• Business

    Οικογένεια Ανιέλι: Αύξησε περαιτέρω το μερίδιο της στην Philips σε 17,51%

    • Bloomberg
    Τζον Έλκαν

    Τζον Έλκαν, CEO Exor


    Η ιταλική οικογένεια δισεκατομμυριούχων Ανιέλι, επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην ολλανδική κατασκευάστρια ιατρικών συσκευών Royal Philips NV, αυξάνοντας την συμμετοχή της σε αυτήν.

    Μέσω του επενδυτικού οχήματός Exor NV, οι Ανιέλι κατέχουν πλέον το 17,51% της Philips, σύμφωνα με τα ενημερωτικά αρχεία του χρηματιστηρίου. Η αξία του ανέρχεται σε 4,19 δισ. δολάρια.

    Σημειώνεται ότι από τις 16 Μαΐου, ήταν ήδη ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, με ποσοστό 16,1%.

    Η Exor είναι η εταιρεία χαρτοφυλακίου της οικογένειας Ανιέλι που ίδρυσε την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat. Συγκέντρωσε μερίδιο 15% στη Philips το 2023, καθώς άρχισε να διαφοροποιεί τις επενδύσεις της στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, της τεχνολογίας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των ειδών πολυτελείας.

    Με βάση τη συμφωνία, η Exor έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το μερίδιό της στην κατασκευάστρια αναπνευστήρων και καρδιογράφων στο 20%.

    Η αυξημένη επένδυση στη Philips καταδεικνύει την μεγάλη εμπιστοσύνη στην ολλανδική εταιρεία, η οποία τον Απρίλιο διευθέτησε αξιώσεις που είχαν κατατεθεί στις ΗΠΑ και συνδέονταν με τις ελαττωματικές συσκευές της για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας.

    Η Philips τα τελευταία χρόνια προχώρησε σε ανάκληση των συγκεκριμένων συσκευών καθώς κατηγορήθηκε για χαμηλής ποιότητας αφρό στα μηχανήματά της, ο οποίος επέτρεπε την εισπνοή σωματιδίων από τους ασθενείς κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας ακόμα και καρκίνο.

    Η Exor απέκτησε 19,5 εκατομμύρια επιπλέον μετοχές της Philips έναντι περίπου 481 εκατ. ευρώ (514 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τα στοιχεία. Έχει δαπανήσει συνολικά περίπου 3,3 δισ. ευρώ για τη συμμετοχή της στην εταιρεία.

    Στα τέλη του περασμένου έτους, ο διευθύνων σύμβουλος της Exor, John Elkann, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα ζητήματα αντιμετώπιζε η Philips θα επιλυθούν. Κοιτάζοντας μπροστά, η Exor «πρέπει να διασφαλίσει ότι η σχέση με τη Philips προχωράει καλά, φυσικά με την προοπτική να επενδύσει περισσότερο», δήλωσε τότε.

    Η Exor είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Fiat και της ιδιοκτήτριας της Jeep Stellantis, της κατασκευάστριας των supercar Ferrari, της ποδοσφαιρικής ομάδας Juventus και του Economist Group.

    Η μετοχή της Philips σημείωσαν άνοδο 3,2% στο Άμστερνταμ και έχει καταγράψει κέρδη 20% φέτος.

    Διαβάστε επίσης:

    Οικογένεια Ανιέλι: Η «ντρίπλα» της ευρωπαϊκής δυναστείας με τη Philips

    Philips: Ράλι ανόδου άνω του 45% για τη μετοχή μετά από νομικό συμβιβασμό στις ΗΠΑ

    Toyota: Στα 10,2 εκατ. δολάρια η αμοιβή του προέδρου της για το 2023 – Αυξήθηκε κατά 62%



    ΣΧΟΛΙΑ