Σε κλίμα αισιοδοξίας, παρά τα πρόσκαιρα εμπόδια που δημιουργούν οι τοπικές κοινωνίες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινείται ο κλάδος των υδρογονανθράκων σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή ημερίδα που πραγματοποίησε ο Κύκλος Ιδεών με συντονιστή των Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αν και οι ερευνητικές γεωτρήσεις ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει, τα δεδομένα από τα σεισμικά είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν την πιθανότητα για μεγάλα κοιτάσματα τύπου Ζορ (Zohr)  στην Ελλάδα (για την ακρίβεια στη Κρήτη). Βέβαια τα δεδομένα αυτά πρέπει να διασταυρωθούν με πρόσθετα σεισμικά και με τελικές ερευνητικές γεωτρήσεις, που θα επιβεβαιώσουν  ή θα διαψεύσουν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, που αν επιβεβαιωθούν αλλάζουν τα δεδομένα.

Με βάση τα σεισμικά στοιχεία της PGS πραγματοποιήθηκαν ογκομετρήσεις οι οποίες έδειξαν ότι εφόσον υπάρχει φυσικό αέριο στη συγκεκριμένη δομή -στη Κρήτη-, τότε αυτό θα είναι της τάξης των 10 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών ή αλλιώς των 280 δισ. κυβικών μέτρων, και αρκεί για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας για 70 χρόνια…

Το ενδεχόμενο αυτό μέγεθος ισοδυναμεί με δύο φορές το μέγεθος του κυπριακού κοιτάσματος Αφροδίτη ή με το δεύτερο μεγαλύτερο Ισραηλινό κοίτασμα Ταμάρ.

Το Zohr  ανακαλύφθηκε το 2015 από την εταιρεία Eni, αποτελεί το μεγαλύτερο κοίτασμα της Αν. Μεσογείου με πόρους 850 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και άλλαξε συνολικά τα δεδομένα γύρω από τις έρευνες που γίνονται για κοιτάσματα στην ευρύτερη περιοχή.

Η χθεσινή συζήτηση

Κατά τη χθεσινή συζήτηση, παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις ως προς τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, μετά την κύρωση των σχετικών συμβάσεων και οι εταιρείες παρουσίασαν τα σχέδιά τους και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Γιάννης Μανιάτης έκανε μια ανασκόπηση των αποφάσεων που έβαλαν τη χώρα σε μια νέα πορεία από το 2011 αλλά και τα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των ερευνών είναι θετικά.

ΕΛΠΕ: Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση το 2020, 500 εκατ. ευρώ τα  έσοδα για το Δημόσιο

Από τα ΕΛΠΕ   ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικά Πετρέλαια Έρευνα Παραγωγή Υδρογονανθράκων Α.Ε.» Γιάννης Γρηγορίου  σημείωσε πως οι εκτιμήσεις για το μέγεθος του κοιτάσματος στον Πατραϊκό, που διαχειρίζεται από κοινού με την Edison θέλουν να υπάρχουν 140 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Τόνισε δε, ότι η ύπαρξη τους και η ακρίβεια της δυναμικότητας διαπιστώνεται μόνο με γεωτρύπανο. Επανέλαβε ότι η ερευνητική γεώτρηση στον Πατραϊκό θα ξεκινήσει το 2020, αν και σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχει  κατατεθεί ακόμη η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αναφέρθηκε επίσης στην παρεμπόδιση εκτέλεσης των σεισμικών προγραμμάτων από τις τοπικές κοινωνίες και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Όσο για τα έσοδα που θα έχει το κράτος από την εκμετάλλευση του Πατραϊκού Κόλπου, σε βάθος χρόνου και εφόσον βρεθεί κοίτασμα,  αν υποτεθεί ότι ημερησίως θα αντλούνται 30.000 βαρέλια με τιμή του αργού στα 60 έως 70 δολάρια το βαρέλι, τα 18 δολάρια πηγαίνουν στο κράτος. Τότε συνολικά αυτά που θα μπαίνουν στα δημόσια ταμεία ανέρχονται στα 500 εκατ. ετησίως.

Energean Oil: Πέτυχε τη μετάβαση από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο

Στην συζήτηση από την Energean Oil , έδωσε το παρόν ο κ. Δημήτρης Γόντικας Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της Energean στην Ελλάδα,  ο οποίος επικεντρώθηκε στη σημασία της παραγωγικής  μετάβασης που πραγματοποίησε η εταιρεία, από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο. Η Energean αν και ξεκίνησε παράγοντας κατά 100% πετρέλαιο, από τον Πρίνο, σήμερα μετά την εξαγορά της Edison και την ανάπτυξη του Καρίς στο Ισραήλ, η παραγωγή της είναι κατά 80% φυσικό αέριο και κατά 20% πετρέλαιο.

Αυτή η παραγωγική μετάβαση, σημείωσε ότι χαρακτηρίζει όλες τις πετρελαιακές εταιρείες που σταδιακά περνάνε από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο.. Λόγω της απόκτησης της Edison η Energean αποκτά συμμετοχή στον Πατραϊκό και στο Οικόπεδο 2, αν και δεν είναι operator στα συγκεκριμένα projects.

Οι συμμετοχές της Energean σε ερευνητικά project στη Ελλάδα είναι  100% στον Πρίνο και στο Έψιλον, 40% στα Γιάννενα που τέλειωσαν τα σεισμικά και στην Αιτωλοακρανία που κάποια στιγμή θα ξεκινήσει η σεισμική έρευνα  και 100% στο Κατάκολο που είναι υπό ανάπτυξη και περιμένει να πάει την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και 25% στο block 2 και 50% στον Πατραϊκό.

Tο πιο ώριμο κοίτασμα είναι το Κατάκολο, για το οποίο έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και βρίσκεται σε ανάπτυξη.  Ωστόσο ακόμη και αν εγκριθεί η περιβαλλοντική μελέτη για το Κατάκολο, αν και ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις το 2020,δεν έχει ληφθεί ακόμη  η τελική επενδυτική απόφαση.

 Κ. Νικολάου, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρίας Υδρογονανθράκων Κύπρου: Η Τουρκία επιμένει  δαπανά 500.000 δολάρια την ημέρα

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου,  τεχνικός σύμβουλος της Energean Oil & Gas και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρίας Υδρογονανθράκων Κύπρου αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο  και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, με δεδομένη την επιμονή της Τουρκίας.

Οι επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας, προβληματίζουν καθώς φαίνεται πως η Τουρκία πλέον θέλει να εδραιωθεί στην περιοχή, δημιουργώντας γκρίζες ζώνες εκεί που δεν υπάρχουν.

Ανέφερε την εκτίμηση ότι στόχος της Τουρκίας, είναι να προχωρήσει και νοτιότερα ενοχλώντας και άλλες  εταιρείες ώστε να ενισχύσει το αφήγημα της γαλάζιας πατρίδας περιμένοντας όσο χρειαστεί για να αρχίσει να επιβάλλεται.

Οι γεωτρήσεις του έχουν πολλά τεχνικά προβλήματα, αλλά και να σταματήσουν θα ξαναρχίσουν. Έχουν δαπανήσει 1,5 δισ.  δολάρια για τα γεωτρύπανα και συνεχίζουν να δαπανούν 400-500.000 την ημέρα, γιατί ο στόχος τους δεν είναι οικονομικός και εμπορικός αλλά πολιτικός.

Δεν τους νοιάζει αν κοστίζει ή αν έχουν εμπόδια αλλά να διεκδικήσουν πολιτικά και θέλουν να πιέσουν την Κυπριακή Δημοκρατία για συνεκμετάλλευση.