Η συγκλονιστική, συγκινητική δωρεά από το ίδρυμα Γιώργου και Καίτης Δαυίδ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου απέδωσε καρπούς. Εγκαινιάστηκε το Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου Κύπρου (CCRI) στη Λευκωσία, κτίριο 3.111 τ.μ. που φέρει το όνομα Κτήριο Νίκολα Δαυίδ-Πινέδο εις μνήμην της κόρης τους. Έφυγε από τη ζωή το 2016 χτυπημένη από καρκίνο.

Το πρωτοποριακό κτήριο σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Κοκκίνου-Κούρκουλας, δηλαδή της Μαρίας Κοκκίνου και του καθηγητή Ανδρέα Κούρκουλα. Διάσημους για πολλά εμβληματικά πλέον κτήρια που έχουν σχεδιάσει όπως των γραφείων Cosmote στην Παιανία, Folli Follie, το εμπορικό κέντρο στην Πειραιώς, το Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, την οικία του Πάτρικ Λι Φέρμορ στη Μάνη, το μεταξύ πολλών άλλων και ιδιόκτητων κατοικιών.

Η φιλόδοξη αποστολή του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου επικεντρώνεται στην παραγωγή υψηλού επιπέδου έρευνας στον συγκεκριμένο τομέα. Έτσι ώστε να αναπτυχθεί νέα γενιά ερευνητικών επιστημόνων στον παγκόσμιο αγώνα κατά του καρκίνου.

Η κοινοπραξία ανήκει σε τρεις εταίρους: στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου.

Ίδρυμα Γιώργου, Καίτης Δαυίδ: Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου
Γιώργος Καίτη Δαυίδ με τον Κ. Χριστοφίδη, πρόεδρο ΔΣ CCRI Cyprus

«Η πολιτεία κύριε Δαυίδ, αναγνωρίζοντας τη σημασία του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου θα προωθήσει τη θεσμική στήριξή του με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή του, σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία το αμέσως επόμενο διάστημα θα σας ανακοινωθεί ο καλύτερος και πιο ουσιαστικός τρόπος στήριξής του σε συνεργασία με άλλες εθνικές πρωτοβουλίες», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης επισήμανε πως πρόκειται για εξαιρετική επένδυση για τους ανθρώπους της Κύπρου ενώ αναφέρθηκε στην πράξη ανιδιοτέλειας της οικογένειας Δαυίδ.

Τα εγκαίνια παρουσία πολλών επισήμων και από την ΕΕ

Να εξάπτει το φαντασιακό

Το συμβόλαιο ανάμεσα στο Ίδρυμα Γιώργου και Καίτης Δαυίδ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και το Πανεπιστήμιο Κύπρου υπεγράφη το 2018. Μέσα σε λίγα χρόνια το εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα στην Πανεπιστημιούπολη είχε ολοκληρωθεί.

Στους υπερσύγχρονους χώρους του θα φιλοξενεί ομάδες γιατρών, επιστημόνων, νοσηλευτών που ασχολούνται με την έρευνα και την παροχή φροντίδας σε ασθενείς με καρκίνο.

Αποκόλληση από το έδαφος

Φυσικό φως διαχέεται απαλά σε όλους τους χώρους του Ινστιτούτου από διαφορετικές πηγές. Έτσι εδραιώνεται στο χώρο μια αίσθηση δημιουργικής απόλαυσης που ταυτόχρονα «εξάπτει το φαντασιακό», όπως παρατήρησαν οι δημιουργοί Μαρία Κοκκίνου και Ανδρέας Κούρκουλας.

Οι εξελιγμένες εγκαταστάσεις παρέχουν χώρους για υγρά εργαστήρια (wet laboratories) και στενά εργαστήρια – γραφεία. Επίσης προβλέπει εγκαταστάσεις για ζώα. Αυτοί οι χώροι των πειραματικών εργαστηρίων και των γραφείων βρίσκονται στον πρώτο όροφο, δίνοντας την εντύπωση αποκόλλησης από το έδαφος.

Εταιρική όσμωση

Επιπλέον, η χωρική διάταξη σε αυτόν τον πρώτο όροφο του CCRI προάγει την όσμωση και την κουλτούρα συνεργασίας που οδηγεί τελικά σε πιο εντατική έρευνα (το ευκταίο). Εξάλλου, πρόκειται για την πιο σύγχρονη εταιρική φιλοσοφία, αυτή που ενδυναμώνει την αλληλεπίδραση της κοινότητας. Και οι Κούρκουλας και Κοκκίνου έχουν μεταφράσει αυτήν την τάση στην οργάνωση του χώρου τους. Στην Ελλάδα ακόμη δεν έχει επιβληθεί αυτή η εργασιακή κουλτούρα ούτε αντικατοπτρίζεται ακόμη στα κτήριά της.

Τα γραφεία τοποθετούνται στο κέντρο της κάτοψης σε μορφή ανοικτής διάταξης, που διευκολύνει τις άτυπες συναντήσεις. Επίσης, τα διαχωριστικά των εργαστηρίων από υαλοστάσιο επιτρέπουν στους ερευνητές να διατηρούν συνεχόμενη οπτική επαφή με το εσωτερικό τους και εύκολη πρόσβαση.

Η ανύψωση του κτηρίου εξασφαλίζει ότι στο ισόγειο επικρατούν συνθήκες σκίασης όπου στεγάζεται και το εστιατόριο του Ινστιτούτου. Ένα επιπλέον σημείο συνεύρεσης και συζήτησης των ερευνητικών ομάδων.

Εις μνήμην

Η κόρη του προέδρου της Coca Cola HBC Γιώργου Δαυίδ, Νίκολα Δαυίδ Πινέδο, έφυγε από τη ζωή στα 47 της χρόνια αφήνοντας πίσω της τον σύζυγό της Κλεμέντε Πινέδο και τρεις γιους ηλικίας 12, 15 και 17 ετών. Πάλευε επί δύο συναπτά χρόνια με την λευχαιμία κυρίως μέσω της κλινικής του Ευαγγελισμού.

Aurora

Πρόκειται για τον οργανισμό που ιδρύθηκε για να τιμήσει τη ζωή και τη μνήμη της Νίκολα Δαυίδ Πινέδο.

Η Aurora Μαζί ενάντια στα αιματολογικά νοσήματα υπήρξε όραμα της Νίκολα Δαυίδ Πινέδο ενώ βρισκόταν ακόμη εν ζωή

Κατά τη θεραπεία της από τη λευχαιμία και την παρακολούθησή της στην Αθήνα μετά τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, η Νίκολα και ο Κλεμέντε Πινέδο διαπίστωσαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αρκετοί ασθενείς. Για μετακίνησή τους στην Αθήνα, για τη θεραπεία και τη σημαντική οικονομική επιβάρυνση λόγω της διαμονής μακριά από το σπίτι τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με συνέπεια αρκετοί ασθενείς να αδυνατούν να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Η Νίκολα και ο Κλεμέντε Πινέδο αποφάσισαν να στηρίξουν τους οικονομικά ευάλωτους ασθενείς προσφέροντάς τους μια στέγη κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας τους. Ένα χρόνο αργότερα, η Νίκολα Δαυίδ Πινέδο απεβίωσε. Δεν υπήρξε ο αναγκαίος χρόνος για την πραγματοποίηση του οράματός της ενόσω ζούσε.

Τον Ιούνιο του 2018 ο σύζυγος και η πατρική οικογένειά της θέλησαν να το ενσαρκώσουν. Έτσι προέκυψε η AURORA ενσαρκώνοντας τη δέσμευσή τους για τη στήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους στην Ελλάδα.

Η AURORA ξεκίνησε στην Αθήνα με σκοπό να αναπτυχθεί πέρα από τα γεωγραφικά όρια της πόλης. Διευκολύνει την πρόσβαση των ασθενών σε θεραπεία λόγω της παροχής στέγης. Επίσης βοηθά ασθενείς με λευχαιμία και λέμφωμα μέσω άλλων υπηρεσιών υποστήριξης. Μακροπροθέσμως, η AURORA στοχεύει να συστρατευθεί στην παγκόσμια μάχη κατά των αιματολογικών νόσων ενισχύοντας την έρευνα αιχμής σε όλο τον κόσμο.