Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Οικονομικοί Εισαγγελείς: 450 εντολές ελέγχου για φοροδιαφυγή (λένε ότι είναι μεγαλοκαρχαρίες)

Καρπούς φαίνεται πως αποδίδει μία ακόμα «λίστα» υπόπτων για φοροδιαφυγή την οποία έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς, βάζοντας στο στόχαστρο αυτή τη φορά τα «αόρατα» εμβάσματα που επιτήδειοι κατάφερναν για χρόνια να περνούν κάτω από τα «ραντάρ» της Τράπεζας της Ελλάδος με ένα απλό τρικ.

Όπως γράφαμε στο mononews.gr ήδη από τον Ιανουάριο, με πρωτοβουλία του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση είχε καταρτιστεί μία «λίστα χαρτοφυλακίων», η οποία περιείχε «αόρατα» εμβάσματα, δηλαδή πακέτα εκατομμυρίων ευρώ που έφυγαν από τη χώρα χωρίς έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές, καθώς οι συγκεκριμένοι καταθέτες είχαν ανακαλύψει έναν τρόπο μεταφοράς χρημάτων χωρίς να χτυπάει το «καμπανάκι» στις αρχές.

Πρόκειται για μία έξυπνη μέθοδο που χρησιμοποιείται από όσους θέλουν να βγάλουν χρήματα στο εξωτερικό παρακάμπτοντας τον ελεγκτικό μηχανισμό, αγοράζοντας χαρτοφυλάκια ομολόγων εξωτερικού. Ο ενδιαφερόμενος φτιάχνει στην Ελλάδα ένα χαρτοφυλάκιο που περιέχει διάφορα χρηματιστηριακά προϊόντα του εξωτερικού, κατόπιν ανοίγει έναν λογαριασμό χαρτοφυλακίου σε κάποια χώρα του εξωτερικού και μεταφέρει εκεί το χαρτοφυλάκιό του. Από εκεί και πέρα, είναι ελεύθερος να ρευστοποιήσει το χαρτοφυλάκιο, μεταφέροντας εμμέσως τα χρήματά του εκτός Ελλάδος. Η μέθοδος αυτή δεν είναι παράνομη, αλλά φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι η προέλευση των χρημάτων είναι νόμιμη – κάτι που είναι πολύ αμφίβολο αν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.

Τον Απρίλιο είχαν διαρρεύσει πληροφορίες που ανέφεραν πως πάνω από 8.000 ονόματα καταθετών (μεταξύ αυτών επιχειρηματίες, κατασκευαστές, γιατροί και δικηγόροι) με μέσο όρο χρηματικών τοποθετήσεων άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνονταν στη λίστα αυτή και οι οικονομικοί εισαγγελείς ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν σε διασταυρώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν περιπτώσεις προσώπων που έχουν βγάλει μεγάλα ποσά στο εξωτερικό, τα οποία είναι προϊόντα ξεπλύματος μαύρου χρήματος ή φοροδιαφυγής.

Τώρα λοιπόν, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν ήδη δώσει κοντά στις 450 εντολές ελέγχου για άτομα που περιλαμβάνονται στη «λίστα χαρτοφυλακίων» και θεωρούνται ύποπτα για φοροδιαφυγή, και δεν αποκλείεται μέσα στους επόμενους μήνες να έχουμε εξελίξεις στο μέτωπο αυτό, ενδεχομένως και με κάποια ηχηρά ονόματα – άλλωστε, μιλάμε για πρόσωπα που έβγαλαν με «αόρατα» εμβάσματα στο εξωτερικό τεράστια ποσά, επομένως προφανώς δεν πρόκειται για τίποτα… μεροκαματιάρηδες.

Και όλα αυτά, φυσικά, κυρίως χάρη στην πρωτοβουλία του Γιάννη Δραγάτση για την κατάρτιση της εν λόγω λίστας, με τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα να έχει εξελιχθεί σε… φόβο και τρόμο των απανταχού φοροφυγάδων με τις ενέργειές του, χάρη στις οποίες ήδη το Δημόσιο έχει εισπράξει σεβαστά ποσά από πρόστιμα, και αυτά αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω στο μέλλον…

Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

http://www.mononews.gr/nikos-karamouzis-ti-apanta-sto-mononewsgr/71890