Η ιστορία της οικογένειας έφτασε να γίνει μέχρι και ταινία. Στην οποία, βέβαια, δε συμπεριλήφθηκαν οι επαναλαμβανόμενοι πλειστηριασμοί των επιγόνων, αφού το τέλος δεν έχει γραφτεί ακόμα.

Ο λόγος για την οικογένεια Μαμιδάκη, την ιστορία της οποίας σκίαζε τα τελευταία χρόνια ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της, με φόντο έναν «κρυφό εμφύλιο».

1

Κατάληξη που δεν ταιριάζει με τη συμπόρευση του Γιώργου Μαμιδάκη με τα ξαδέλφια του, Κυριάκο, Γιώργο και Νίκο, οι οποίοι δημιούργησαν τη JetOil.

Ο πρώτος εξ αυτών ήταν απόφοιτος της Εμπορικής Σχολής, ενώ σπούδασε και δι΄αλληλογραφίας στο LSE, πριν ξεκινήσει να εργάζεται δίπλα στο θείο του, που τον μύησε στα πετρελαιοειδή.

Στην ακμή της, η JetOil ήταν μέσα στους τρεις παίκτες της εγχώριας αγοράς και μεγάλη δύναμη στα Βαλκάνια. Η πτώση ξεκίνησε το 2008, δέκα χρόνια πριν την εξαγορά της. Την ίδια δεκαετία, ο Κυριάκος Μαμιδάκης και οι αδελφοί του, Γιώργος και Νίκος, έκανα προσπάθειες να προχωρήσει η «κολλημένη» επένδυση σε αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στη Σούδα, ύψους 20 εκατομμυρίων, με τον Κυριάκο Μαμιδάκη, να στέλνει, μάλιστα, επιστολή στον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Παρεμπιπτόντως, οι σχέσεις του επιχειρηματία με την οικογένεια Μητσοτάκη ήταν πάντα στενές, και λεγόταν ότι χάρη σε αυτές είχε αδειοδοτηθεί αρχικά η συγκεκριμένη επένδυση.

Το 2009 τα πρώτα σημάδια της κρίσης γίνονται εμφανή.

Τα πρατήρια αλλάζουν σήμα, αν και σχεδόν ταυτόχρονα η πετρελαϊκή εξαγοράζει τις Dracoil και El Petrol. Ήταν 2016 όταν η εταιρεία καταθέτει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της συσσώρευσης συνολικών υποχρεώσεων 314,5 εκατομμυρίων ευρώ, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης στον κλάδο πετρελαιοειδών.

Τα τραπεζικά ιδρύματα φέρεται να είχαν κατεβάσει τα ρολά του γκισέ, με τη JetOil να δυσκολεύεται να προχωρήσει τις εισαγωγές πετρελαιοειδών.

Να σημειωθεί ότι από το παραπάνω ποσό, 184 εκατ. ευρώ αφορούσαν οφειλές προς τις τράπεζες. Ελάχιστες ημέρες μετά ο οικιακός βοηθός από τις Φιλιππίνες βρίσκει τον 84χρονο Κυριάκο Μαμιδάκη νεκρό στο γραφείο του σπιτιού του, στην οδό Αχιλλέως στο Διόνυσο, και δίπλα του περίστροφο που κατείχε νόμιμα.

Δύο χρόνια μετά και σχεδόν 50 χρόνια από την ίδρυσή της, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών επικυρώνει το σχέδιο εξυγίανσης της JetOil, η οποία περνά στην αυστριακή Cetracore Energy έναντι 106 εκατομμυρίων ευρώ.

Η άλλοτε παντοδύναμη πετρελαϊκή αλλάζει χέρια και περνά σε ξένους επενδυτές, παρόλο που ενδιαφέρον φέρεται να είχαν εκδηλώσει και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Οι πλειστηριασμοί στον  Αλέξανδρο και στην Ειρήνη

Κάπως έτσι τερματίστηκε και η θητεία του γιου του Κυριάκου Μαμιδάκη, Αλέξανδρου στην πετρελαϊκή.

Ο ίδιος ξεκίνησε την πορεία του ως διευθυντής πωλήσεων και το 2005 έγινε αναπληρωτής διευθύνοντος συμβούλου στη JetOil, αναλαμβάνοντας τις εμπορικές δραστηριότητες της μητρικής και των θυγατρικών.

Σήμερα εμφανίζεται ως αναπληρωτής CEO της Mamidakis Bros Group Of Companies Holdings.

Η κατοικία του ίδιου έχει κατασχεθεί και, μάλιστα, ήταν προγραμματισμένο να βγει σε πλειστηριασμό στις αρχές Απριλίου.

Ωστόσο, η διαδικασία ανεστάλη.

Επισπεύδουσα ήταν η Alpha Bank που είχε κατασχέσει το ακίνητο στο Καστρί έναντι 2 εκατομμυρίων και το έβγαζε στο σφυρί για 1,1 εκατ. ευρώ.

Οι τρεις οριζόντιες ιδιοκτησίες είχαν αναπτυχθεί σε ένα κτίριο κατοικιών με υπόγεια και πισίνες, επί οικοπέδου 900 τετραγωνικών μέτρων.

Ίδια τύχη είχαν τα ξενοδοχεία της οικογένειας Μαμιδάκη, τα οποία διαχειριζόταν η κόρη του Κυριάκου, Ειρήνη.

Το τριάστερο Coral, το τετράστερο Ερμής και το Μιράμπελο στον Άγιο Νικόλαο κατέληξαν σε αμερικανικά χέρια, έπειτα από κλειστή διαγωνιστική διαδικασία. Τα τρία ξενοδοχεία ανήκουν στην κοινοπραξία των Hines – Henderson Park.

Μάλιστα, το Mιράμπελο φέρει και το σήμα της Wyndham, ενώ το διαχειρίζεται η Zeus International.

Η αδελφή τους, Άννα Μαμιδάκη, είναι σύζυγος του Γεράσιμου Σκλαβενίτη και δραστηριοποιείται στο χώρο των παιδικών ενδυμάτων.

Αλέξανδρος Μαμιδάκης

 

Η Μαριλένα

Τα ιδια προβλήματα αντιμετωπίζει και η κόρη του Γιώργου Mαμιδάκη, Mαριλένα.

Η Μαριλένα Μαμιδάκη έχει συνδέσει το όνομά της με τον πολυχώρο Αθηναΐς και το συγκρότημα 72 πολυτελών διαμερισμάτων Athinais Tower Lofts, αμφότερα στο Γκάζι.

Στις 22 Μαρτιου επρόκειτο να βγει στον πληστηριασμό ακίνητο διατηρητέο από το 1999, αντί τιμήματος 900.000 ευρώ.

Πρόκειται για κατοικία που αναπτύχθηκε στην Κυψέλη, σε οικόπεδο 316 τ.μ., στη συμβολή των οδών Ίμβρου και Δροσοπούλου. Ολόκληρο το ακίνητο περιλαμβάνει ισόγειο,με δύο καταστήματα και ένα διαμέρισμα, με επιφάνεια 139 τ.μ., 31 τ.μ. και 106 τ.μ.,αντίστοιχα.

Ο πρώτος όροφος περιλαμβάνει δύο κατοικίες 112 τ.μ. και 126 τετραγωνικών, ο δεύτερος όροφος δύο κατοικίες 126 τ.μ. και 162 τ.μ. και ο τρίτος όροφος δύο κατοικίες 126 τ.μ. και 162 τ.μ..

Επισπεύδουσα της διαδικασίας είναι η DoValue και οφειλέτιδα η κόρη του Γεωργίου και της Αριστέας Μαμιδάκη, της οποίας το ακίνητο κατασχέθηκε για οφειλή 100.000 ευρώ.

Η αδελφή της Τζίνα Μαμιδάκη διευθύνει τη bluegr, ξενοδοχειακή που τρέχει επενδυτικό πρόγραμμα για την ανακαίνιση του Minos Beach, του Minos Palace και του Candia Park Village, όπου θα δημιουργηθεί κι ένα μουσείο για την Ανατολική Κρήτη.

Είναι ίσως η μοναδική επιχειρηματίας που δεν αντιμετωπίζει θέματα.

Την πρώιμη περίοδο της ιστορίας της οικογένειας αφηγήθηκε ο σκηνοθέτης της ταινίας Luger. «Η οικογένεια Αγγελιδάκη, μια συνηθισμένη φτωχή εργατική οικογένεια της εποχής, προσπαθεί να ανέλθει κοινωνικά.

Η ενασχόλησή της με το εμπόριο πετρελαίου θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την απόκτηση τεράστιου πλούτου και υπέρμετρης κοινωνικής ανόδου.

Ο απότομος πλουτισμός, όμως, θα επηρεάσει καταλυτικά τα μέλη της οικογένειας», λέει η περιγραφή της ταινίας, που είναι εμπνευσμένη από την οικογένεια Μαμιδάκη, όπως τη μετέφερε στο σκηνοθέτη ο Κώστας Μαμιδάκης, παραγωγός της ταινίας.

Ακόμα και το κινηματογραφικό πανί πυροδότησε κόντρα ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, με το Νίκο Μαμιδάκη, αδελφό του αυτόχειρα Κυριάκου και ξάδελφος του Κώστα Μαμιδάκη να διαχωρίζει τη θέση του από τον τελευταίο.

Πάντως, η ταινία έκοψε περισσότερα από 5.700 εισιτήρια.