• Business

    Οικογένεια Μαμιδάκη: Αυτός ο άνθρωπος, που λύγισε κάτω από το βάρος του ηγέτη…

    Οικογένεια Μαμιδάκη: Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος


    Ένας λεβέντης, πεισματάρης, οραματιστής άνθρωπος, ο Κυριάκος Μαμιδάκης, σόκαρε το πανελλήνιο την Κυριακή με την αυτοκτονία του. Ο γερόλυκος των πετρελαϊκών επιχειρήσεων, λίγα μόλις 24ωρα μετά την αίτηση υπαγωγής της Jetoil στο άρθρο 99, το μεσημέρι της Κυριακής έστρεψε το πιστόλι στον κρόταφό του και βρήκε ακαριαίο θάνατο. Τι οδηγεί άραγε έναν τόσο περήφανο άνθρωπο, και μάλιστα σε ηλικία 84 ετών, στο απονενοημένο διάβημα; Ίσως να μη μάθουμε ποτέ τους ακριβείς λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία, καθώς δεν άφησε πίσω του κάποιο σημείωμα – αντίθετα, πάνω στο γραφείο του βρέθηκε μία λευκή κόλλα χαρτί, στην οποία ενδεχομένως να ήθελε να γράψει κάποιο μήνυμα προς τους δικούς του ανθρώπους, όμως δεν το έκανε, αφήνοντας ένα μυστήριο να πλανάται πάνω από τις τελευταίες του σκέψεις.

    Ωστόσο, είναι μάλλον ασφαλές να υποθέσει κανείς ότι αυτό που τον οδήγησε στην αυτοκτονία ήταν η απελπισία του να βλέπει την πετρελαϊκή αυτοκρατορία του να καταρρέει μπροστά στα μάτια του.

    mamidakis2

    Το χειρότερο βέβαια δεν ήταν η κατάρρευση της Jetoil, αλλά το γεγονός ότι, με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία σήμερα, οι άσχημες εξελίξεις μόνο ακόμα χειρότερες θα μπορούσαν να γίνουν. Άνθρωποι που γνώριζαν τον Κυριάκο Μαμιδάκη και το πείσμα του έμειναν εμβρόντητοι όταν έμαθαν πως επέλεξε να δώσει ο ίδιος τέλος στη ζωή του, να τα παρατήσει μπροστά σε μία δύσκολη κατάσταση. Όσες φορές κι αν αντιμετώπισε δυσκολίες, ο Κυριάκος Μαμιδάκης δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Πάλεψε, δούλεψε σκληρά και κατάφερε να ορθοποδήσει.

    Όμως αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Γιατί εδώ δε μιλάμε για τα προβλήματα μίας εταιρείας ή ενός μεμονωμένου κλάδου της οικονομίας, αλλά για ένα ολόκληρο σύμπλεγμα καταστροφικών στρεβλώσεων στην ελληνική οικονομία, που καθιστά πρακτικά αδύνατη τη λειτουργία μίας υγιούς επιχείρησης – πόσω μάλλον, την επιστροφή μίας προβληματικής επιχείρησης στην κερδοφορία.

    Είναι άραγε τυχαίο που τόσες επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την Ελλάδα και μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό για να επιβιώσουν; Είναι τυχαίο που τόσοι άνθρωποι με λαμπρές ιδέες και μεγάλες φιλοδοξίες προτιμούν να μεταναστεύσουν παρά να «σπαταληθούν» στη διαλυμένη ελληνική οικονομία της κατεστραμμένης κατανάλωσης και της εξοντωτικής υπερφορολόγησης; Ή μήπως είναι τυχαίο που τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων διαβρώνουν ό,τι έχει μείνει όρθιο στην αγορά και αποτρέπουν τις τράπεζες από τη χορήγηση δανείων σε επιχειρηματίες;

    jetoil

    Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία θυμίζει αληθινό… ναρκοπέδιο για έναν επιχειρηματία: ένα λάθος βήμα και όλα τινάζονται στον αέρα. Ειδικά σε μία εποχή όπου, αφενός εξαιτίας μίας κυβέρνησης φοβικής απέναντι στις επενδύσεις και την ιδιωτική πρωτοβουλία, αφετέρου λόγω του κακού ονόματος που έχουν βγάλει ορισμένοι προβεβλημένοι «αετονύχηδες», το να είναι κανείς επιχειρηματίας (και δη μεγαλοεπιχειρηματίας) είναι αυτοδικαίως ύποπτο, και συχνά κατακριτέο.

    Ο Κυριάκος Μαμιδάκης θα μπορούσε να είχε μείνει εδώ, να δει τη δικαστική μάχη της Jetoil για να προστατευθεί από τους πιστωτές της, να δει τους εργαζομένους της εταιρείας να πνίγονται στην απελπισία της ανεργίας, να δει τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ να τον χαρακτηρίζουν «απατεώνα» και «κοράκι», να είναι παρών σε όλες αυτές τις δύσκολες στιγμές. Όμως επέλεξε να διαφυλάξει τη φήμη του και να φύγει με το κεφάλι ψηλά – κι έτσι σήμερα όλοι γράφουν για τον λεβέντη Κρητικό που προτίμησε τον θάνατο από την ατίμωση.

    Αν θέλουμε πραγματικά να απαντήσουμε με μία μόνο πρόταση στο ερώτημα «γιατί αυτοκτόνησε ο Κυριάκος Μαμιδάκης;», τότε μάλλον η πρόταση αυτή θα πρέπει να είναι: «γιατί ήταν πολύ τίμιος για να αντέξει την ελληνική πραγματικότητα».

    Το μήνυμα της οικογένειας του

    Ο Κυριάκος Μαμιδάκης «αποφάσισε να φύγει με το κεφάλι ψηλά». Το μήνυμα αυτό στέλνει με ανακοίνωσή της η οικογένεια του 84χρονου επιχειρηματία από την Ανώσκελη Χανίων ένα 24ωρο μετά το δραματικό τέλος στην οικονομική περιπέτεια που περνούσε με κορύφωση την αίτηση πτώχευσης της Jetoil-Mamidoil. «Αποφάσισε να φύγει με το κεφάλι ψηλά, σε πείσμα των συνθηκών που ήθελαν να τον κάνουν να σκύψει το κεφάλι, αφήνοντας παρακαταθήκη σε όλους μας τις αξίες που υπηρέτησε χωρίς καμία παρέκκλιση σε όλη του ζωή» αναφέρει χαρακτηριστικά η οικογένεια.

    Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στη Jetol τονίζουν ότι «η πράξη του αυτή φανερώνει κατά πολύ το ήθος και το χαρακτήρα του».

    «Η απώλειά του μας βύθισε όλους σε θλίψη, το όραμά του όμως δεν θα πάψει ποτέ να φωτίζει το δρόμο μας. Η πράξη του αυτή, όσο τραγική και αν είναι, φανερώνει κατά πολύ το ήθος και το χαρακτήρα του», αναφέρεται στη δική τους ανακοίνωση.

    Το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου των αδελφών Μαμιδάκη αποφάσισε να κηρύξει διήμερη αργία σε ένδειξη πένθους για τις εταιρείες του ομίλου και να προβεί σε δωρεά στη μνήμη του.

    «Ο Κυριάκος Μαμιδάκης συνέδεσε το όνομά του με τη δημιουργία και έγραψε ιστορία στην εξέλιξη της επιχειρηματικότητας, εντός και εκτός Ελλάδας. Ακολουθώντας το όραμά του, σχεδόν μισό αιώνα πριν, έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός πολυσχιδούς ομίλου με δραστηριότητα στην εμπορία πετρελαιοειδών, την ναυτιλία, τον τουρισμό και στην παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Υπήρξε διορατικός και ακούραστος ηγέτης, καθοδηγητής, σεβαστός και προσιτός συνεργάτης, ανιδιοτελής, ακέραιος και απλός άνθρωπος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ομίλου.

    Συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες θα πουν το «τελευταίο αντίο» στον Κυριάκο Μαμιδάκη στις 6 το απόγευμα της Τρίτης στο Κοιμητήριο Κηφισιάς.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/58413-2/58413

     

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/dimitris-daskalopoulos-ti-apanta-gia-tin-diadikasia-desmefsis-ton-logariasmon-tou/58392



    ΣΧΟΛΙΑ