• Business

    IENE: Μέχρι το 50% θα φτάσουν οι περικοπές των ΑΠΕ- Θα τεθεί θέμα αποζημιώσεων

    Θ. Σκυλακάκης, ΥΠΕΝ - Μ. Μανουσάκης, ΑΔΜΗΕ - Αθ. Δαγούμας, ΡΑΑΕΥ

    Θ. Σκυλακάκης, ΥΠΕΝ – Μ. Μανουσάκης, ΑΔΜΗΕ – Αθ. Δαγούμας, ΡΑΑΕΥ


    Περαιτέρω προβλήματα αναμένονται στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας , το 2024  λόγω της υπερπροσφοράς ΑΠΕ και του κορεσμένου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΕΝΕ για τις Ενεργειακές Τάσεις 2023-2024.

    Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει ότι το θέμα της αποζημίωσης των αυτοπαραγωγών αναμένεται να βρεθεί στο προσκήνιο το 2024 με σχετικές συζητήσεις μεταξύ ΡΑΕΕΥ, ΥΠΕΝ και ΑΔΜΗΕ γιατί θα αυξάνονται οι ποσότητες απορριπτόμενης ενέργειας. Αναφέρει ότι οι περικοπές μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 50% της παραγόμενες ενέργειας από ΑΠΕ, σε περιόδους υψηλής ηλιοφάνειας και ισχυρών ανέμων για να διατηρηθεί όρθιο το ηλεκτρικό σύστημα.
    Η μελέτη σημειώνει ότι υπολογίζεται ότι μαζί με τον «κόφτη» που επιβλήθηκε στα έργα του δικτύου διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), το ψαλίδι ξεπέρασε πρόσφατα τα 3.5 GW και συμπληρώθηκε με εμπάργκο στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση τους κανόνες του διασυνοριακού εμπορίου, οι οποίες σταμάτησαν για τέσσερις ημέρες μέχρι να περάσει η «μπόρα» της πασχαλινής περιόδου με τις ειδικές κλιματολογικές συνθήκες και την περιορισμένη ζήτηση. Η απαγόρευση των εισαγωγών, εξηγεί, περιόρισε και μεγαλύτερες απορρίψεις ενέργειας, κάτι που θα ήταν αδύνατο να συμβεί σε μια τυπική ημέρα χωρίς τη λήψη των έκτακτων μέτρων από τον ΑΔΜΗΕ.
    Παράλληλα, σημειώνει, έντονος είναι και ο προβληματισμός από πλευράς των επενδυτών ΑΠΕ αλλά και των τραπεζών, που ζητούν περισσότερες διασφαλίσεις για τη χρηματοδότηση έργων λόγω της αβεβαιότητας της αγοράς.

    Αύξηση εξαγωγών, μείωση εισαγωγών και αύξηση της ζήτησης στο τρίμηνο του 2024

    Το 2023, οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνει η μελέτη, διαμορφώθηκαν στις 4.1 ΤWh, μειωμένες κατά 17.7%, σε σύγκριση με το 2022, που ανήλθαν στις 4.9 ΤWh. Το α’ τρίμηνο του 2024, οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκαν στις 1.6 ΤWh, αυξημένες κατά 153.84%, σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2023, που ανήλθαν στις 0.65 ΤWh.
    Αντίθετα οι εισαγωγές ενέργειας στο τρίμηνο του 2024, διαμορφώθηκαν στις 2.5 ΤWh, μειωμένες κατά 20.3%, σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2023, που ανήλθαν στις 3.1 ΤWh.
    Το 2023, οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκαν στις 9.9 ΤWh, αυξημένες κατά 13.4%, σε σύγκριση με το 2022, που ανήλθαν στις 8.8 ΤWh. Αξίζει να αναφερθεί ότι το πολύ υψηλό ποσοστό εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα δημιουργεί τάσεις εξάρτησης, ενώ επιβαρύνει τα οικονομικά του συστήματος και συμβάλλει στην άνοδο της τιμής για τον μέσο καταναλωτή.

     Ανοδικά κινήθηκε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το α’ τρίμηνο του 2024 και ανήλθε στις 12.6 TWh αυξημένη κατά 7.2%, σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2023, που ήταν στις 11.8 TWh, σημειώνει η μελέτη. Στο σύνολο το 2023 διαμορφώθηκε στις 48.5 TWh, μειωμένη κατά 6.4% σε σύγκριση με το 2022 (51.9 TWh).



    ΣΧΟΛΙΑ