ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το κοινωνικό της πρόσωπο καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας δείχνει η ηγέτιδα δύναμη του ιδιωτικού τομέα Υγείας στην Ελλάδα, Hellenic Healthcare Group (Θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ, Metropolitan General, Μητέρα, Λητώ και Creta InterClinic), αποδεικνύοντας με κάθε τρόπο ότι η προσφορά είναι στο «DNA» της.
Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η υγειονομική κρίση στη χώρα, η HHG στάθηκε αρωγός του κράτους με σκοπό την ενίσχυση του ΕΣΥ, προκειμένου να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε νοσηλείες, που αναμενόταν να δημιουργήσει η πανδημία του νέου κορονοϊού.
Με γρήγορα αντανακλαστικά, ο Όμιλος έθεσε προκαταβολικά στη διάθεση του Δημοσίου 100 κλίνες νοσηλείας -από 50 σε κάθε ένα από τα δύο μεγαλύτερα Θεραπευτήριά του «Metropolitan» και «Υγεία» που διαθέτουν τις καλύτερες δυνατές υποδομές- για νοσηλεία περιστατικών COVID-19, για την απευκταία περίπτωση που η έξαρση των κρουσμάτων στην χώρα θα καθιστούσε αναγκαία την χρήση ιδιωτικών δομών για την εξυπηρέτηση ασθενών με κορονοϊό.
Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει παραστεί τέτοια ανάγκη, οι κλίνες αυτές παραμένουν διαθέσιμες μέχρι και σήμερα, ενώ έχουν διατεθεί και κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Με το ίδιο αίσθημα ευθύνης, Όμιλος Hellenic Healthcare Group (HHG) συνεχίζει και κατά το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, επαληθεύοντας τη φιλοσοφία του διευθύνοντος συμβούλου του, Δημήτρη Σπυρίδη, ότι «σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανένας και οι πάροχοι υγείας του ιδιωτικού τομέα θα την δώσουν εντεταγμένοι σε ένα σύστημα όπου ο καθένας συμβάλλει με τον τρόπο που μπορεί».
Στο πλαίσιο αυτό, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του υπουργείου Υγείας για ενίσχυση του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα και με σκοπό να συνδράμει στην υπεράνθρωπη προσπάθεια των γιατρών των Δημόσιων Νοσοκομείων, ο όμιλος HHG στέλνει εθελοντικά στο πλευρό τους πολυμελή ομάδα έμπειρων ιατρών από τα νοσοκομεία Υγεία, Metropolitan Hospital, Μητέρα και Metropolitan General.
Την ανακοίνωση έκανε χθες, Τετάρτη (2/12), ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Την «αποστολή» του HHG στελεχώνουν οι παθολόγοι Πέτρος Κανελλόπουλος, Άννα-Μαρία Βιέρρου, Χαράλαμπος Δούκας, Ανδρέας Τζίφης, Ιωάννης Τσαπαλιάνας, Ιωάννης Χρήστου, οι πνευμονολόγοι Ελένη Αδάμου, Μάουρο Καμπάκης, Κωνσταντίνα Μπίκου, Εμμανουήλ Νταουντάκης και η λοιμωξιολόγος Χαρίκλεια Ατσάλη.
Συντονιστής της θα είναι ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπoς Γώγος, Διευθυντής Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής, Metropolitan, ο οποίος αποτελεί και την τελευταία δυνατή «μεταγραφή» του Ομίλου.
Σημειώνεται ότι αποστολή στη Βόρεια Ελλάδα στέλνει και ο όμιλος Ερρίκος Ντυνάν, με την ομάδα να αποτελείται από τον Αντώνη Δημητρακόπουλο, παθολόγο, διευθυντή της Γ’ Παθολογικής, την Αναστασία Κουτσούρη, παθολόγο, διευθύντρια της Α’ Παθολογικής, την Ελένη Πέτσιου, παθολόγο, αν. διευθύντρια της Α’ Παθολογικής και τον Χαράλαμπο Παναγιωτακόπουλο, πνευμονολόγο.
Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας
Η συνεισφορά του HHG στο ΕΣΥ ξεκίνησε πριν ακόμα φτάσει η απειλή του κορονοϊού στην Ελλάδα. Ήδη από τον Ιανουάριο ο Όμιλος είχε διαθέσει κλίνες ΜΕΘ στο Υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου, με την πρόβλεψη τότε να αφορά στην έξαρση της γρίπης.
Όταν προέκυψε το ενδεχόμενο εμφάνισης του κορονοϊού, ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας προσφέροντας επιπρόσθετες κλίνες ΜΕΘ για την κάλυψη των αναγκών που τυχόν θα προέκυπταν στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης.
Ακολουθώντας την ανάγκη για δημιουργία νοσοκομείων αναφοράς και αντίστοιχη μεταφορά των νοσηλευομένων σ’ αυτά περιστατικών στις δομές του ιδιωτικού τομέα, αύξησε άμεσα τον αριθμό των διαθέσιμων στο Δημόσιο κλινών προκειμένου να καλυφθούν οι σχετικές ανάγκες, με τις 100 κλίνες στα θεραπευτήρια «Υγεία» και «Metropolitan».
Επιπλέον, πριν ακόμη από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Αθήνα, προετοιμάστηκαν κατάλληλα όλα τα Θεραπευτήρια του Ομίλου για την ασφαλή υποδοχή περιστατικών με COVID-19, διαμορφώνοντας κατάλληλα τους χώρους εισόδου τους και εγκαθιστώντας κέντρα υποδοχής και εξέτασης εκτός των χώρων των Θεραπευτηρίων για προστασία των υπόλοιπων ασθενών και του προσωπικού. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η έγκαιρη και ασφαλής διάγνωση του πρώτου κρούσματος που ήρθε στην Αθήνα, χωρίς διακινδύνευση διάδοσης της νόσου.
Από την πρώτη μέρα, ο Όμιλος ήταν σε άμεση επαφή με τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, τον ΕΟΔΥ και το ΕΚΑΒ), τονίζοντας με κάθε τρόπο την διαθεσιμότητά του για την κάλυψη οποιωνδήποτε αναγκών παραστούν.
Μερίμνησε για την αναστολή λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων πολύ πριν την σχετική Υπουργική Απόφαση, ενώ και η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων περιορίστηκε σε επείγοντα περιστατικά.
Παρά την σημαντική μείωση της λειτουργίας των δομών του, δεν προέβη σε καμία μείωση αμοιβών ή εκ περιτροπής εργασία του προσωπικού, παραμένοντας σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση, της πρωτοφανούς αυτής απειλής, από κοινού με το Δημόσιο.
Εξαρχής ο Όμιλος θεώρησε τη συνεργασία του με το Δημόσιο «υποχρέωση» και με οδηγό αυτή την λογική έθεσε τις υπηρεσίες του στη διάθεση των αρμόδιων φορέων, αναλαμβάνοντας έναν ρόλο «στρατιώτη», που ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμος να μπει στη μάχη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση