνο στα 9,5 λεπτά/KWh με έκπτωση συνέπειας και πάγιο 9,9 ευρώ.

    Η Protergia προσφέρει επίσης μπλε τιμολόγιο εξάμηνης διάρκειας στην τιμή 9,5 λεπτά/KWh, πρόγραμμα που η εταιρεία το προσφέρει σε αυτή την τιμή για πέμπτο μήνα.



    ΣΧΟΛΙΑ