Τον περασμένο Αύγουστο, η οικογένεια Ανιέλι ανακοίνωσε ότι κατέχει το 15% της ολλανδικής Philips, μέσω του επενδυτικού οχήματός της Exor.

Είχε προηγηθεί μία παρατεταμένη δύσκολη περίοδος για την ολλανδική εταιρεία που αντιμετώπισε σειρά ανακλήσεων στις συσκευές της για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας.

Το 2021 η μετοχή της εταιρείας ήταν στα υψηλά των 50 ευρώ. Μέχρι τα τέλη του 2022 και κατά τη διάρκεια των νομικών της περιπετειών, η τιμή της είχε καταρρεύσει, χάνοντας τα τρία τέταρτα της αξίας της, φτάνοντας ακόμα και τα 12 ευρώ.

Το στοίχημα των Ανιέλι

Ο Τζον Έλκαν, ο «αρχηγός» της ευρωπαϊκής δυναστείας, που κατέχει τη Ferrari, απασχολεί περισσότερο τα μέσα ενημέρωσης για τα οικογενειακά δράματα με τη μητέρα του, παρά για την διορατική διοίκησή του.

Ο αγαπημένος και εκλεκτός εγγονός του Τζιοβάνι Ανιέλι, σε αντίθεση με άλλους επενδυτές, είδε μία ευκαιρία στην Philips.

Η εταιρεία αμέσως μετά την ανάκληση των συσκευών της για την ανακούφιση της υπνικής άπνοιας το 2021, έγινε ανεπιθύμητη για τους επενδυτές. ΄

Όχι όμως για τον Έλκαν, ο οποίος τώρα απολαμβάνει την ανταμοιβή του.

Τι μεσολάβησε και ο Έλκαν κατάφερε να σε μια μέρα να δει την επένδυσή του να εκτοξεύεται;

Η ολλανδική εταιρεία κατασκευής ιατρικού εξοπλισμού και καταναλωτικών ειδών, προχώρησε σε διακανονισμό, διαθέτοντας 982 εκατ. ευρώ, για να διευθετήσεις τις νομικές αξιώσεις για πρόκληση σωματικών βλαβών που είχαν κατατεθεί στις ΗΠΑ.

Το ποσό ήταν πολύ χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις για 2  ή και 10 δισ. δολάρια, όπως εκτιμούσαν οι αναλυτές.

Η τιμή της μετοχής μέσα στην ίδια μέρα εκτοξεύτηκε κάνοντας ένα εντυπωσιακό ράλι 40%, με τη δυναμική να συνεχίζεται και την Τρίτη.

Η Exor, η οποία έχει αντιμετωπίσει και αυτή με τη σειρά της σκαμπανεβάσματα, άρπαξε την ευκαιρία σε μία περίοδο που η Philips ήταν στα χαμηλά της.

Αγόρασε έναντι 2,6 δισ. ευρώ το 15% των μετοχών της Philips, η οποία μέσα σε μία ημέρα κέρδισε 5,4 δισ. δολάρια στην χρηματιστηριακή της αξία.

Αν και απέχει πολύ από τα υψηλά του 2021 και η μετοχή της είναι πολύ χαμηλότερα από αντιπάλους του κλάδου, ο Έλκαν μπορεί να απολαύσει τη νίκη του.

Οι ελαττωματικές συσκευές

Όλα ξεκίνησαν το 2021, όταν η Philips, με τη μετοχή της σε ιστορικά υψηλά δέχτηκε «βροχή» αγωγών από πελάτες που χρησιμοποιούσαν τις συσκευές της για να αντιμετωπίσουν την υπνική άπνοια.

Κατηγορήθηκε για χαμηλής ποιότητας αφρό στα μηχανήματά της, ο οποίος επέτρεπε την εισπνοή σωματιδίων από τους ασθενείς κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας ακόμα και καρκίνο.

Η εταιρεία υπερασπίστηκε τον εαυτό της, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρχε κάποια «αξιοσημείωτη βλάβη» στους ασθενείς, όμως η μαζική ανάκληση συσκευών από τον FDA και η εμπλοκή του υπουργείου Δικαιοσύνης οδήγησε στην κατάρρευση της χρηματιστηριακής της αξίας.

Για την αγορά ήταν έκπληξη η ταχύτητα με την οποία η ολλανδική εταιρεία «έλυσε» τα νομικά της προβλήματα, καθώς αντίστοιχα ζητήματα ταλαιπωρούν για χρόνια εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας, όπως η Bayer.

«Ο διακανονισμός καλύπτει όλες τις αξιώσεις στις ΗΠΑ, ακόμη και εκείνες που θα έρθουν τους επόμενους έξι μήνες», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV ο διευθύνων σύμβουλος της Philips, Ρόι Τζέικομπς.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα έχουν επιλυθεί», συνέχισε ο Jakobs, αναφερόμενος στην έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία, όπως τονίζει ο ίδιος, είναι «ένα από τα τελευταία ζητήματα που έχουν απομείνει, μετά από μια ολόκληρη σειρά ενεργειών».

Διαβάστε επίσης:

Ανιέλι: Στα άκρα ο πόλεμος μητέρας και γιου – Η έφοδος στο γραφείο του Mr. Ferrari

L’Occitane: Έξοδο από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σχεδιάζει ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης Reinold Geiger

Microsoft: Επενδύσεις 1,7 δισ. δολ. σε cloud computing και ΑΙ στην Ινδονησία