ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ξεκινώντας από τα βάθη της Ανατολής και με μία ιστορία 184 χρόνων, η τραπεζική δυναστεία των Σάφρα, αποτελεί τη βραζιλιάνικη εκδοχή άλλων ισχυρών οικογενειών όπως οι Ρότσιλντ και οι Λαζάρντ.
Φιλάνθρωποι, ισχυροί τραπεζικοί παίκτες στη Βραζιλία αλλά και την Ελβετία, η οικογένεια έχει επιλέξει να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και να είναι διάσημη κυρίως για τη προστασία που παρέχει τόσο στην ιδιωτική της ζωή όσο και στα επιχειρηματικά της βήματα.
Οι φήμες για εξαγορά της EFG International
Ένα δημοσίευμα του finews.com την Τετάρτη έφερε και πάλι στο προσκήνιο την οικογένεια, μέσω της ιδιωτικής τράπεζας που έχει αγοράσει ήδη από το 2012 στη Βασιλεία, την J. Safra Sarasin.
Οι Βραζιλιάνοι Σάφρα φέρεται να ενδιαφέρονται για την ιδιωτική τράπεζα EFG International, της οποίας μεγαλομέτοχος (45%) είναι η οικογένεια του Σπύρου Λάτση.
Η EFG είχε βρεθεί νωρίτερα στο μικροσκόπιο της Julius Baer, με τις συζητήσεις τελικά να «παγώνουν». Σύμφωνα όμως με το δημοσίευμα, η J. Safra Sarasin αποτελεί έναν πιθανό μνηστήρα για τον ισχυρό τραπεζικό παίκτη, πίσω από τον οποίο βρίσκεται η οικογένεια Λάτση.
Κι αυτό γιατί οι Safra έχουν αποδείξει και στο παρελθόν την οικονομική τους ισχύ, την «κουλτούρα νικητή» που τους χαρακτηρίζει αλλά και την προτίμησή τους σε εξαγορές με μετρητά, ένα αίτημα που φέρεται να είχε η οικογένεια Λάτση, στις συζητήσεις με τη Julius Baer πριν λίγες εβδομάδες.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα σε αυτό το deal; Οι καλές σχέσεις μεταξύ του Σπύρου Λάτση και του επικεφαλής της ελβετικής τράπεζας των Σάφρα στη Βασιλεία, Τζέικομπ Σάφρα, γιο του Τζόζεφ.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, αν το deal μεταξύ των δύο πλευρών επιτευχθεί θα δημιουργήσει έναν διαχειριστή πλούτου αξίας 360 δισ. ελβετικών φράγκων, τοποθετώντας την τράπεζα πάνω από την Lombard Odier της Γενεύης με σχεδόν 300 δισεκατομμύρια φράγκα σε περιουσιακά στοιχεία πελατών, αλλά κάτω από την Pictet με 633 δισεκατομμύρια φράγκα.
Μία ιστορία 184 ετών
«Πρόκειται για μια κουλτούρα νίκης. Είναι πολύ σοβαροί και εργάζονται πολύ – σε αντίθεση με άλλες οικογένειες που βγάζουν χρήματα και μετά το μόνο που θέλουν είναι να απολαύσουν τη ζωή».
Έτσι περιέγραψαν στους Financial Times, πρώην εργαζόμενοι στις τράπεζες των Σάφρα, την φιλοσοφία της οικογένειας.
Η τραπεζική κληρονομιά των Σάφρα -το όνομα σημαίνει κίτρινο, το χρώμα του χρυσού- μετράει ήδη 180 χρόνια με σημείο εκκίνησης τη βόρεια συριακή πόλη Χαλέπι. Με έδρα το τότε ισχυρό κέντρο εμπορίου, η οικογένεια κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, χρηματοδότησε καραβάνια με καμήλες και αντάλλασσε νομίσματα, επεκτείνοντας σταδιακά τις δραστηριότητές της στην Κωνσταντινούπολη και την Αλεξάνδρεια.
Η οικονομική δύναμη που έχει χτίσει σήμερα όμως ξεκινάει από τη Βηρυτό τη δεκαετία του 1920, όταν ο πατέρας του Τζόζεφ, ο Τζέικομπ, ίδρυσε μια τράπεζα για τους εύπορους εβραίους κατοίκους της πόλης. Το 1953, ο Τζέικομπ μετακόμισε μαζί με την οικογένειά του στο Σάο Πάολο.
