ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε πρώτο πλάνο έρχονται τα σχέδια του ΥΠΕΝ για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Αριάδνη, αλλά και για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ που αναμένεται να προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους. Μάλιστα, από το φθινόπωρο αναμένεται να γίνει νομοθετική ρύθμιση ώστε να επιτρέπεται η είσοδος επενδυτή στην Αριάδνη, τη θυγατρική που υλοποιεί τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.
Εν τω μεταξύ για φέτος τα κεφάλαια για επενδύσεις (Capex) του ΑΔΜΗΕ φτάνουν στα επίπεδα ρεκόρ των 300 εκατ. ευρώ χωρίς να περιλαμβάνεται το ύψος των επενδύσεων της Αριάδνης για το έργο της Διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ για φέτος. Οι εργασίες της Διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής ξεκινούν σύμφωνα με πληροφορίες, από Σεπτέμβριο.
Με την …άδεια της State Grid
Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ μπορεί να είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης, από την πρώτη μέρα, ωστόσο η προώθηση της ιδιωτικοποίησης του αυτής δεν είναι υπόθεση μόνο του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας. Κι αυτό γιατί η συμμετοχή της State Grid στον ΑΔΜΗΕ, με ποσοστό 24%, (που πραγματοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση) συνοδεύεται από μια ετεροβαρή συμφωνία η οποία παρέχει στο μέτοχο μειοψηφίας:
α) τη δυνατότητα να συνδιοικεί και να μπλοκάρει στρατηγικές αποφάσεις και
β) δικαίωμα πρώτης προτίμησης, στην περίπτωση που το Δημόσιο πουλήσει περαιτέρω ποσοστό μετοχών.
Επομένως πριν την έναρξη του διαγωνισμού θα πρέπει να προηγηθούν διαβουλεύσεις με τον στρατηγικό επενδυτή που είναι εγκατεστημένος στην εταιρεία, την κινεζική State Grid. Λόγω κορωνοϊού, μάλιστα, αναβλήθηκε το προγραμματισμένο ταξίδι για την Κίνα του υφυπουργού ενέργειας Γ. Θωμά, το οποίο θα πρέπει να γίνει κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες….
Γιατί γίνεται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
Η Κυβέρνηση έχει εξαρχής δηλώσει ότι προτίθεται να προχωρήσει στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Η διαδικασία και η μέθοδος πιθανής εισόδου νέου επενδυτή στην “εταιρική γεωμετρία του ΑΔΜΗΕ” θα γίνει, όπως ανέλυσε πρόσφατα το ΥΠΕΝ, απαντώντας στη Βουλή, με τον τρόπο που προβλέπεται στις διεθνείς καλές πρακτικές για συναλλαγές τέτοιας φύσης και είναι συμβατός με τον υφιστάμενο εταιρικό σχηματισμό. Τόνισε ότι θα τηρηθούν απολύτως διαφανείς διαδικασίες για τις οποίες η Βουλή θα είναι διαρκώς ενήμερη, έχοντας ως πρωταρχικό γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος.
Η είσοδος επενδυτή θεωρείται απαραίτητη, καθώς στο πλαίσιο του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050 που φιλοδοξεί να πετύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και με τον εθνικό στόχο της απολιγνιτοποίησης μέχρι το 2028 που έχει θέσει η Ελληνική Κυβέρνηση, είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου, αλλά και να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε νέες καινοτόμες τεχνολογίες και συστήματα για την αναβάθμιση των υφιστάμενων δικτύων σε έξυπνα δίκτυα. Επίσης θα πρέπει να αναπτυχθούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα για την εν γένει βελτίωση της λειτουργειάς της αγοράς ενέργειας.
Η Κυβέρνηση επιδιώκει την ενίσχυση και βελτιστοποίηση του μετοχικού σχήματος της εταιρίας καθώς τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και οι υπόλοιποι Διαχειριστές Δικτύων ενέργειας έχουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας μέσω της συμμετοχής τους στον ενεργειακό μετασχηματισμό. Γι αυτό επιδιώκει τη συμμετοχή νέων μακροχρόνιων επενδυτών με σκοπό:
• την επιτάχυνση της ανάπτυξης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των δικτύων εις όφελος των τελικών καταναλωτών,
• τη μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό της αγοράς των δικτύων για τη δημιουργία νέων ευκαιριών και θέσεων εργασίας,
• τη δημιουργία επιχειρηματικών συνεργειών προστιθέμενης αξίας οι οποίες θα διευρύνουν την εξωστρέφεια των Διαχειριστών και την λειτουργική τους δραστηριότητα,
• την προσέλκυση νέων κεφαλαίων και τη δημιουργία μόχλευσης, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα, στα δίκτυα ενέργειας,
• την εμπροσθοβαρή υλοποίηση των απαραίτητων και σημαντικών επενδύσεων ούτως ώστε να παρέχεται, σε όλους τους παραγωγούς, η δυνατότητα πρόσβασης στο δίκτυο και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η αξιοπιστία και ευστάθεια λειτουργίας των δικτύων,
• τη μετάβαση σε νέα μοντέλα λειτουργίας, αποδοτικότερα και με δυνατότητα για ταχεία λήψη αποφάσεων και εισαγωγή εξειδικευμένης και υψηλής τεχνογνωσίας