Η νέα αρχή στη Βραζιλία
Από την έδρα της στη λεωφόρο Paulista του Σάο Πάολο, η Banco Safra επεκτάθηκε πέρα από τα σύνορα των ΗΠΑ και -ως η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα του ιδιωτικού τομέα της Βραζιλίας με βάση το ενεργητικό της- αποτελεί τη ναυαρχίδα του βραζιλιάνικου ομίλου.
Φιλάνθρωπος, γνωστός για τις δωρεές του σε νοσοκομεία και σχολεία, ο Τζόζεφ Σάφρα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2020, ανήκε στην κατηγορία αυτών που απέφευγαν τα φώτα της δημοσιότητας και σπάνια έδινε συνεντεύξεις. «Δεν ήταν το είδος του ανθρώπου που ήθελε να τον βλέπουν στο Νταβός», είχε αναφέρει άτομο που βρίσκόταν κοντά στην οικογένεια.
Ο Τζόζεφ και η ελληνικής καταγωγής σύζυγός του Βίκυ Σάφρα απέκτησαν τρεις γιους – τον Τζέικομπ, τον Άλμπερτ και τον Ντέιβιντ, όλοι με σπουδές στη διάσημη επιχειρηματική σχολή Wharton των ΗΠΑ και μια κόρη, την Έσθερ, η οποία δεν συμμετέχει ενεργά στην οικογενειακή επιχείρηση.
Ο μεγαλύτερος γιος του Τζέικομπ τέθηκε επικεφαλής των δραστηριοτήτων εκτός Βραζιλίας, συμπεριλαμβανομένης της J Safra Sarasin.
Οι οικογενειακές έριδες
Η ισχυρή δυναστεία προσπάθησε πολύ να κρατήσει τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από την οικογένεια. Όμως οι οικογενειακές διαμάχες, τους έφεραν πολλές φορές στο προσκήνιο.
Όταν ο αδερφός του Τζόζεφ, ο Μωυσής, αρνήθηκε να πουλήσει το μερίδιό του στην οικογενειακή επιχείρηση, ο πρώτος άνοιξε μια ανταγωνιστική τράπεζα στο Σάο Πάολο, στον ίδιο δρόμο απέναντι, η διεκδικώντας τους ίδιους πελάτες από την βασική οικογενειακή τράπεζα. Τα δυο αδέρφια κατάφεραν να λύσουν τις διαφορές τους όταν ο Μωυσής πούλησε στον αδερφό του το 2006, ύστερα από δυο χρόνια διαπραγματεύσεων.
Ούτε όμως και οι γιοι του Τζόζεφ γλύτωσαν από τις έριδες.
Ο Αλμπέρτο Σάφρα, ένας από τους τρεις γιους του, το 2021 προσέφυγε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης για να αμφισβητήσει τις διαθήκες του πατέρα του. Ισχυρίστηκε ότι Τζόζεφ, ο οποίος έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον, δεν είχε τη διανοητική ικανότητα να εκτελέσει τρεις νέες διαθήκες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2019. Μήνυσε τη μητέρα του, Βίκυ Σάφρα και τα αδέρφια του Τζέικομπ και Ντέιβιντ Σάφρα.
Ζητούσε «δίκαιο μερίδιο» από τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου Σάφρα αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία –σύμφωνα με την αγωγή του- περιλαμβάνουν την SBNY και τη Safra National Bank, την Banco Safra, την JS International Holding Ltd., μητρική εταιρειών όπως η Chiquita Brands International Inc. και τη Bank J. Safra Sarasin.
Η οικογένεια επιχείρησε να κρατήσει χαμηλό προφίλ, σε μία υπόθεση που αποδείχθηκε πολύ ενδιαφέρουσα για τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. «Η οικογένεια λυπάται για το μονοπάτι που ακολούθησε ο Αλμπέρτο, ο οποίος επιτέθηκε για πρώτη φορά στον πατέρα του ενώ ήταν ζωντανός και τώρα επιτίθεται στη μνήμη του. Διαψεύδουμε τους ισχυρισμούς του», ήταν η λιτή ανακοίνωσή της το 2023, ενώ κλιμακωνόταν η δικαστική διαμάχη.
Διαβάστε επίσης:
Βίκυ Σάφρα: Η πλουσιότερη Ελληνίδα στον κόσμο και ο «πόλεμος» μέσα στην οικογένεια
Ο πλουσιότερος τραπεζίτης του κόσμου, οι κληρονόμοι και η περιουσία των 17,6 δισ. δολαρίων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί